Krop

Energi-tung? Få et naturligt kick!

Foto: Scanpix/Iris
25. januar 2018

Lad os slå en ting fast: Du kan ikke gå fra at slæbe dig selv langs gulvbrædderne til at fjedre afsted med raske gadedrengehop i løbet af timer. Så skal vi i hvert fald have seriøst farlige og unaturlige stoffer på bordet! Men du kan sikre, at du får, hvad du skal have og faktisk også booste energien naturligt, når du trænger.

Januar er lang, mørk, kold og drænende. Så hvis du føler, at du ikke lige har det overskud, du plejer, så er du næppe den eneste. Man får en naturlig lyst til at krybe sammen i en varm stue og gemme sig til lyset igen titter frem – men de færreste af os kan få lov til helt at gå i hi, for der er jobs, familier og flere andre ting at passe.

Derfor har vi samlet en lille guide til, hvad du kan gøre for at energiregnskabet falder lidt heldigere ud til din fordel.

Først og fremmest skal du forsøge at eliminere energityvene. Mange vil gerne tage en vidunderpille og vups, så er der energi. Men selvom der findes gode energigivende midler, så er der faktisk ikke noget, der virker så hurtigt, som hvis du kan droppe energityvene.

 

Typiske energityve

Kaffe: Ja, kaffe kan i begrænsede mængder være sundt nok. Men hvis koffein er dit primære energi-fix, kan det faktisk gå hen og få den modsatte effekt. Kaffe er mildt vanddrivende, men stjæler også af vores mineraler, så hvis termokanden fyldes flere gange i løbet af en dag, vil din energi dale. Og når vi drikker mere end tre kopper om dagen, går vi højst sandsynligt også glip af det kick, der rent faktisk kan opstå af koffeinen. Overdreven brug kan give hovedpine, nedsat energi og irritabilitet.

Sukker: Lysten kan være stor til noget sødt ud på eftermiddagen, fordi vores hjerner er ved at gå sukkerkolde, når frokosten er fordøjet og væk. Men hvis du overhovedet oplever sukkerkicket, så er det lige så hurtigt væk igen, når kroppen på grund af chokket har sendt ekstra meget insulin ud i blodet. Og så indfinder trætheden sig igen – måske i endnu værre form. Læs mere om sukkeret, og hvorfor du skal undlade at bruge det energikick på side 20.

Tung og solid mad: Du kender det nok – efter en stor middag med masser af stivelse, kød og fedt er du bare klar til at smide dig på sofaen. Din fordøjelse har nemlig nok at se til og har derfor trukket blodet på overarbejde i fordøjelsesorganerne. Du kan altså ikke tænke særlig godt. Spis masser af grøntsager til måltiderne, der fylder på den lette måde og stop før du bliver overmæt.

Skærme: Vi sidder foran rigtig mange skærme i dag. Mange af os foran computeren på arbejde, og med mobil, tv eller tablet i fritiden. Og når vi døser hen foran dem, så opdager vi måske slet ikke, at de egentlig forstyrrer vores søvn. Faktisk kan det blå lys fra skærmene forhindre os i at danne melatonin nok, når vi skal sove, hvilket gør os endnu mere trætte og sløve dagen derpå. Prøv at slukke for skærmene en times tid, før du skal sove. Læs en god bog, tag et varmt bad og lad mørket sænke sig.

Mangel på lys og motion: Mørket kan i sig selv gøre os mere trætte, men værst er det faktisk, hvis du slet ikke kommer ud og får lys og frisk luft i løbet af dagen, så prioriter en gåtur hvis muligt midt på dagen. Lys, luft og motion er en oplagt og energigivende cocktail.

 

Den grundlæggende energi

Hvis du har været træt gennem længere tid, bør du overveje, om du får alle de næringsstoffer, som der skal til. Ellers er der ikke noget at sige til, at du føler dig drænet. Vi har bud på tilskud, der kan forebygge manglende energi.

Multivitamin-mineralpille: Start med helt grundlæggende at tage en vitamin-mineraltablet af god kvalitet. Den er en slags basis, du kan bygge andre eventuelle ekstra behov ovenpå.

Q10: Allerede fra midten af 20’erne begynder vores produktion af Q10 at dale, og da det er et vigtigt coenzym for alle muskler og energidannelsen, vil vi efterhånden føle os mere trætte, når mængden falder. Et tilskud af Q10 dagligt kan være fornuftigt for de fleste at starte på med alderen.

D-vitamin: Solskinsvitaminet, der nærmest kan bringe lyset ind i kroppen! Mangler du D-vitamin (hvilket rigtig mange gør i de mørke måneder), kan du risikere, at musklerne bliver ømme og trætte. Tag evt. D3-vitamin, der er den naturlige form for D-vitamin og gerne med eller i forbindelse med et fedtholdigt måltid.

Jern: Især kvinder og unge skal være opmærksomme her. Så længe kvinder menstruerer, skal de bruge en del mere jern end mænd. Men også børn og unge, der vokser, har et større behov. Jernmangel kan give en udtalt træthed, da vores blod ikke bliver iltet ordentligt. Du er måske bleg og bliver let forpustet, når du mangler jern.

Magnesium: Mineralet er let at finde i fødevarer og burde ikke være en mangel, men vi forbruger meget magnesium, så der skal faktisk en del til. Uro og ømhed i muskler kan være tegn på magnesiummangel, hvilket så både kan forstyrre din søvn og dit generelle velvære. Kan også med fordel tages som magnesiumolie på huden.

 

Til den ekstra energiudladning

Nogle gange skal der bare leveres! En deadline på arbejde, en eksamen, en sportspræstation eller familiefest! Og så kan det være rart at være ekstra meget på tæerne i en periode. Her kan man bl.a. bruge adaptogene urter, der, som navnet antyder, tilpasser sig de behov, kroppen har. Det betyder også, at man ikke bliver overgearet eller får ‘for meget’ af urterne, hvis man egentlig ikke har behov.

Ginseng – den nok mest kendte adaptogene plante med styrkende og energistimulerende kvaliteter. Ginseng-roden har været brugt i tusindvis af år i Asien og er særligt velegnet til mænd.

Schisandra – en frugt, der indeholder adaptogener, som især øger immunforsvarets evne til at modstå stress og sygdom. Schisandra er velegnet til kvinder.

Rosenrod – er det nordlige områdes svar på ginseng og schisandra. Den er måske den plante, der bedst tilpasser sig dine kropslige balancer og regulerer, støtter og kvikker op, alt efter, hvad der er behov for.

Russisk rod – er fra Sibirien, hvor man bruger rod og rodstok. Giver energi og styrker immunsystemet.

Gelé royal/pollen – udover adaptogene urter kan man tilsætte kosten nogle af de potente stoffer, der findes i biernes bidronningeføde (gelé royal) eller bi-pollen. Det er yderst næringsrigt og spækket med energi.

Forskellige urteblandinger – alt efter behov kan du også finde forskellige effektive urteblandinger med antioxidanter og balancerende effekt.

Husk C- og B-vitaminer – hvis du er stresset eller har meget travlt, kan kroppen især have glæde af ekstra C-vitamin. B-vitaminer er godt for nervesystemet og er grundlaget for, at du bl.a. optager andre næringsstoffer.

 


Diagnoser, der kan give træthed

Hvis du har en mistanke om, at der er mere bag din manglende energi, så er det en god idé at søge læge og få afklaret, om du fejler noget mere alvorligt.

Depression
Rammer ikke blot din sindtilstand, men kan også give træthed, hovedpine og manglende lyst til mad.

Problemer med stofskiftet
Især hvis du er ramt af lavt stofskifte, kan du føle dig træt, ukoncentreret, have hjertebanken, svedig og vægtproblemer.

Blærebetændelse m.m.
Infektioner kan også give mere diffuse symptomer som træthed og slaphed – især hos børn.

Diabetes
En uopdaget diabetes kan give problemer med alt fra vægt til træthed, da mangel på insulin forhindrer kroppen i at udnytte næringen.

Hjertesygdom
Kan give overvældende træthed, når du er i gang med fysiske gøremål – også opgaver du let har overkommet tidligere.

Fødevareallergi
Hvis du er intolerant eller allergisk, kan selve det at indtage fødevaren gøre dig træt efter måltider, men det kan også forhindre, at du optager din næring godt nok.

Kronisk træthedssyndrom
Konstant træthed i mere end seks måneder bør rejse spørgsmålet, om du er ramt af kronisk træthedssyndrom.

Forrige artikelHPV-vaccinen: Deltog i forsøg uden at få bivirkninger anerkendt

Næste artikelEnergy bites – rawkugler

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.