Hudvenlig kost mod candida, som giver vægtøgning?

Jeg har atopisk eksem og har indenfor det sidste halve år også fået konstateret rosacea. Jeg har de sidste 6 uger forsøgt at holde mig fra sukker og hvidt hvedemel på opfordring fra en kosmetolog – og går ud fra, at det er mod candidasvampe.

Mit problem er, at jeg – siden jeg var gravid for to år siden – har kæmpet med at tage på i vægt, og jeg har desværre tabt mig de sidste seks uger.

Jeg håber, du kan hjælpe mig med nogle gode ideer til madvarer og/eller opskrifter, der er gode til at få vægten op og candidasvampene ned!

På forhånd tak.

Den tynde

 


 

Tak for dit spørgsmål. En kost uden hvedemel og sukker kan være en hjælp i forhold til rosecea, men er også at foretrække ved candidasvamp.

For at få vægten op er det vigtigt at tænke på at spise sunde fedtstoffer til alle måltider. Det kan være lidt nødder, kerner, chiafrø, avokado, nøddesmør, pesto, tahin samt et tilskud af en god kvalitets fiskeolie, algeolie eller vegetabilsk olie som hørfrø + kæmpenatlysolie. Læg gerne vægten på omega-3 fedtsyrer fra fisk, alger, hørfrø, chiafrø og valnødder og undgå dårlige fedtsyrer fra margarine, fast food, kager, kiks og raffinerede olier.

Sunde kulhydrater fra fuldkornsprodukter, frugt, bær og masser af grøntsager er desuden vigtigt samt gode kilder til protein – eksempelvis bønner, linser, kikærter, fisk og fjerkræ.

Alle kategorier skal være repræsenteret til dine måltider. Kig også på, om du spiser tilstrækkeligt. Når vægten er i den lave ende, kan 5-6 måltider om dagen være nødvendigt.

En sådan kost suppleret med ingefær og gurkemeje vil være anti-inflammatorisk og være gavnlig for eksem og rosacea.

For at mindske candida skal du som sagt undgå sukker og hurtige kulhydrater som hvidt brød samt alkohol. Hvidløg, oregano og kokosolie er godt at få ind i kosten. Hvis du vil bruge tilskud, kan du bruge bruge enten hvidløg, oreganoolie, eller olivenblad eventuelt i rotation. Tilskud af probiotika (mælkesyrebakterier) vil desuden være optimalt for at nedbringe candida.

Du kan bl.a. finde inspiration til maden på:

www.kirstenskaarup.dk

www.madforlivet.dk

www.trinevesteraa.dk

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*