Krop

Bækkenbund for mænd – få en anakonda!

7. april 2010

Selvom mindre nok kan gøre det, er rigtig mange mænd interesserede i, hvordan de kan få elskovsudstyret til at vokse, fungere og gøre det længe. Bare tjek internettet og spammails. Men svaret kan du også finde i bækkenbunden.

Forestil dig, at du står som yngre kvinde og er godt i gang med at undervise en blandet flok af mænd og kvinder på deres ugentlige motionshold i aftenskolen. Alt går strygende… Lige indtil der i forberedelsesnoterne står, at vi nu er kommet til bækkenbundsøvelserne. Argh…: ”Måske skulle vi bare bruge tiden på at knokle lidt ekstra mave og tricepsøvelser i stedet for – det er nok også det, de primært kommer for, ikke?” Jeg har selv oplevet at blive lidt forlegen, fordi jeg i den del af undervisningen ikke kan komme uden om at befinde mig under bæltestedet, hvor ord som ”rejsning” og ”efterdryp” hører til. Og så tilhø­rer vi ikke samme køn og er derfor på ingen måde i samme båd. På rene kvindehold har jeg aldrig, aldrig tænkt sådan. Bækkenbunds­træningen har altid været en fast og elsket del af undervisningen. Selvfølgelig. Disse muskler skal trænes lige så vel som ben og arme! Men endelig får jeg begyndt på emnet… Og så er der en (mandlig) elev, der afbryder og siger: ”Bækkenbund? Det er da noget, kun kvinder har! Ikke?” Og det er da lige før, man skulle tro det. For det faktum, at manden har en tilsvarende – dog kun gennembrudt af to åbninger mod kvindens 3 – er ikke noget, der står beskrevet ret mange steder. I hvert fald ikke som forebyggende træning. Træningen kan endda hjælpe ham med at undgå at tisse eller dryppe urin i bukserne og gøre seksuallivet mere velfungerende. Faktisk er bækkenbundstræning en direkte trussel mod Viagra! Men lad os få emnet på banen, svesken på disken og frem i lyset.

Bækkenbund med spændte regnorme

Søren Ekmann er uddannet bevægelsespædagog og skrev i 2006 bogen ”Fra regnorm til anakonda”, som netop omhandler manden og hans bækkenbund. – Jeg havde læst den undersøgelse, som Grace Dorey havde lavet om sammenhængen mellem mænds bækkenbund og deres rejsning. Interessant læsning, for hidtil var der kun påvist sammenhæng mellem bækkenbund og inkontinens (altså ikke at kunne holde på urinen), brok og hæmorider. En statistik viser imidlertid, at halvdelen af mænd over 40 år har problemer med rejsningen. Impotens, svigtende rejsning, for tidlig sædafgang mv. Det er immervæk mange! Danmark er desuden det land, hvor der spises flest potens­piller. – Som bevægelsespædagog og underviser gennem mange år havde jeg også mødt en del mænd, som havde fortalt mig, at de syntes, bækkenbundsøvelserne var svære at koordinere. Det var bestemt ikke noget, de kendte til. I andre sportsgrene havde de i hvert fald ikke lavet sådanne øvelser! Gotved­skolen havde længe kørt kurser for kvinder i bækkenbunds­træning med pænt deltagerantal, og jeg tænkte, det var på tide, at manden fik et tilsvarende. Så jeg udbød et kursus, som jeg selvfølgelig kaldte ”Bækkenbundstræning for mænd”. Der kom ikke et øje. Og heller ikke næste gang, jeg slog kurset op, eller næste gang. Jeg kunne dårligt fore­stille mig, at det var, fordi mænd ikke havde brug for undervisning i emnet – jeg havde trods alt undervist i mange år, også på mandehold. Der var altid store ører, når jeg fortalte om, hvad man kunne opnå ved at have en velfungerende bækkenbund. – Så var det, at de studerende foreslog, at jeg trådte ud af ”lægens hvide kittel” og ændrede kursets navn til noget mere saftigt, og i sjov foreslog de faktisk titlen ”Fra regnorm til anakonda.” Da kurset blev slået op med den mere platte/muntre titel, strømmede tilmel­dingerne ind. Et kursus blev til flere, og så var der gang i butikken. – Jeg erfarede hurtigt, at rigtig mange mænds allerstørste problem var, at de faktisk var overspændte i musklerne. Alt for høj tonus gør, at musklerne er udmattede, og man kan ikke arbejde med at træne ved at spænde/slippe – de spænder jo allerede alt for meget. Derfor starter jeg altid med at få kursisterne til at spænde heeeeelt af. Ikke nødvendigvis nemt. Men det er en fast øvelse også for hjemmetræning. Begynd med at spænde af. – Og så skal hver især finde ud af, om de spænder bunden reflektorisk, dvs. når der er brug for det som modpres. Når man f.eks. skal løfte en kasse øl, hoste mv. Spænder bækkenbunden ikke automatisk lidt inden, skal den reflektoriske del af os vækkes til live først.

Alle kan gøre noget for deres bækkenbund

Søren Ekmanns kursister er i alderen 20-80 år. Man kan simpelthen hverken være for ung eller for gammel til at gøre noget godt for sin bækkenbund. – De unge mænd vil gerne træne den del af kroppen på lige fod med, at de træner resten af musklerne. De træner også for at blive bedre til det seksuelle. – Jeg har en del deltagere, som har været gennem prostataoperationer, og her viser undersøgelser fra Norge, at det er supervigtigt, de også får kendskab til bækkenbunden og får den trænet inden operationen. De kommer sig simpelthen både hurtigere og bedre bagefter. Jeg har desuden holdt kurser i deres patientforenings regi. – Ældre mænd vil ikke finde sig i, at de ikke kan slå en prut uden at komme til at tisse i bukserne! Klart. Det er jo bestemt ikke sjovt for noget voksent menneske at gå med ble. Og desuden vil en 80-årig også gerne have et dej­ligt tilfredsstillende samliv med deres partner. På kurserne arbejder Søren Ekmann med mange forskellige øvelser – liggende, stående, siddende mv. med fokus på afspændingen. – Derfor starter vi med at komme ned på alle fire, lade hovedet hvile på underarmene og enden stritte i vejret. Og i denne stilling lade bækkenbunden slappe helt af. Hjælp fra dybe vejrtrækninger – og så guider jeg dem til at slippe musklerne helt. Deltagerne skal hver udvælge sig tre øvel­ser/stillinger, hvor de virkelig kan mærke kontakt til bækkenbunden og så lave disse øvelser 5 minutter hver dag ud over afspændingen. Med Søren Ekmanns bog eller DVD er det ret nemt at træne sig i form til at få et (endnu) bedre sexliv. Og billigt set i lyset af, at potenspiller nok på ingen måde kan anses som værende sunde, at de koster penge og sikkert heller ikke kan sige sig fri fra bivirkninger. Jeg siger: Bare se at kom i gang, mand! Bogen kan købes gennem Gotvedskolen: kontor@gotvedskolen.dk DVD’en kan købes her: http://shop.f180.dk/produkter/fra_regnorm_til_anakonda.asp

En god begynderøvelse for din bækkenbund

Et begynderprogram kunne f.eks. være:

1. Lav afspændingsøvelsen som beskrevet i artiklen.

2. Læg dig så på ryggen, evt. med bøjede ben, og skiftevis spænd/slip bækkenbunden. Spænd på samme måde, som hvis du holder på en prut, men altså ikke noget med at spænde baller, lår eller mave.

3. Spænd så bækkenbunden en smule, lidt mere, alt hvad du kan. Og slip lidt af spændingen, slip lidt mere, men ikke det hele, slip helt.

4. Spænd bækkenbunden isoleret i så mange sekunder, du kan. Slip og hold en god pause. Det er vigtigt at forstå, at man ikke får en stærkere bækkenbund af at træne længere end dette.

Forrige artikelHudpleje er også for mænd

Næste artikelSund mad til rigtige mænd

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.