Kan mælk genere hals og mund?

Jeg vil høre, om du kan hjælpe mig med en vurdering. Jeg oplever ret ofte efterhånden, at min hals snører sig sammen, den bagerste del af tungen føles hævet, og jeg får synkebesvær i forbindelse med indtagelse af visse fødevarer, flødeis og chokolade. Tilstanden varer en time eller to og klinger så af. Ofte er hele mundhulen generelt irriteret (føles ru og stram), og min stemme bliver hurtigt dyb, mørk og smertende.

Mælkeprodukter er tydeligvis ikke gode; de seneste 10 år har jeg kun fået lidt (varm) mælk i den smule kaffe, jeg drikker. Jeg droppede mælkeprodukterne (dog ikke helt ost), da jeg kunne mærke, at min fordøjelse/mave trængte til at blive mælkefri. Katar sagde halslægen for et par år siden, da jeg sidst blev tilset, men jeg synes, symptomerne tager til i styrke, så jeg spekulerer på, om der kan være andre forklaringer?

Jeg spiser hver dag 1 Omnimin vitaminpille (om vinteren 2) og 4 Solaray Calcium + D-vitamin. Jeg har osteoporose og har i snart 2 år været i behandling med Prolia (halvårlig injektion). Hvad tænker du?

Katrine

 


 

Tak for mailen. Det lyder oplagt som, at du ikke tåler mælkeprodukter. Det er formentlig flødechokolade, du har spist. Det er dine slimhinder, der bliver hævede og irriterede. Jeg vil råde dig til helt at undgå alle mælkeprodukter, også ost. De er heller ikke nødvendige for dig, da kalken i mælk og ost ikke giver dig kalk til knoglerne. Tværtimod surgør de kroppen, så du mister mere kalk gennem urinen, end du får ind med mælken. Læg mærke til, om der er mælkebestanddele i de færdigvarer, du køber. De kan hedde kasein, kaseinat, lactalbumin, vallepulver eller valleprotein.

Kalk skal du have fra grønsager og vand, og jeg vil også anbefale dig at tage tilskud af let optageligt kalk og magnesium, mindst 90 mikrogram K2-vitamin og mindst 100 mikrogram D3-vitamin. Der er kommet flere produkter frem, der indeholder det hele. Også fra Solaray. Desuden skal du bruge dine knogler, f.eks. ved vægtløftning, der er en af de bedste måder at opnå knoglestyrke på. Jeg vil råde dig til at læse min artikel i Naturli fra 2010 om “Mælk – tradition, godt og ondt” – og min artikel om osteoporose på www.radiodoktoren.dk


Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*