Ginkgo-præparater dumper i test

De aktive stoffer i bladene fra Ginkgotræet er kendt for sine positive medicinske egenskaber – men kan vi stole på, at vi får, hvad vi betaler for, når vi putter kosttilskuddet i indkøbskurven? Forskning viser, at flere Ginkgo-produkter er forfalskede.

Der hersker ingen tvivl om, at Ginkgo-præparater har en lang række positive egenskaber, når vi taler effekt på blodkarrene og blodomløb til hjernen og hukommelsen – problemet er, at vi ikke altid kan regne med, at det er den ægte vare, vi indtager.

De aktive stoffer i Ginkgo-præparater kommer fra Ginkgotræets blade, kaldet flavonglycosider og terpenlaktoner. Disse havde man typisk erstattet med andre glycosider, såsom rutin, quercetin og kæmpferol.

Over 90 procent af præparaterne snød

 En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Phytomedica viser, at det er vigtigt at undersøge troværdigheden på de Ginkgo biloba produkter, vi køber. Ud af de 42 Gingko-præparater, som forskerne testede, var der kun 3 produkter, der indeholdt ægte Ginkgo.

Det var et team af canadiske og kinesiske forskere, der analyserede Ginkgo-præparaterne, ved hjælp af en særlig form for væskekromatografi, som er en teknik inden for analytisk kemi, der anvendes til at adskille, identificere og kvantificere hver komponent i et stof.

På denne måde kunne forskerne undersøge, om de forskellige planteekstrakter i præparaterne var ændret i forhold til standard referencestoffer.

Der er mange måder, man kan snyde med Ginkgo biloba forfalskninger på – som nævnt er den letteste metode at bruge en meget lille del af det ægte præparat og blande det op med andre og billigere. En anden måde er at bruge barken eller frø på Ginkgo træet, som ikke indeholder samme virnkingsfulde stoffer.

Undgå forfalskninger med Ginkgo biloba

Kosttilskud hører ikke inde under Fødevarestyrelsen, og det gør det svært for forbrugeren at få svar på, hvilke ingredienser der er deklareret og ikke er. Derfor er den bedste løsning altid at vælge et standardiseret, registreret og godkendt naturlægemiddel, da det hører ind under Lægemiddelstyrelsen.

Ægte Ginkgo biloba har været på markedet i mange år som naturlægemiddel, og det er stadig et af de mest populære helseprodukter på markedet i dag, da det har bevist sit værd mod en række helbredsskavanker i mange videnskabelige undersøgelser.

5 kommentarer

 • Morten Krabbe siger:

  Kosttilskud hører da netop under Fødevareforstyrelsen og det burde derfor ikke være svært for forbrugeren at få svar på, hvilke ingredienser som er deklareret……

 • Maria Henriksen siger:

  Det vil være rart om vi kunne få oplyst hvilke produkter der var ægte ginkgo biloba i i testresultatet

 • Lene Nørgaard siger:

  Ja og naturlægemidler under lægemiddelstyrelsen ?

 • Manja Jurkowsky siger:

  Rigtig godt at skrive om Gingko præparater, som dumper i test. Dog rigtig meget bedre, om I havde nævnt dem der bestod testen…………Det ville ha´ givet så god mening. Kærligst Manja Jurkowsky

 • Lisbeth Ravn siger:

  Ud af de testede 42 Ginkgo præparater var der kun 3 produkter, der indeholdt ægte ginkgo. Hvad er så produktnavnene på disse 3, så vi kan købe de gode produkter fremover ?

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *