Har du brug for et alternativ til den søde koldskål?

Af: Astrid Kloch

Foto: Adobe Stock

Karen Wolf melder om rekordsalg af kammerjunkere, og ikke mange indkøbskurve går fri af den obligatoriske traditionsrige liter koldskål, nu hvor sommeren i den grad har været over os. Men hvorfor er det nu, at det er en god idé at holde lidt igen – og findes der nogle lidt sundere alternativer?

Den danske sommer byder på et utal af gode traditioner, hvor især is og koldskål har en stor plads i de flestes hjerter.

I en afbalanceret og sund kost kan traditioner som disse sagtens vedligeholdes – men med kærlig omtanke. For det er søde traditioner. Is indgår ofte som en kold snack, hvorimod koldskål har nemmere ved at snige sig ind som et helt måltid på særligt varme dage.

Netop derfor er det vigtigt at være opmærksom på det forholdsvise høje sukkerindhold. Og eventuelt at have alternativer i baghånden.

Koldskåls sukkerindhold

Gennemsnitligt er der tilsat 8,4 gram sukker pr. 100 milliliter koldskål, hvilket ca. svarer til sukkerindholdet i kakao. Tilføjer du de sprøde kammerjunkere til herligheden, løber det pludseligt stærkt, da kammerjunkere er et andet navn for småkager.

2 dl koldskål med kammerjunkere dækker mere end en tredjedel af det anbefalede maksimale daglige sukkerindtag på en dag. Derudover er det nok de færreste, der ikke spiser mere end de 2 dl.

Den sommerlige spise med de knasende småkager bliver dermed hurtigt en meget sød omgang. Men inden vi retter opmærksomhed mod alternativer, så lad os se på, hvorfor det tilsatte sukker er uhensigtsmæssigt.

Derfor skal du holde lidt igen med tilsat sukker

Tomme kalorier er ofte det udtryk, der benyttes i forbindelse med det rene sukker – og med god grund. Det indeholder nemlig hverken vitaminer og mineraler, men derimod masser af kalorier. I modsætning har frugt som ananas eller mango, udover det naturlige sukkerindhold, også indhold af mineraler og vitaminer.

Hvis kosten indeholder meget tilsat sukker, er der stor risiko for at de tomme kalorier optager pladsen for sundere madvarer og dermed pladsen for essentielle vitaminer og mineraler.

Ifølge anbefalingerne kan en sund kost indeholde tilsat sukker svarende til 10 procent af kostens energiindhold – hvilket svarer til maks. 55 gram for en voksen kvinde og maks. 70 gram for en voksen mand. Dermed kan der være plads til lidt koldskål, men ifølge anbefalingerne ikke i særlig store mængder.

Heldigvis findes der mange gode alternativer, både til koldskålen og især de søde kammerjunkere.

Alternativ til koldskål

Lav din egen koldskål. Her kan du selv styre sukkermængden. Skift lidt af sukkeret i opskriften ud med friske søde jordbær for en mere næringsrig udgave eller prøv at blende lidt mango i.

For et helt tredje alternativ, blend en lille håndfuld iblødsatte cashewnødder med 1 dl jordbær, ½ banan, ½ avocado, saften fra en hel citron og 2-3 dl ris- eller soyadrik. Det vil ikke være den samme smagsoplevelse, men en koldskålslignende konsistens med frisk smag, der netop gør den så attraktiv i sommervarmen.

Alternativ til kammerjunkere

Et vigtigt element ved kammerjunkere er sprødhed og knas. Den tekstur kan erstattes med ristede nødder, rugbrødschrunch, hjemmelavede småkager uden sukker, bær og melon eller en enkel hjemmelavet granola som opskriften her:

Hjemmelavet sprød koldskålsgranola

  • 300 gram grovvalsede havregryn
  • 60 gram hasselnødder,
  • 2 modne bananer
  • 3 spsk. kokosolie
  • 1 spsk. honning
  • Et nip salt og et nip vanilje

Tænd ovnen på 200 grader. Mos bananerne og bland med kokosolie og eventuelt honning.

Hak nødderne og bland dem med resten af ingredienserne.

Bland indholdet af de to skåle sammen.

Brug dine hænder, så bananmassen bliver arbejdet godt ind i de tørre ingredienser.

Fordel nu drysset på en bageplade og bag først i 10 minutter. Herefter skruer du ovnen ned på 150 grader, og lader det bage 10-15 minutter mere.

Hold øje de her sidste 10-15 minutter og vend gerne drysset undervejs, så det ikke brænder fast, eller brænder på.

Afkøles og opbevares i en lufttæt beholder.

Kom det på din koldskål med lidt frisk frugt.

Alternativer er der nok af, det er bare at prøve sig frem. Nyd din koldskål engang imellem, men vær opmærksom på det forholdsvis høje indhold af tilsat sukker, der gør det til en sommerlig snack og ikke et ernæringsmæssigt fornuftigt måltid.

2 kommentarer

  • Kurth Johansen siger:

    Jeg bruger ikke kammerjunger til min koldskål.
    Jeg vil hellere have kammerpiger. Men der er ingen supermarkeder eller lignende der har dem.
    Desværre.

  • Edith Have siger:

    Jeg skærer 2 skiver rugbrød i tern og blander i.
    Det smager dejligt – er let, og ikke for sødt.

  • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

    Skriv et svar

    Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

    *