Krop

Djævleklo: En overset inflammationsdæmper?

13. december 2016

I det 20. århundrede var harpago-planten – på dansk kaldet djævleklo – tæt på udryddelse. Planten voksede nemlig kun vildt, men en stor efterspørgsel satte jagten ind på de vilde planter i Sydafrika. Man havde nemlig fundet ud af, at den kunne lindre smerter ved inflammationssygdomme.

Inflammation er som bekendt en vigtig del af kroppens forsvar og helbredelsesproces, men ved den kroniske inflammation, som f.eks. er tilstede ved gigtsygdomme, bliver selve inflammationen en del af sygdommen og især symptomerne.

NSAID-produkter – de mest almindelige former for kemisk gigtmedicin – virker ved at blokere inflammationen. Det er højst sandsynligt også derfor, de ofte er forbundet med bivirkninger. De sætter simpelthen kroppens naturlige systemer ud af kraft.

Ved at nedregulere de inflammatoriske processer og afbalancere sin virkning i forhold til kroppens heling, kan djævleklo både gøre noget ved smerterne, og samtidig undlade at forstyrre kroppens helingsprocesser.

 

Bæredytig produktion

Da Alfred Vogel i sin tid startede med at arbejde med djævleklo – og udviklede det middel, der er kendt herhjemme under navnet MobiLed – var der masser af vilde planter i Sydafrika. Da virkningen mod inflammation blev kendt, blev efterspørgslen dog alt for stor. Planterne blev hevet op med rod af samlere (da rødderne er den virkningsfulde del af planten).

Derfor startede Vogels firma Bioforce en bæredygtig produktion i Kalahari Ørkenen. Her bliver kun de sekundære rødder høstet, mens den primære rod bliver genplantet, så den kan lave nye virkningsfulde rødder. Den økologiske og bæredygtige fremgangsmåde har ikke kun reddet djævlekloen, men også San-folket, der lever af planteproduktionen.

 

Kunne smide smertestillende

Effekten af djævleklo, der gjorde planten så populær, at den var tæt på at uddø, lader sig heller ikke fornægte i de kliniske studier, der er lavet på MobiLed. I et studie fik 295 patienter med milde til moderate gigtsmerter i mindst et led en tablet to gange dagligt i otte uger. 154 af disse patienter tog smertestillende medicin.

Efter de otte uger oplevede patienter en smertereduktion på mellem 36 og 58 pct. i forskellige led. 45 pct. af deltagerne kunne nedsætte deres forbrug af smertestillende medicin, mens 25 pct. helt kunne stoppe med at bruge smertestillende medicin.

 

Modvirker syre i musklerne

Et middel som MobiLed kan altså med fordel bruges, hvis man ønsker at nedbringe smerter, men samtidigt vil undgå at blokere for kroppens helbredelsesproces. Syren i musklerne afstedkommer mange af vores smerter, og her sætter de aktive stoffer også ind. Udover lettere gigtsygdomme kan MobiLed også bruges ved andre muskel- og ledsmerter eller inflammationssygdomme som podegra og fibromyalgi.

Forrige artikelVores naboer vil have dansk økologi 


Næste artikelBælgfrugter mætter bedre end kød

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.