Mad

Det faste guld

25. september 2009

Den flydende olie – af alle slags – er blevet hyldet gentagne gange. Nu er turen kommet til kokosolien, der kan bruges som universalmiddel både udvortes og indvortes, og som på vores breddegrader oftest optræder i fast form.

Bogen er lille og undseelig i format og udformning, men indholdet i ”Kokosolie – mad som middel”, som kostvejleder Pia Birk har skrevet, er en stor og livsbekræftende hyldest til olien fra den store nød.

Her kan du blive klog på, hvorfor den mættede fedt i kokosolien ikke kan skæres over samme kam som andet mættet fedt. Hvordan sammensætningen og konsistensen gør olien til et universalmiddel for mave, hud og hår. Og hvorfor kvalitet og fremstilling betyder meget for slutproduktet.

Bogen er fyldt med resultater fra videnskabelige undersøgelser og tips fra helt almindelige mennesker, der sværger til oliens egenskaber, f.eks. Elisabeth Christensen fra TV2s Praxis-familie.

Sidst, men ikke mindst får læseren opskrifter på alle dagens måltider og snacks med kokosolie. Naturli har fået lov at bringe et par smagsprøver.

Køl ikke olien

Kokosolie skal ikke stå i køleskabet. Du placerer den blot i et skab, og der kan den holde sig i op til to år. Hvis du får det stillet i køleskab, vil du se, at olien bliver meget hård – så hård, at det kan være et problem at bruge af den.

VIDSTE DU…

I Indien kaldes kokos-palmen for ”kalpa vriksha”, der betyder ”træet, der forsyner en med alle fornødenheder i livet”.

Bogen

”Kokosolie – mad som middel” er seneste udgivelse i en serie om kost og dens indflydelse på vores sundhed og velvære, som kostvejleder Pia Birk står bag. Pia Birk er uddannet på kostakademiet i Hover og arbejder i dag som selvstændig kostvejleder, foredragsholder og underviser. Se mere på www.kostterapeuten.dk.

Bogen kan du købe gennem helsekostforretninger eller i shoppen på www.naturli.dk – hvor du også kan finde andre bøger af Pia Birk.

God til hudpleje

Ud over at være en ren og formidabel makeupfjerner kan olien også bruges til almindelig hudpleje.

I et dobbelt-blindforsøg, hvor forsøgs­personerne blev smurt i enten jomfrukokosolie eller jomfruolivenolie to gange om dagen, viste det sig, at kokosolie har en positiv effekt ved atopisk dermatitis, også kaldet børneeksem eller astmaeksem.

Morgenmüsli

100 g havregryn
100 g speltflager
2 spsk. græskarkerner
4 spsk. kokosmel eller høvlet kokosnød
2 spsk. hasselnødder
2 spsk. mandler
6 ikke-svovlede abrikoser
1 tsk. vanillepulver
2 spsk. kokosolie

Tørrist flagerne på en varm pande.

Alle delene hældes over i en bradepande i takt med, at de bliver færdige.

Hak hasselnødder og mandler groft, og tørrist dem. Tørrist så græskarkernerne. Pas på ikke at bruge for høj varme, og ryst panden jævnligt, så de ikke brænder på.
Tørrist kokosmelet. Også her skal du passe på varmen.

Drys vanillepulver over blandingen, og tilsæt smeltet kokosolie. Bland det hele godt. Skær abrikoserne i små stykker, og bland dem i.

Når müslien er kold, hældes den på et tætsluttende glas og opbevares gerne i køleskabet.

Müslien kan bruges til eksempelvis yog­hurt, sammen med rismælk eller oven på en æblekage.

Müslibar

30 g mandler
30 g hasselnødder
4 spsk. kokosolie
40 g havregryn
5 tsk. appelsinmarmelade
Saft fra en appelsin
Reven skal fra en citron

Pynt: Chokolade 70 %

Nødder og mandler hakkes fint og ristes let i kokosolien.

Tilsæt havregryn, marmelade, citronskal og appelsinsaft, og lad den simre, til appelsinsaften er kogt væk.

Saml massen, til den er ensartet, og pres den ud i et lille fad beklædt med bage-papir.

Sæt fadet i køleskab i mindst to timer.

Tag fadet ud af køleskabet ,og placer massen på bagepapiret på køkkenbordet.
Skær 16 barer á ca. 1½ x 3 cm.

Smelt chokoladen ved svag varme, og dyp hver bar i den, så bunden bliver overtrukket.

Stil barerne i køleskab til næste dag.

ADVARSEL: Stærkt vanedannende!

Kyllingewok

Til 4 personer

250 g kyllingeinderfilet
1 stort løg
2 cm revet ingefær
2 dl suppe
1 citrongræs
125 g sugarsnaps
1 stor gulerod
1 rød peber
½ broccoli
2 spsk. kokosolie
1 spsk. karrypasta
1 tsk. paprika
2 dl kokosmælk
1 spsk. maizena
Salt og peber
Tilbehør: Brune ris eller quinoa

Kyllingen skæres i mundrette stykker og svitses i 2 min. i kokosolien sammen med karrypasta, paprika, revet ingefær og løget, der er skåret i både.

Tilsæt citrongræs, suppe og gulerod skåret i tynde lange stave, og lad det koge i 5 min.

Tilsæt peberfrugt i lange stykker, og lad det koge i 5 min.

Tilsæt sugarsnaps og broccoli og lad det koge i 3 min.

Rør 1 spsk. maizena op i kokosmælken, og rør det i retten under omrøring. Når retten koger op, smages til med salt og peber.

Forrige artikelNår vi bare vil have det, vi ikke må få

Næste artikelAnne-Grethe Bjarup Riis: Kvinden er jo én stor kalender

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.