Den flydende olie – af alle slags – er blevet hyldet gentagne gange. Nu er turen kommet til kokosolien, der kan bruges som universalmiddel både udvortes og indvortes, og som på vores breddegrader oftest optræder i fast form.
Bogen er lille og undseelig i format og udformning, men indholdet i ”Kokosolie – mad som middel”, som kostvejleder Pia Birk har skrevet, er en stor og livsbekræftende hyldest til olien fra den store nød.
Her kan du blive klog på, hvorfor den mættede fedt i kokosolien ikke kan skæres over samme kam som andet mættet fedt. Hvordan sammensætningen og konsistensen gør olien til et universalmiddel for mave, hud og hår. Og hvorfor kvalitet og fremstilling betyder meget for slutproduktet.
Bogen er fyldt med resultater fra videnskabelige undersøgelser og tips fra helt almindelige mennesker, der sværger til oliens egenskaber, f.eks. Elisabeth Christensen fra TV2s Praxis-familie.
Sidst, men ikke mindst får læseren opskrifter på alle dagens måltider og snacks med kokosolie. Naturli har fået lov at bringe et par smagsprøver.
Kokosolie skal ikke stå i køleskabet. Du placerer den blot i et skab, og der kan den holde sig i op til to år. Hvis du får det stillet i køleskab, vil du se, at olien bliver meget hård – så hård, at det kan være et problem at bruge af den.
I Indien kaldes kokos-palmen for ”kalpa vriksha”, der betyder ”træet, der forsyner en med alle fornødenheder i livet”.
”Kokosolie – mad som middel” er seneste udgivelse i en serie om kost og dens indflydelse på vores sundhed og velvære, som kostvejleder Pia Birk står bag. Pia Birk er uddannet på kostakademiet i Hover og arbejder i dag som selvstændig kostvejleder, foredragsholder og underviser. Se mere på www.kostterapeuten.dk.
Bogen kan du købe gennem helsekostforretninger eller i shoppen på www.naturli.dk – hvor du også kan finde andre bøger af Pia Birk.
Ud over at være en ren og formidabel makeupfjerner kan olien også bruges til almindelig hudpleje.
I et dobbelt-blindforsøg, hvor forsøgspersonerne blev smurt i enten jomfrukokosolie eller jomfruolivenolie to gange om dagen, viste det sig, at kokosolie har en positiv effekt ved atopisk dermatitis, også kaldet børneeksem eller astmaeksem.
Morgenmüsli100 g havregryn Tørrist flagerne på en varm pande. Alle delene hældes over i en bradepande i takt med, at de bliver færdige. Hak hasselnødder og mandler groft, og tørrist dem. Tørrist så græskarkernerne. Pas på ikke at bruge for høj varme, og ryst panden jævnligt, så de ikke brænder på. Drys vanillepulver over blandingen, og tilsæt smeltet kokosolie. Bland det hele godt. Skær abrikoserne i små stykker, og bland dem i. Når müslien er kold, hældes den på et tætsluttende glas og opbevares gerne i køleskabet. Müslien kan bruges til eksempelvis yoghurt, sammen med rismælk eller oven på en æblekage. |
Müslibar30 g mandler Pynt: Chokolade 70 % Nødder og mandler hakkes fint og ristes let i kokosolien. Tilsæt havregryn, marmelade, citronskal og appelsinsaft, og lad den simre, til appelsinsaften er kogt væk. Saml massen, til den er ensartet, og pres den ud i et lille fad beklædt med bage-papir. Sæt fadet i køleskab i mindst to timer. Tag fadet ud af køleskabet ,og placer massen på bagepapiret på køkkenbordet. Smelt chokoladen ved svag varme, og dyp hver bar i den, så bunden bliver overtrukket. Stil barerne i køleskab til næste dag. ADVARSEL: Stærkt vanedannende! |
KyllingewokTil 4 personer 250 g kyllingeinderfilet Kyllingen skæres i mundrette stykker og svitses i 2 min. i kokosolien sammen med karrypasta, paprika, revet ingefær og løget, der er skåret i både. Tilsæt citrongræs, suppe og gulerod skåret i tynde lange stave, og lad det koge i 5 min. Tilsæt peberfrugt i lange stykker, og lad det koge i 5 min. Tilsæt sugarsnaps og broccoli og lad det koge i 3 min. Rør 1 spsk. maizena op i kokosmælken, og rør det i retten under omrøring. Når retten koger op, smages til med salt og peber. |
Forrige artikelNår vi bare vil have det, vi ikke må få
Næste artikelAnne-Grethe Bjarup Riis: Kvinden er jo én stor kalender