Hvor meget perikon skal man tage?

Jeg har fået en mild grad af depression kombineret med noget angst, som jeg har gået med et halvt års tid. Jeg får melatonin til at sove på samt en halv sovepille, men vågner første gang efter 4 timer, kan sove on and off resten af natten.

Jeg bruger hypnosestreaming flere gange om dagen og tager en 1/2 Oxapax de dage, hvor jeg har det dårligt.

Har de sidste 14 dage fået noget akupunktur, som jeg ikke rigtig synes hjælper.

Jeg dyrker en del motion, så jeg synes virkelig, jeg kæmper. Har også min læge ind over. Jeg er nu blevet opmærksom på perikon og har købt mærket Solaray 325 mg. Jeg er begyndt at tage tre kapsler. Er det en fornuftig dosis, eller skal jeg tage flere kapsler?

Den kæmpende

 


 

Perikon er velkendt til behandling for depressioner og er især i Tyskland blevet godt undersøgt til behandling. Det stof, der er aktivt virkende, hedder hypericin.

Solaray anbefaler 2 kapsler perikon dagligt, men oplyser ikke præcist mængden af hypericin i deres produkt. Flere andre præparater angiver mængden præcist.

Fra undersøgelser i Tyskland, har man set effekt af doser på 1800 mikrogram hypericin. Nogle har haft gavn af mere – og er undersøgt op til 3600 mcg dagligt. For en mere præcis vejledning vil jeg foreslå, at du skifter til et af de andre præparater, hvor mængden af aktivt stof er angivet, så du kan være mere sikker i din sag vedrørende doser.

Da du har en mild grad af depression kan du prøve at gå op på 1800 mikrogram, indtil du er stabil og bliver på dette i mindst 4-8 uger, hvorefter du langsomt kan fase ud igen. Vær opmærksom på at hypericum påvirker leverens arbejde således, at effekten af andre mediciner ændres. F.eks. nedsættes effekten af p-piller mv.

Jeg vil derfor også foreslå, at du undlader sovepiller og Oxapax. Til natten er melatonin ganske fint, og det kan tages sammen med hypericum. Tag evt. også tilskud med magnesium og B6 til sengetid, dette har også en søvnfremmende virkning.

Urtete af f.eks. orangeblomst, hjertensfryd, kamille eller baldrian kan være gode til sengetid. Æterisk olie af lavendel er mange også glade for at bruge som beroligende duftolie i soveværelset. I stressede perioder kan det været gavnligt for søvnen, hvis man har opvågninger på et tidspunkt mellem kl. 3-5, at stabilisere blodsukkeret med lidt kulhydrater ved at spise lidt natmad inden sengetid – f.eks. bare et stykke rugbrød med kylling. Søg evt. også efter tryptofanholdige fødevarer, der indeholder stoffer til brug for søvnhormondannelsen.

Mange venlige hilsner

Anna Iben Hollensberg, læge

1 kommentar

  • jonna siger:

    Hej er det korrekt at man ikke må tage perikon hvis man døjer med for højt blodtryk?

  • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

    Skriv et svar

    Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

    *