Mad

Jordbærfest!

31. juli 2014

Når man siger sommer i Danmark, må man også sige jordbær. Selvom jordbær kan fås friske året rundt importeret fra udlandet, er det ikke den samme oplevelse, som de danske bær i sæson. Vi fejrer de danske jordbær med en jordbærfest!

Der er noget helt specielt ved danske jordbær, og det er en større begivenhed, når de første bakker rammer supermarkedernes grøntafdelinger.

Jordbærrets røde farve, søde smag, bløde frugtkød og hjerteformede udseende forbindes med kærlighed, fristelse og sensualitet. Skønhedsmæssigt er jordbær brugt til at modvirke rynker og til at styrke huden. Det siges, at Madame Tallien (1773-1835), en kontroversiel og farverig kvinde, tilsatte mosede jordbær i badevandet for at holde huden sund. Om det virkede, er svært at sige, men hun blev gift flere gange, havde elskere og fødte 10 børn, så måske der er noget om snakken?

Det er utroligt, at en fødevare, der indeholder knap 90 g. vand pr. 100 g. kan have så megen symbolik og indeholde så megen smag. Men trods det, at jordbær overvejende består af vand, indeholder bærerne meget andet godt.

 

Jordbær, sundhed og rynker

Jordbær indeholder flere forskellige fytokemiske stoffer, som er med til at give farve og smag og virker som antioxidanter. Ellagsyre er et af de fytokemiske stoffer i jordbær, men det findes eksempelvis også i hindbær og granatæble. Ellagsyre har vist sig at kunne hæmme væksten af cancerceller og fremme destruering af syge celler (apoptose).

Ellagsyren har også positiv indvirkning på huden. Forsøg på mus og humane hudceller viser mindsket nedbrydning af collagen og mindre rynkedannelse, når huden udsættes for UV-B-stråling og samtidig beskyttes med ellagsyren.

Ud over ellagsyre indeholder jordbær omkring 76 g. C-vitamin pr. 100 g., hvilket er mere end i appelsin. C-vitamin bruger kroppen bl.a. til dannelsen af kollagen. Kollagen indgår i opbygningen af bindevæv og hjælper med at holde huden fast og spændstig.

Det må siges at være en optimal løsning at beskytte sin hud ved at spise jordbær. Og så kan jordbær også bruges til ansigtsmasker, særligt til fedtet hud. Der findes flere opskrifter til formålet på nettet, som er lette at lave.

Smag af sommer – også om vinteren

Jordbær holder sig ikke friske så længe, så de skal nydes næsten med det samme. Det er muligt at tage jordbærrenes sødme og solskin med ind i efteråret og vinteren ved at konservere dem. Der kan f.eks. laves saft, marmelade og grød. Det mest simple er selvfølgelig at fryse dem, så kan der hurtigt fremtrylles lækre smoothies og is, ligesom de frosne bær også kan bruges til saft, marmelade og grød.

Frysetørrede bær har vundet indpas de senere år og kan købes i mange supermarkeder og helsekostbutikker. Det både smager godt og ser smukt ud, når kager og konfekt pyntes med  dem. Myslien eller havregrynene får også et ekstra pift, hvis du tilsætter frysetørrede bær.

Jordbær bruges ofte i kager, is og desserter, men de passer også fint til det salte køkken. Kontrasten mellem det salte og søde kan være med til at fremhæve begge smage, derfor kan jordbær med fordel kommes i salater og sandwich.

 

Opskrifterne finder du her:

 

Rugbrødssandwich med jordbær og peberrodscreme

 

Salat med jordbær og jordbærdressing

 

Jordbærmarmelade med mynte

 

Jordbærkoldskål

 

Jordbærsoftice

 

   

Forrige artikelBindevævet holder sammen på os

Næste artikelLykken finder du i din egen krop!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.