Annonce

Arganolie – til hud, hår og mad

Af: Malene Tonnung

06 juni 2012

Arganolie sælges i vesten som skønhedsprodukt, men kan bruges til mange andre formål.

 

 

Når vestlige kvinder, herunder de danske, støder på arganolie, er det mest sandsynligt, at det står på en frisørhylde. Olien, der udelukkende produceres i Marokko, er nemlig blevet hyldet som et formidabelt produkt til at give glansfuldt hår.

F.eks. vandt et produkt fra mærket Moroccan Oil to kategorier ved Danish Beauty Awards 2012, nemlig Hair Care Product of the Year og Consumer Product of the Year. Men olien er meget mere end bare god for håret. Den kan f.eks. spises, og så støtter man faktisk de marokkanske berberkvinder, når man køber den.

 

Det flydende guld fra Marokko

Produkterne på frisørens hylder kan være dyre, for arganolien er dyr, men det er der en god grund til.

Olien udvindes af argantræets nødder, og det træ vokser kun ganske bestemte steder i Marokko, og desværre i begrænset omfang i ’Arganeraie Biosphere Reserve’, så træet er kommet på UNESCO’s liste over arter, der er i fare for at uddø.

 

Arganolie laves af kvinder til kvinder

Alt det arganolie, der er på verdensmarkedet er produceret af kvinde-kooperativer i Marokko.

Berberkvinderne plukker nødderne fra argantræerne, hvor der nogle gange sidder geder på de lave grene. Gederne elsker nemlig argannødder.

I ko-operativer med navne som Argan Co-op, Women’s Argan Collective og Miracle Oil arbejder kvinderne sammen om at knække nøddernes skal med skarpe sten, hvorefter de maler kernerne til en brun pasta, der minder om peanutbutter. Den brune pasta sendes til lokale fabrikker, hvor olien udvindes og til sidste ender rundt omkring i verden.

 

Portræt af arganolie

Arganolie udvindes af kerner fra argantræet (latinsk navn: argania spinosa).

Olien er rig på E-vitamin og essentielle fedtsyrer.

Nødderne ligner en mellemting mellem en valnød og en mandel.

Argantræet vokser kun i Marokko, hvor det har tilpasset sig barske områder og klarer sig gennem tørkeperioder.

Argantræet er truet af udryddelse og beskyttes derfor af UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).

Arganolie produceres kun af kvinde-kooperativer i Marokko, og det tager et par dage at producere en liter.

Kvinde-kooperativerne støttes bl.a. af UNESCO, EU og Marokkos egen regering.

Overskuddet fra salget går til kvinderne, der tilhører den lokale berberstamme.

Marokkanerne bruger arganolien til alt:

De kommer den på huden, på neglene, i håret og endda på maden og babyer.

 

 

I mad bruges arganolie f.eks. til:

At dyppe sit brød i.

At dryppe på salater eller couscous som en slags dressing.

Amlou, en tahinlignende dip af arganolie, mandler og honning. Se opskrift her. (Opskriften er på engelsk, men måleenheder angives både i amerikanske cups og europæiske deciliter mv.). Irma har en opskrift, hvor arganolien er udskiftet med valnøddeolie her.

 

 

HUSK, at der er forskel på den spiselige olie og den kosmetiske

Den spiselige olie:

Argannødderne ristes i en stor ståltromle over åben ild, på samme måde som kastanjer. Det bringer deres særegne peberagtige smag frem.


Den kosmetiske olie:

Udvindes fra de rå nødder.

Arganolie er rig på vitamin E og essentielle fedtsyrer.

Skulle efter sigende have effekt på mange hudproblemer og –sygdomme, f.eks.: tør hud, akne, psoriasis, eksem og rynker.

 

 

Kilder: Wikipedia, www.care2.com, The New York Times

Annonce

Annonce

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*