Nyheder

Fire ud af ti lever med søvnproblemer

31. oktober 2016

Fire ud af ti danskere lever med søvnbesvær. Men hvis man vil problemet til livs, er det ikke nok at symptombehandle med sovemedicin.

Har du sovet godt i nat? De fleste har nok prøvet endeløse nætter, hvor de vender og drejer sig uden at kunne falde til ro.

Den seneste store befolkningsundersøgelse, Den Nationale Sundhedsprofil 2013, viser, at 8.5 procent mænd og 13,4 procent kvinder klassificeres som værende meget generet af søvnbesvær inden for de seneste 14 dage inden undersøgelsen, mens en tredjedel klassificeres som værende lidt generet af søvnbesvær. Det er i alt ca. 40 procent, der har oplevet problemer med at sove.

Befolkningens søvnbesvær koster årligt 4,4 millioner sygedage og mere end 20 milliarder kroner i tabt arbejdsproduktion. Det viser Sundhedsstyrelsens rapport ’Sygdomsbyrden i Danmark – risikofaktorer’, der udkom sidste måned.

På længere sigt kan søvnmanglen medføre sukkersyge, hjerte-kar-sygdomme og psykisk sygdom og giver et årligt tab på 7200 leveår og 750 ekstra dødsfald, når der justeres for andre faktorer.

Problemløsning frem for sovemedicin

Problemet med søvnproblemer er, at det nemt kan blive til en dårlig vane. Det forklarer Søren Berg, søvnspecialist og associeret professor ved universitetet i Lund, Sverige.

– Der skal faktisk ikke mere til end to-tre nætters dårlig søvn, før folk begynder at præstere dårligt intellektuelt. Så det siger sig selv, at for de mennesker er det virkelig alvorligt. Søvnproblemet vedligeholder sig selv, det er blevet en vane, en ond cirkel, siger han til Politikken.dk.

Den største andel af personer med søvnbesvær er præget af svær overvægt, storrygning, fysisk inaktivitet og et alkoholforbrug over de anbefalede 7 genstande om ugen for kvinder og 14 genstande for mænd. Det er faktorer, der kan være vigtige at identificere, hvis man vil søvnproblemerne til livs.

Desværre er der mange, der tyr til sovemedicin. I 2015 indløste 245 danskere mindst én recept på sovemedicin, viser tal, som Danmarks Apotekerforening har trukket for Politikken. Men piller er blot symptombehandling og kan derfor ikke løse søvnproblemerne. Det mener professor Poul Jennum, som er leder af Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.

– Det er årsagen til søvnløsheden, man skal gribe fat i. Hvad end den så er stress, for ringe fysisk aktivitet, overvægt, overforbrug af alkohol eller noget helt femte. Ofte har søvnløsheden en underliggende årsag, som ikke står klart for folk. Når den er erkendt, og folk arbejder med det, så har vi nogle metoder, der kan hjælpe til at få en god nattesøvn igen, siger han til Politikken.dk.

 

Sov godt

  • Sov mellem 6 og 9 timer hvert nat, alt efter hvor meget søvn du har brug for for at blive udhvilet.
  • Sørg for et mørkt og køligt soveværelse – brug eventuelt en øjenmaske, hvis du er følsom overfor lys og lyd.
  • Drop skærmbruget minimum en halv time før, du lægger dig til at sove. Det blå lys snyder din hjerne til at tro, at det er dag.
  • Undgå brug af sovemedicin. De er blot symptombehandlende og kan være forstyrrende for søvnen ved langvarig brug. Du kan eventuelt bruge naturlægemidlet Baldrian, der har en beroligende virkning på kroppen.
  • Hvis du lider af længerevarende søvnproblemer, ligger der typisk en årsag bag, som er vigtig at identificere.

 

 

Kilder: Politikken.dk og sundhedsstyrelsen

 

 

 

Forrige artikelOmega 3 – også uden fisk

Næste artikelAlarmerende antibiotikaforbrug i EU

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.