Hjælp til hård menstruation hos teenager?

Jeg henvender mig på vegne af mit barnebarn på 16 år. Hun fik som 12-årig sin første menstruation. Efterhånden udviklede det sig til PMS, og hun har hver måned meget udtalte smerter, så hun ofte må gå hjem fra skole, holde fri fra skole, holde sengen. Hun er ofte nervøs for næste menstruation.

Af egen læge er hun fra begyndelsen blevet tilrådet at tage Panodil for smerterne med ringe eller slet ingen virkning. Nu har hun fået Ipren, hvilket hjælper lidt bedre, men hun har stadig store smerter. Det kan ikke være rigtigt, at der ikke findes et præparat med bedre effekt?

Vi har læst i lægebøger, på nettet, i helseblade m.v. uden at finde noget, der kan hjælpe hende. Uden at vide noget om NSAID (der ikke må tages i længere tid) eller P-piller er jeg i tvivl om, det er noget at reflektere over.

Måske er det ikke helt korrekt at spørge dig, men jeg spørger alligevel: Findes der ikke speciallæger, som har stor viden om PMS, som kan råde os?

Der findes mange råd mht. helsekostmidler, og de kan være gode på længere sigt, men det, hun har behov for nu, er et præparat, som kan mindske smerterne!

Bedstemoderen

 


 

Menstruationssmerter er en plage for mange, ikke mindst de unge piger. Jeg går ud fra, at dit barnebarns menstruationer er regelmæssige og stabile i rytmen.

Jeg vil foreslå, at dit barnebarn i 3 måneder tager følgende: multivitamin f.eks. Vitamun, 1 gram fiskeolie + 3 kapsler kæmpenatlys olie med GLA, som ofte mildner ubehaget. Desuden en tablet Aktiv-B, 25 mg B6 og 400 mg magnesium dagligt som krampestilnende, bl.a. i ugen op til og under menstruation kan hun lægge ekstra 25 mg B6-vitamin oveni.

Jeg anbefaler hende desuden at stoppe med alle søde drikke, sodavand (også light) og sukkersager, da følgerne er inflammatoriske og er med til at øge smertetilstande og vævsgener. Brug økologiske hygiejneprodukter (uden blegemidler og andre skrappe kemiske sager).

Vigtigt er det også, at hun får sig bevæget sig, også under menstruationen, da man ved motion og bevægelse ofte ser, at menstruationssmerter nedsættes. En effekt, der også virker ud imellem menstruationerne. I særdeleshed er det vigtigt at bækken-, lænde- og psoas-muskulaturen bliver rørt.

Eventuelt kan hun prøve yogatræning. Prøv evt. at se på om et af kursusforløbene på NHT – Naturlig Hormonterapi – kan give dybere viden for hende/ jer til sikker færden fremover. Der kommer man grundigt ind i sagerne. Skulle smerterne vedblive med samme styrke, på trods af det anbefalede, så vil jeg anbefale, at hun bliver set af gynækolog på et tidspunkt for at udelukke endometriose, som kan optræde hos 6-10 pct. af kvinder.

Mange venlige hilsner

Anna Iben Hollensberg, læge

2 kommentarer

 • Josefine siger:

  Få fat i en gammeldags varmedunk med skruelåg og hæld dele af varmt og koldt vand i den og skru låget godt i ( skal være varmere end lunken og kun halvt fyldt op). Læg varmedunken under dynen på selve underlivet og en kold klud på panden har jeg erfaret hjælper hurtigt på min 16 årige datters stærke menstruationssmerter hvor det er værst særligt på første menstruation dag. Derudover giver jeg hende 3 magnesium, 1 C vitamin(depot) og 1 bidro mod pms med et stort glad vand. Efter denne metode gik der max 40 min så var min datter mere end klar på at tage afsted i skole, til trods for hun startede ud med både svimmelhed, kvalme og stærke menstruationssmerter. Endvidere er det en rigtig god ide at holde sig varm omkring underliv og lænd og få fat i nogle bomulds/merinould trusser og undertrøje når vinteren står for døren for både at minimere menstruationskramper og underlivsbetændelse.

 • Sidsel siger:

  Jeg får piller på recept gennem min læge. Bonyl, 500 mg. (Max to om dagen, med 12 timers mellemrum) Hvis man tager dem i “opløbet” tager det stort set alle smerter hos mig. Hvis smerterne er startet, tager det kun toppen. Jeg har fået disse piller siden jeg selv var teenager, og havde voldsomme smerter, hvor jeg dårligt kunne stå oprejst.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *