For mange kunstige vitaminer?

Jeg har et spørgsmål angående vitamin- og mineraltilskud. Hvad er din holdning til, at næsten 100% (måske 98%) af alle de vitamin- og mineralpræperater, som er tilgængelige på det danske marked (og iøvrigt også globalt set), er syntetiske isolater?

Tag f.eks. ascorbinsyre, som anses for at være c-vitamin. Tager man en c-vitaminholdig fødevarer, såsom appelsin, så er ascorbinsyre jo en meget lille del af denne. I denne appelsin er der en masse cofaktorer, som vel hjælper os til at optage ascorbinsyren (bl.a. bioflavonoider, complex af micro-næringsstoffer, naturlige komponenter osv)? Disse er oftest ikke med i vitaminpræperatet, så derfor svarer det vel til at få et isolat, som kroppen vel ikke genkender lige så godt, fordi denne ikke gives i “oprindelig tilstand” (dvs i sammenhæng med alle hjælpestofferne, der naturligt er en substansdel af maden).

Oven i dette kommer, at ascorbinsyren er syntetisk lavet. Selvom det påstås at den molekylemæssigt er identisk med den naturlige, så har jeg svært ved at forestille mig, at kroppen ikke kan kende forskel på den oprindelige og på en syntetisk?

Hvad er dit syn på dette?

Mvh

Tine

 


 

Tak for mailen. Jeg er enig med dig i, at de naturlige vitaminer og let optagelige mineraler er det absolut bedste at tage som tilskud, og det er derfor vigtigt at købe vitamin-mineral produkter af høj kvalitet. Det kan man ikke i supermarkederne. Man må i en helsekostforretning eller evt. Matas.

Kroppen kan udmærket kende forskel på de rigtige vitaminer og de kuntige. Således har det kunstigt/asyntetisk fremstillede E-vitamin – dl-alpha-tokoferol, kun 15 pct. af den virkning, som det naturlige d-alpha-tokoferol har. Det lille “l” er forskellen. I øvrigt er det bedst ikke kun at få d-alpha-tokoferol, da der er seks forskellige E-vitaminer, der arbejder sammen, og får man for meget d-alpha-tokoferol, kan det gå ud over de andre E-vitaminers virkning, f.eks. tocotrienolerne, der modvirker åreforkalkning og kan fjerne kalk fra pulsårerne.

Vitaminerne og mineralerne er som et orkester, der arbejder sammen, og det er vigtigt at sammensætte orkestret ordentligt, så man får en god lyd. En stor mængde C-vitamin i form af askorbinsyre kan godt virke, men en minde mængde sammen med bioflavonoider fra f.eks. frugt og grønt forstærker virkningen af C-vitamin op til 20 gange, så det er ikke ligegyldigt, hvordan man tager C-vitamin. Askorbinsyre virker, da kroppen genkeder det, men virker altså bedst i kombination med andre antioxidanter.

Personalet i helsekostforretninger er uddannet til at vejlede om disse ting, så jeg anbefaler folk at gå der.

 

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*