For meget mavesyre og ondt i munden

Da jeg har skrevet til dig flere gange og er blevet godt hjulpet af dine råd, vil jeg forsøge igen.

Denne gang drejer det sig om min mand, der lider af for megen mavesyre. Han har igennem nogle år taget syreneutraliserende tabletter, som han får på recept fra lægen. Han har taget disse tabletter efter behov og føler, at han har fået god hjælp.

Den sidste tid, ja, siden jul, har han haft problemer med sin mundhule og især tungen, han føler sig meget tør og øm i munden, med blister og en sviende fornemmelse i tungen. Han har været hos lægen, og lægen kunne ikke se noget usædvanligt, men tænkte måske, at det kunne skyldes mavesyre, som randt op i halsen, mens han sov. Han fik ordineret flere tabletter, som han skulle tage hver dag i en uge, men det har heller ikke hjulpet noget særligt, han fik også taget nogle blodprøver, som skulle udelukke nogle ting.

Har du nogle gode råd til os?

På forhånd tak. V.h. fra Færøerne

 


 

 

Tak for mailen. Det er altid hyggeligt at høre fra Færøerne.

Tabletter mod mavesyre ødelægger fordøjelsen og forhindrer optagelse af det vigtige vitamin B12 i kroppen, da mavesyren er nødvendig for beskyttelse af vitaminet. Desuden er mavesyren nødvendig for optagelsen af mineraler i kroppen og for at modvirke bakterier i maden.

Mange mennesker med halsbrand har ikke for meget mavesyre. Jeg vedhæfter mine artikler om for meget og for lidt mavesyre og om refluks – tilbageløb af syre og mavesaft til spiserøret med halsbrand til følge, som også kan findes på radiodoktoren.dk. De er fra min bog “Maven din bedste ven” (Gads forlag).

Jeg kan forestille mig, at din mand har for lidt B12-vitamin i kroppen, hvilket godt kan give symptomer fra mundhulen og tungen, blandt andet blister.

Zinkmangel kan også være en følge og en forklaring. Din mand bør få målt B12-vitamin i blodet sammen med MMA (methylmalonsyre).
I stedet for de mavesyremodvirkende tabletter bør han følge de naturlige råd i artiklerne.

Mange gode hilsener
Carsten Vagn-Hansen

1 kommentar

  • Lone siger:

    Meget aktuelt spørgsmål for mig også , har haft det i 6-7 år. Jeg har endnu ikke kunne gennemføre en kikkertundersøgelse for reflux , så det er kun gæt at det er for meget mavesyre ide 1 ud af 3 røngsten kontrast undersøgelser viste reflux og lille glidebrok . Gætter på at det bekræfter syre eller er det helt forkert ? Jeg få alt for meget nexium og gaviscon og balancid, men det hjælper ikke mere. Den svien i tunge mund hals og mave er forfærdelig .

  • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

    Skriv et svar

    Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

    *