Krop

Allergi? Brug natur mod naturen

Foto: Scanpix/Iris
8. marts 2018

Kilder næsen bare ved tanken om birketræer med store klaser pollen, får øjnene lige en tur, når tæppet bliver rystet, eller griber du ud efter astmasprayen, når venindens kat smyger sig op ad dit bukseben? Selvom allergenerne skal undgås, starter allergi et helt andet sted end ved de ofte naturlige partikler, der udløser den.

 

Mennesket har altid været omgivet af pollen, støv og dyreskæl, så det er i bunden dybt ulogisk, når vi forsøger at undgå allergi ved at bekæmpe de naturlige allergener, som vi omgiver os med. Men det er ganske naturligt, at vi ikke ønsker at udsætte os for de ting, der får os til at klø, svie eller gispe efter vejret.

Til gengæld er det blot symptombehandling, når vi undgår allergenerne eller undertrykker deres virkning med antihistamin eller binyrebarkhormon.

Hvis du vil gøre noget ved årsagen til allergien, er det helt andre steder, du skal kigge på. Vi har samlet forskellig viden, der kan hjælpe dit immunforsvar med at reagere mere hensigtsmæssigt end at flippe ud over naturlige partikler i din nærhed. Og hvis det skal have effekt ved pollensæsonen, kan du ikke komme for tidligt i gang. Til gengæld har vi også et par tip til, hvis du stadig lider, når du møder pollen eller andre allergener.

 

Få styr på immunforsvarets hjemsted

I vores tarme bor 70 pct. af vores immunforsvarsceller, som spiller en væsentlig rolle, når vores immunforsvar overreagerer, som det gør ved en autoimmun sygdom som allergi.

Vores tarmflora trives bedst, når vi får masser af væske og fibre fra sund mad, men også tilskud af mælkesyrebakterier og fermenteret kost kan være en stor hjælp, når tarmen skal i balance. I tyktarmen skal der være mange milliarder af forskellige bakteriestammer til, for at vores immunforsvar virker tilstrækkeligt og balanceret.

Flere undersøgelser viser god effekt mod allergi med probiotika. Blandt andet er der påvist en mulig forbindelse mellem forebyggelse af allergi hos nyfødte og tilskud af gavnlige mælkesyrebakterier til moder og barn.

Den mest effektive bakteriestamme er Lactobacillus paracasei, der er en mælkesyrebakterie, som blandt andet findes i probiotikatilskud og syrnede mælkeprodukter. 17 ud af 22 studier viser en signifikant effekt på kløe, rindende næse og livskvalitet ved brug af probiotika.

Mælkesyrebakterier har vi gennem historien fået fra mange forskellige kilder, men ligesom andre bakterier forsvinder mængden af dem i et sterilt miljø. Så når vi forsøger at undgå de sygdomsfremkaldende bakterier og virus, kommer vi ofte til at savne andre bakterier, ligesom vores immunforsvar får for lidt reelt arbejde med at holde de dårlige bakterier nede. Måske er det derfor, at det i stedet kaster sig over ufarlige pollen, dyrehår og støv?

Så vær knap så hysterisk med hygiejnen og få i stedet fermenterede og syrnede fødevarer med gode bakterier.

 

C-vitamin som kur

Nogle allergikere har gode erfaringer med C-vitaminkure før og i løbet af pollensæsonen. Årsagen kan evt. findes i, at C-vitamin menes at have en effekt på produktionen af det hormonlignende stof histamin, der fører til kroppens reaktioner som nys og løbende tårekanaler. Ved at nedsætte produktionen af histamin kan man altså slippe for nogle af symptomerne.

C-vitamin virker således som en slags anti-histamin, men det er hurtigt ude af kroppen igen. Du kan både tage tilskud løbende – tre til fire gange dagligt med 500 mg. eller i en depottablet. Ellers kan du supplere med friskpressede grønt- og frugtjuicer.

Hvis maven begynder at reagere med rumlen og toiletbesøg, kan du sætte dosis lidt ned. Hvis maven slet ikke reagerer, kan du med fordel prøve at sætte dosis gradvist lidt op.

Et engelsk studie har tidligere vist, at ét gram C-vitamin om dagen mindsker behovet for kortison hos astmapatienter.

 

Mineral mod allergi

Magnesium er mineralernes svar på C-vitamin, da det stabiliserer de mastceller, der udskiller histamin, så de reagerer så voldsomt.

Mange af os mangler magnesium, da vi rent faktisk skal bruge en del i kroppen, og vil have god effekt af at tage et tilskud. Magnesium optages allerbedst gennem huden, og mineralet er godt at tage om aftenen, f.eks. som magnesiumolie eller -lotion inden sengetid.

Magnesium har også en beroligende effekt på muskler og nervesystem, som kan komme din søvn til gavn. Og da søvn er vigtigt for immunforsvaret, kan mineralet have flere effekter, der fører mod samme mål.

 

Omega 3-fedtsyrer til forebyggelse

Mens nogle studier konkluderer, at omega 3-fedtsyrer kan lindre allergiske reaktioner, er resultaterne dog fortsat noget usikre.

Til gengæld er der mere sikkerhed i de undersøgelser, som viser, at omega 3-fedtsyrer har en forebyggende effekt på allergi. Så hvis du har allergi i familien, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på et højt indtag af omega 3 under graviditeter, da det kan mindske risikoen for allergier hos barnet.

 

Homøopati og høfeber

Inden for homøopatien findes flere muligheder for hjælp ved høfeber. De bedste resultater fås uden tvivl ved at forberede og forebygge, så derfor må du allerede i gang nu.

Homøopati er ofte uden bivirkninger, og derfor et rigtigt spændende alternativ til de sløvende antihistaminer eller belastende binyrebarkhormon.

Det homøopatiske middel Høron virker på to måder: Det styrker og opbygger slimhinder, og det virker samtidig på nyrer og binyrer – med en virkning som kroppens egen binyrebarkhormon. Start cirka to måneder før forventet høfeberangreb med at tage ti dråber tre gange dagligt i lidt vand og fortsæt hele sæsonen. Du også tage en akut dosis efter behov på 30-50 dråber i et glas, som drikkes i små slurke over en til to timer.

Honasin Comp er et andet homøopatisk middel, som tages med 15 dråber fire gange dagligt i lidt vand. Honasin virker opbyggende på slimhinderne og styrker immunforsvaret på en balancerende måde. Det kan f.eks. suppleres med Hoastasin Comp, som virker åbnende og afslappende på luftvejene og mindsker histamin-reaktion. Det gives også som 15-20 dråber fire gange dagligt. Her er det også en god idé at starte nogle måneder inden sæsonen.

Hvis sugetabletter er lettere for dig end dråber, er Luffeel fra Heel et tredje homøopatisk alternativ. Du lader en sugetablet ligge under tungen, mens den opløses – tre gange dagligt. Denne tager du også forebyggende op til sæsonen.

 

Provoker allergi med homøopati

Ud over at styrke slimhinderne, nyrerne og binyrerne kan du via homøopati meget forsigtigt vænne immunforsvaret til det, som ellers plejer at udløse høfeberen. Undersøgelser fra England har vist, at homøopatiske udtræk er meget anvendelige til netop det.

Du vælger de homøopatiske lægemidler alt efter, hvad der normalt giver høfeberen. Quattroplex 1 indeholder pollen fra el, elm, birk, hassel, almindelig hæg og sejlepil.

Quattroplex 2 indeholder rajgræs, fløjlsgræs, mælkebøtte, hvid okseøje samt græsarterne rottehale, engrævehale og engsvingel.

Quattroplex 5 har homøopatiske hårskæl fra hund, kat og hest samt støvmide, hvis din allergi er overfor støv eller overfølsomhed over for dyr.

Du følger blot doseringen på glasset og brug det gerne i tre måneder før høfebersæsonen, og meget gerne sammen med høron-dråber, hvis høfeber er din lidelse.

 

Urter mod høfeber

Urten Perilla, der fås som tilskud som Perilla Blad eller ekstrakt, bruges i Asien mod allergi. Et japansk studie viser en effekt af urten, der er i familie med mynte.

Brændenælde, løg og peberrod kan faktisk også have en effekt på grund af det store indhold af bioflavonoidet quercetin.

Mindre forsøg med hvidløgstilskud har også vist sig at kunne have en positiv effekt.

 

Alternativ behandling ved allergi?

Flere studier har indikeret, at akupunktur kan lindre høfeber og mindske behovet for medicin. Nogle studier viser også, at akupunkturen kan virke mod både astma og eksem, men her er resultaterne noget mere usikre.

Til gengæld er forskellige former for afspænding også værd at prøve, da stress øger risikoen for allergiske symptomer, ligesom det kan forårsage, at du reagerer mindre på medicin. Afspændingsøvelser og vejrtrækningsøvelser kan lindre allergiske symptomer.

 

Lindrende tiltag

Næseskylning kan lindre en del, da det skånsomt fjerner allergenerne fra luftvejene. Du kan med fordel benytte et såkaldt ‘næsehorn’, hvor du skyller næsen med kropsvarmt, let saltet vand. Husk også at vaske ansigtet jævnligt dagen igennem. Det trendy skæg er desværre en dårlig kombination med en pollenallergi, så lad stubbene falde i foråret.

HayMax er et andet mildt middel på markedet, der fungerer ved, at du smører cremen, der består af bivoks og solsikkeolie under næsen og rundt om øjnene. Her fungerer det som en pollenfælle, der forhindrer en del af allergenerne i at komme ind og genere.

 

Giv det tid!

For alle naturlige og genopbyggende midler – både de homøopatiske og vitaminer, mineraler og sunde bakterier – gælder det, at kroppen skal have tid til at optage det, fylde lagrene og genfinde den balance, som den er bygget til.

Det er derfor nu, du skal i gang, hvis høfeber er problemet, og din krop skal være klar til sæsonen. Lidt har også ret, og måske er det ikke lige nu, du bliver allergifri, men forhåbentligt vil en stærkere krop gøre symptomerne mindre.

Forrige artikelTænker du bæredygtighed ind i dine møbler?

Næste artikelMorgengrød: Boghvede- og hirsegrød med sødkartoffel og pekan-topping

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.