Er kosttilskud bare snyd?

Jeg så udsendelsen på DR1 om kosttilskud. Jeg er en af dem, der tager mange tilskud, efter at have været i behandling for livmoderhalskræft. Jeg opsøgte en, efter min mening, rigtig god naturopat/biopat ved navn Pernille Lund. Jeg føler, at det har hjulpet mig meget med at komme oven på igen.

Når jeg så ser sådan en udsendelse, bliver jeg grundigt i tvivl om, hvorvidt jeg snyder mig selv. Er det tanken, der er med til at få mig oven på eller hvad?

I udsendelsen påstår de, at der ikke er forskning, der påviser rigtigheden af mangel på vitaminer og mineraler, i det vi spiser. Er der overhovedet ingen forskning, der viser, at det er godt at tage kosttilskud?

Mvh

Tvivleren

 


 

Det er dejligt at høre, at du føler, at du er kommet godt ovenpå igen ved hjælp af kosttilskud og en dygtig behandler. Jeg kan godt forstå, du kan komme til at tvivle på, om det du gør bare er spild af penge og energi.

Derfor er der flere områder, der kan være gode at se nærmere på:

ADT er niveauet for, hvad man som minimum skal have for ikke at komme i mangel, når man er sund og rask og spiser varieret. Men sådan er situationen ikke for os alle. Vi lever ikke alle af økologisk mad, og tilmed udsættes vi for forurening og lever travle liv, der slider på kroppen.

I indledningen til Nordiske Næringsstofanbefalinger, som er grundlaget for ernæringsoplysningen i Danmark og resten af Norden står der, at anbefalingerne gælder den generelle befolkning, men ikke folk med særlige behov f.eks. pga. længerevarende sygdom og problemer med næringsoptag. Det må således betyde, at en stor del af befolkningen må have brug for andre anbefalinger.

At vores kost ikke har de samme indholdsstoffer nu som tidligere, viser et forsøg på Sygehus Vendsyssel. Her oplevede patienter, der spiste grøntsager dyrket med frø fra den nordiske genbank (Nordgen) stor forbedring i deres diabetes symptomer sammenlignet med de, der spiste “almindelige” grøntsager.

Økologisk frugt og grønt indeholder flere antioxidanter og færre pesticider, hvilket en undersøgelse fra British Journal of Nutrition viste. Og siden vi ikke alle spiser økologisk, vil der også være forskel i indtaget på det område.

Der er undersøgelser, der viser, at tilskud af vitaminer, mineraler og sporstoffer kan have indvirkning på sundhedstilstanden og forebygge sygdomme. F.eks. Kisel10, der viser øget hjertesundhed ved indtag af selen og Q10.

Maden er naturligvis 1. prioritet, for vitaminer og mineraler i tilskud kan og skal ikke kompensere for dårlig kost, men kosttilskud kan være et godt og nødvendigt supplement.

Mange hilsner fra 

Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

3 kommentarer

 • Jan Hervig Nielsen siger:

  Hej.

  Jeg synes Pernille Lund har flere forkerte synspunkter,. Jeg har haft hende som underviser og jeg har haft en debat med hende i en lokal avis. Men da hun ikke er her til at forsvare sig, vil jeg lade dette ligge.

  Trine. Som du ved er ADT myndighedernes daværende Anbefalet Daglig Tilførsel. Du skriver, at ADT er niveauet for hvad man skal have for ikke at komme i mangel, når man er sund og rask og spiser varieret. Jeg forstår godt, hvad du mener, men det er altså ikke helt korrekt. Ved flere vitaminer /mineraler er der jo bygget en sikkerheds-zone i den daværende ADT værdi. F.eks behøver man ikke 100 % ADT af vitamin C for at undgå egentlige mangelsygdomme. For at undgå skørbug kan man nøjes med betydelig lavere mængder end ADT. Men som sagt forstår jeg hvad du mener. Og det kan være at man skal have mere end ADT for at undgå en anden slags mangler.

  Jeg har på nuværende tidspunkt læst det meste af rapporten Danskernes Kostvaner 2011 – 2013 fra DTU Fødevareinstitutet. Ifølge denne mangler mange mennesker relativ få vitaminer og mineraler, når man ser på ADT, der jo bl.a. bygger på forskning fra de nordiske NNR. Men da de optimale mængder måske ligger højere end ADT for raske og / eller syge personer, mener jeg, at det kan være en god ide at tage et multi-vitamin/tilskud for en sikkerheds skyld. Jeg tager mange forskellige tilskud.

  Venlig hilsen
  Jan Hervig Nielsen
  Ideudvikler
  Projekt Smørhul
  ( og Projekt Trafiksikkerhed )

 • Dorit Kristensen siger:

  Et rigtig godt svar du giver Trine ! !

 • Henning Rolapp siger:

  Der er et meget vigtigt element man skal have med, hvis man vil forstå hele dette område.
  Der er nogen der tjener penge på din sygdom, og der er nogen der hellere ser dig syg end rask.

  Derfor kan man aldrig tage systemets udtalelser for den fulde sandhed. Man er nødt til at tænke selv. Og i sidste ende bliver det en trossag om man skal gøre det ene eller det andet.

  Nogle holdepunkter:
  Der er en stadig udvaskning af alle næringsstoffer i jorden. Man gøder kun med nogle ganske få, så et stort antal næringsstoffer bliver til stadighed fortyndet i den dyrkede jord. Personligt ved jeg, at jeg mangler zink. Og sikkert også andre, som jeg endnu ikke med sikkerhed har fundet.

  Vi er vanemennesker og derfor kører vi let over i relativt snævre ernæringsvaner og holdninger. Og derfor opstår der let skævheder i den enkeltes næringsoptag. Køleskabet er for tæt på i vores hverdag.

  Fødevarer skal også sælges, så derfor ”pyntes” de med allehånde fristelser, sukker f.eks. Så du bliver fristet til at spise noget mad der smager godt, men som er dårlig næring for din krop.

  Den enkelte person har en krop med styrker og svagheder. Og svaghederne kan du være nødt til at kompensere for med ekstra god ernæring (f.eks. kosttilskud). Problemet er at finde disse sammenhænge.

  Mine generelle råd:
  Når du spiser skal du interesserer dig for om maden BEKOMMER dig vel, ikke for om maden smager godt.
  Lyt til din krop og din fornemmelse for madens virkning, – også specifikt på dine skavanker. Som dreng åd jeg bare og det bliver så straffet i dag. Jeg har først sent lært madkultur, – af den væsentlige slags.

  Bad i havvand overalt hvor du kan komme afsted med det, – i så lang tid som muligt. Her om vinteren kan det være nede i de varme lande. Eller på en surfer med en våddragt på.
  Jeg tror ikke at disse vintersurfere lider af ret mange sygdomme.
  Alle dine manglende mineraler er i havet, og kroppen optager dem let gennem din hud.
  Det er sku billigt mineraltilskud.

  se også http://www.mayday-info.dk/kirchheiners-helseboeger.aspx

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *