Krop

Hjælp til selvhjælp: Vejen til lindring

7. april 2013

At leve med smerter er ulideligt, men når sygdomme og skavanker rammer, kan det være den eneste mulighed. At acceptere sine smerter er dog ikke det samme som at lade stå til. Faktisk kan accept være vejen til færre smerter.

1,2 mio. danskere tager dagligt smertestillende medicin.

Den lader vi lige synke ind…

Det enorme tal vidner om, at smerter ikke er noget, vi vil finde os i – men det vidner også om, at vi måske har en tendens til at symptombehandle i stedet for at finde og gøre noget ved den bagvedliggende årsag til smerterne.

Derfor må første bud på hjælp til lindring være: Find årsagen.

Når det er sagt, kan der være flere grunde til, at vi alligevel må leve med smerter – alvorlige sygdomme og skavanker fører ofte til det, vi kalder kroniske smerter. Smerter bliver kroniske, hvis de har varet mere end seks måneder og ikke ser ud til at kunne fjernes. Dermed ikke være sagt, at smerterne altid vil være lige slemme.

– Når først nerverne er ødelagt, kan de ikke repareres igen, men vores hjerne vil fortsat forsøge at kommunikere med de ødelagte nerver, hvilket vil give oplevelsen af smerter. Derfor er meget medicin mod kroniske smerter målrettet hjernen – f.eks. epilepsimedicin, fortæller smertesygeplejerske Mette Vagn-Hansen, der til daglig arbejder på det tværfaglige smertecenter Allévia. Her samarbejder flere faggrupper om at finde de rette løsninger for de smerteplagede patienter; en indsats, der involverer lindring for både krop og sind.

Medicin som smerteårsag

Andet bud på hjælp til lindring er: Tag din medicin med planlagt omtanke.

Noget af det første mange smertepatienter bør være opmærksom på, er om medicinen er den korrekte, i korrekte forhold og mængder.

For rigtig meget medicin kan i for store og for langvarige perioder stoppe selve lindringen og selv være årsag til smerter. Hovedpinepiller er et godt eksempel. Hvis du misbruger dem, vil du ironisk nok begynde at lide af hovedpine.

– Selv morfin kan give smerter. Det er kendt, at man bliver afhængig og tolerant overfor morfin, men mindre kendt, at det i sig selv kan være årsag til smerter, fortæller Mette Vagn-Hansen. Hun har selv oplevet en patient, der var sengeliggende af smerter forårsaget af morfin. Da patienten var kommet ud af morfinforbruget, var der ‘kun’ slidgigtsmerterne tilbage, som ikke lænkede patienten til sengen.

Den psykiske lindring

Et tredje bud på lindring er: Sørg for at have hovedet med – og det vil sige væk fra smerten.

Angst for og forventning om smerter sænker vores smertetærskel, viser forskning. Det vil sige, at jo mere fokus vi har på smerten, jo værre bliver den, og jo mere får den igen lov at fylde.

På Allévia er psykolog-behandling en vigtig del af smertebehandlingen.

– Kroniske smerter er så gennemgribende for ens liv og livskvalitet, at mange områder af ens hverdag påvirkes og forandres. Det kan i sig selv være vanskeligt at håndtere og lære at leve med. Vi oplever faktisk ofte, at jo mere patienterne lærer at acceptere og tilpasse sig situationen og smerterne, jo færre smerter oplever de, siger Mette Vagn-Hansen.

Du kan læse mere om Allévia på hjemmesiden: www.allevia.dk, hvor du også kan se, hvordan du kan komme i behandling på en privat smerteklinik.

 

 

Lindring indefra

Hvis du ønsker at gøre noget ved smerter – f.eks. forårsaget af gigt eller andre betændelsestilstande i kroppen – er det vigtigt, at gøre noget ved inflammationen/betændelsen.

Curcumin fra gurkemejeroden er en af de mest kendte og elskede naturmidler, der findes i forskellige mærker. Curcumin øger dannelsen af vores endorfiner, vores egne morfinlignende stoffer, som lindrer smerter, modvirker træthed og giver bedre humør. Gode til led- og muskelsmerter – og har vist gode resultater ved gigt.

Djævleklo – også kendt som venustorn – kontrollerer tilstrømningen af calcium til cellerne, der kan sætte gang i inflammationsfremmende prostaglandiner. Indeholder også bitterstoffer, der virker appetitregulerende, modvirker luft i maven, diarre og forstoppelse.

Ingefær indeholder mange aktive stoffer, hvoraf flere virker smertestillende på led og stive muskler. I naturlægemidler anvendes ofte ekstrakter, hvor bivirkningerne ikke er udtalte. Kan også hjælpe ved hovedpine, kvalme og køresyge.

D3-vitamin – hvis du er i mangel. Undersøgelser har vist, at folk med længerevarende muskel- og knoglesmerter har en høj risiko for at mangle D-vitamin.

Især mennesker med kroniske smerter har glæde af de anti-inflammatoriske midler, der kan bruges over længere tid uden bivirkninger for de fleste.

 

 

Lindring udefra

Er det ikke bare symptombehandling at smøre noget på udefra, kunne mange måske spørge. Men nej, smertebehandling med omslag, salver, gel og cremer kan sagtens være fornuftigt. Både fordi lindringen i sig selv kan virke helbredende (f.eks. ved spændinger, der bliver løsnet op), og fordi mange produkter trænger ind gennem huden, og derved påvirker os indefra.

Anica montana – guldblomme er f.eks. ikke godkendt til indtagelse i Danmark, men findes i diverse salver, olier, tinkturer og gel til at smøre på huden. Den er betændelseshæmmende – både ved inflammation i kroppen og på bakterier. Derfor er den effektiv også ved betændelse i sår.

Biofreeze – kryoterapi, der bygger kold terapi, altså at du lægger noget koldt på et smertefuldt område for at sænke blodtilstrømning og dermed smerten. Fordelen ved en gel som Biofreeze er, at du ikke risikerer forfrysninger, hudirritation eller skal sidde stille, mens du køler området ned. Derfor er produktet også populært hos sportsfolk, i forsvaret og hos behandlere, der har brug for at lindre, før f.eks. en massage kan lade sig gøre. Undersøgelser har desuden vist, at den særlige sammensætning fører mentholen ind i huden, hvor den sætter sig på smertereceptorerne og derved blokerer for smertefølelsen. Kan bruges lokalt på forstuvninger, gigtplagede områder og ømme muskler.

Varme omslag og varmecremer – når muskler er spændte og skal løsnes op, kan varme være lindrende. Du kan få forskellige varmecremer i handlen, ligesom f.eks. kirsepuder, hvor du opvarmer indholdet af kirsebærsten, kan være en god ven at have med i sengen eller lænestolen.

 

Alternative behandlinger som lindring

Der er mange alternative behandlinger, der har vist effekt mod forskellige former for smerter:

  • magnetfeltbehandling
  • akupunktur
  • zoneterapi
  • akutryk
  • tankefeltterapi
  • kiropraktik
  • laser
  • hypnose
  • visualisering
  • musikterapi

Forrige artikelGreen-a-colada

Næste artikelKemoterapi: Den helt almindelige gift

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.