Er indholdet i din indkøbskurv vandslugere?

Af: Freja Fredsted Dumont

Foto: Adobe Stock

Vidste du, at én avocado fra Chile-provinsen Petorca kræver 320 liter vand? Det er de færreste, der er klar over, at vores sunde, sprøde råvarer er vandslugere og faktisk belaster miljøet og befolkningen dér, hvor de dyrkes. Og endnu værre står det til med kød, ost og – suk – chokoladeproduktionen.

I en tid, hvor klimaforandringer og en stigende befolkning sætter verdens vandressourcer under pres, er du sikkert opmærksom på dit vandforbrug – du lader ikke din teenager stå i badet i timevis, ligesom du venter med at sætte opvaskeren i gang, til den er fyldt.

Men det kan også være en god ide at skele til, om nogle af varerne i dit køleskab er vandslugere – for det er ikke så lidt vand, der kræves for at dyrke de råvarer, vi putter i indkøbskurven.

Avocadoen er en af vores vandslugere

Vi i Vesten er vilde med den grønne, cremede avocado. Desværre er guacamolens hovedingrediens meget vandkrævende, hvilket har skabt skovfældning og ulovlig vandudvinding i Chile – især Petorca-området er belastet, og mange frodige floder i området er tørret ud.

Befolkningen i provinsen er så hårdt ramt af vandmangel, at de ifølge Center for Menneskerettigheder ved Diego Portales Universitetet i Chile har fået overtrådt deres menneskeret til vand.

I gennemsnit kræver det 70 liter vand at producere en avocado – men da der i Petorca bliver dyrket over 60 procent af Chiles avocadoer, er vandforbruget firdoblet til hele 320 liter pr. avocado.

Heldigvis har to store danske supermarkedskæder taget rapporten fra mediet Danwatch alvorligt – og har derfor ændret deres indkøbspolitik på avocadoer, således de kun modtager fra leverandører, der ikke lider af vandknaphed.

Vandforbruget for frugt og grønt

Hvor meget vand kræver æblet i din frugtskål? Svaret er, at et enkelt æble kræver cirka 70 liter vand. Det viser en undersøgelse fra Water for Food-instituttet ved University og Nebraska, der har undersøgt det gennemsnitlige vandforbrug på verdensplan for en række fødevarer.

Og som om, at 700 liter vand til et kilo æbler ikke er meget, så topper mangoen med hele 1600 liter vand for et kilo. Se her en liste over vores vandslugere pr. kilo indenfor frugt og grønt:

Fersken/nektarin: 1.200 liter

Majs: 900 liter

Banan: 860 liter

Æble/pære: 700 liter

Appelsin: 460 liter

Avocado: 283 liter

Kartofler: 250 liter

Agurk: 240 liter

Kål: 200 liter

Tomat: 180 liter

Salat: 130 liter

Chokoladen er den største synder

Men før du dropper frugten af hensyn til miljøet, så skal du måske lige skule over til listen af animalske fødevarer som f.eks. kød og ost, som også er vandslugere.

Der skal nemlig bruges hele 15.000 liter vand til at producere et kilo oksekød. Og til manges ærgrelse, ligger chokolade i toppen med hele 24.000 liter vand pr. kilo. Vandforbruget for andre råvarer er også markant højere end grøntsagerne.

Chokolade: 24.000 liter

Oksekød: 15.500 liter

Ost: 5.000 liter

Svinekød: 4.800 liter

Kylling: 3.900 liter

Ris: 3.400 liter

Mange af vores dagligdagsting – her ej at forglemme producering af vores tøj – kræver også ekstreme mængder vand. Selvfølgelig er det umuligt at stoppe med at forbruge alle disse ting, men tallene foroven kan måske hjælpe dig til at træffe mere bæredygtige valg i forhold til vandslugere.

Kilde: https://iform.dk/sund-mad/saa-meget-vand-sluger-frugt-og-groent

 

1 kommentar

  • Tine siger:

    Til gengæld er der meget mere næring i kød, end i salat. Hvis man skal leve af frugt og grønt, skal man jo spise 5 gange så meget. Og frugt og grønt bliver oftere dårligt end kød.

  • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

    Skriv et svar

    Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

    *