Hvad gør vi ved skjult forstoppelse?

Nu tror jeg endelig, at jeg har fundet ud af, hvad min 3,5-årige søn bøvler med: Symptomerne passer helt og aldeles på “skjult forstoppelse”.

Via blodprøve i 19 måneders alderen fik han konstateret laktose-intolerance. Og det har vi fulgt, og selvom det hjalp, blev det ikke godt nok. Så skulle vi skære ned på frugt. Det er heller ikke godt nok. Så ville han vokse fra det.

Men mu blev han undersøgt af sundhedsplejeren i børnehaven, som undrer sig over hans svingende vægt, og at han ligger i den tunge ende af BMI.

Så nu har jeg brugt to dage på nettet og fundet frem til “skjult forstoppelse”. Og ja, jeg vil snakke med sundhedsplejeren og vil efterfølgende gå igennem lægen.

Men hvad kan jeg gøre nu? For han trives ikke helt ordentligt. Er probiotika en hjælp?

Jeg har fundet frem til low fodmap, men det virker så uoverskueligt for mig. Hvordan skal jeg håndtere det her?

Håber du vil guide mig lidt.

Mvh

M

 


 

Skjult forstoppelse er jo noget lumsk. Det siger næsten sig selv af navnet. Men godt, at I har fået øje på det. Man kan jo godt have afføring hver dag, men alligevel er passagen gennem kroppen for langsom, så det, der kommer ud, faktisk har været alt for længe i kroppen.

Den nemmeste måde du kan tjekke det på, er at få din søn til at spise en dåse majs. Majs er nemlig pakket ind i en type stivelse, som kroppen ikke kan nedbryde. Det er derfor nemt at se, hvornår de kommer ud igen. Der skal gerne gå mellem 12-18 timer.

Jeg vil på alle måder anbefale dig at give din søn probiotika/mælkesyrebakterier. Når der er bøvl med fordøjelsen, vil tarmbakterierne også være påvirkede. Og en skæv tarmmikrobiota kan også være årsagen til problematikken.

Derudover vil jeg anbefale at få din søn tjekket hos en osteopat, kranio sakral terapeut eller kiropraktor. Der kan nemlig også være nogle skævheder eller nerveafklemninger, som kan være årsagen.

Hvis ikke mælkesyrebakterier og tjek for skævheder kan rette helt op på det, så vil jeg anbefale dig at kigge på, om der kan være andre ting end laktosen, han ikke kan tåle. Det er ret almindeligt. Det er slet ikke alle fødevare-reaktioner, man kan måle i blodprøver. Så selvom han er blevet tjekket for flere ting, så kan der godt være en reaktion.

Jeg vi anbefale jer at få rådgivning af en behandler/terapeut, som har viden om børns kost og eventuelle fødevarereaktioner, hvis det skulle blive aktuelt.

Low Fod Map er en speciel diæt, som har vist i undersøgelse at hjælpe mennesker med tarmsygdomme som irritabel tyktarm mm. Jeg synes ikke, det er der, I skal starte. Det skal være en mere individuel tilgang til din søn og hans fordøjelse og eventuelle fødevarereaktioner.

Rigtig god bedring.

De bedste hilsner

Anette Straadt, sundhedsplejerske

2 kommentarer

 • Solveig Rasmussen siger:

  Prøv en dygtig kinesiolog, som kan teste både madvarer, tarmbakterier mv. samt afbalancere, så barnets fordøjelse / tarm (igen) kommer i orden.
  Mvh
  Solveig Rasmussen

 • Dodo siger:

  Fodmap diæten er ikke så svær endda, få hjælp fra en diætist. Den hjælper mig rigtig godt. Det er helt sikkert værd at prøve nogle måneder. Mange hilsner til dig og din søn
  Dodo M

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *