Krop

Nys, dans, grin og hop uden frygt

5. marts 2010

Rigtig mange kvinder oplever at have svært ved at holde tæt ved fysiske anstrengelser – især i forbindelse med graviditet og fødsel. Bækkenbunden kræver opmærksomhed i form af vedligehold, ellers gør den tydeligvis opmærksom på sin dårlige evne til at udføre sit job. Og du kan roligt tage manden med til øvelserne.

For mange år siden blev Helle Gotved kaldt ”hende med bækkenbunden”. (Så kan man tænke lidt over, hvad andre kvinder mon så havde?) Men OK, Helle Gotved brød tabuet ved at skrive bøger om emnet og ved at undervise i, hvordan bækkenbundsmuskulaturen burde trænes på lige fod med alle andre muskler. Hendes første bog om emnet hed ”Muskler og orgasme”. Den bog solgte ikke, for hverken kunder eller boghandlere turde bruge så frækt et ord. Først da den skiftede navn til ”bækkenbundens optræning” røg bogen over disken. Og selvom vi i dag mener, at vi er frigjorte, er det fortsat et tabu at have problemer med at holde på vandet.

Hvem har lyst til at fortælle højt, at man kommer til at tisse i bukserne, når man griner, nyser, hoster? At man af den årsag bruger bind 365 dage om året, at der går en del energi med at holde sig ajour med offentlige toiletters pla­cering, og at man konstant har tyngdefornemmelsen i underlivet?

Der kan være forskellige årsager til problemet med ikke at kunne holde tæt, så selvfølgelig kan du starte med en tur forbi lægen/gynækologen for at bede om at få undersøgt, om det ”bare” er pga. utrænede muskler.

Der findes nemlig to forskellige former for inkontinens, altså ufrivillig vandladning. Den ene, hvor blæren tømmer sig uden videre. Denne type kræver et lægebesøg, for her er der ikke nødvendigvis tale om svage muskler, der blot skal trænes op. Her vil det være bedst at blive henvist til en uroterapeut, som er en fysioterapeut med en særlig efteruddannelse.

Ved den anden type inkontinens er anstrengelse, host, nys, grin, hop, løft mv. årsagen til, at der sker ”uheld”. Her er der god mulighed for at træne musklerne op og blive problemet fuldstændig kvit.

Hvis bækkenbunden er stærk og godt fungerende, vil den helt automatisk lave en modspænding, hver gang den udsættes for en belastning. Men hvis muskulaturen er for svag og for langsomt reagerende, bliver presset fra belastningen ikke mødt med et modpres, og så kan man komme til at tisse lidt i bukserne.

Tjek, om du holder tæt

Bækkenknoglen er en skål uden bund. Musklerne danner bunden og skal holde bughulens organer. Kvinders muskler bliver kraftigt belastet under graviditet og fødsel, men problemet med inkontinens findes også hos kvinder, der aldrig har født. For hvis ikke musklerne er aktive eller bliver trænet og holdt i form, vil de sygne hen ligeså vel, som hvis det var en arm eller et ben, der ikke blev brugt.

Kvindens bækkenbund er også pga. hendes anatomi mere udsat end mandens, fordi hendes bækken er bredere, dvs. at bunden har større omkreds, og den er gennembrudt tre steder (urinrør, skede og endetarmsåbning), mod mandens to. Men det betyder ikke, at det udelukkende er et kvindeproblem. Langtfra. Mænd kan sagtens have lignende utætheder.

Du kan evt. lave en styrketest selv: Kap strålen over, når du er kommet godt i gang med at tisse. Kan du holde tæt? Hvis du ikke kan, er det om at komme i gang med bækkenbunds­træning i det daglige.

Både for mænd og kvinder

Når vores bækkenbund er fuldt optrænet, er den ikke mere end en halv til en hel cm tyk. Den løber fra foran på skambenets inderside til halebenets ditto og rundt i siderne på bækkenknog­len. Rundt om urinrør og endetarm findes ringmuskler, men de kan ikke gøre arbejdet alene – de skal have hjælp til at holde tæt af en stærk bækkenbund.

Hvad så med sexlivet, tænker du måske. Ja, det bliver ikke ringere af at have en veltrænet bækkenbund. For mænds vedkommende betyder en god bækkenbund, at problemer med rejsning og/eller for tidlige udløsning kan undgås. Interessant i en tid, hvor medicin som Viagra er populært. Hvad med at træne dig op i stedet for, kære mand?

Træn dig op til en god bund

Nu skal vi se på, hvordan du kan træne bækkenbundens muskler. Husk, at kvinder såvel som mænd skal lave øvelserne på præcis samme måde.

Begynd med at lægge dig på ryggen med bøjede ben. Løft nu enden op fra underlaget så højt, som det føles rart i ryggen. Tag nogle dybe vejrtrækninger. Det vil lette trykket i bækkenet og vil gøre det lettere at arbejde aktivt med musklerne om lidt.

Dette er et forslag til det daglige program:

Lig på ryggen. Spænd nu bækkenbunden på samme måde, som hvis du skal holde på en prut eller kappe tissestrålen over. Slip igen. Når du spænder, skal du føle, at musklerne i bækkenbunden løfter sig lidt op i kroppen, og når du slipper, synker de lidt ned igen. Gentag 8-10 gange, ikke for hurtigt efter hinanden.

Så kan du øve dig i at spænde lidt og spænde kraftigt. Slippe noget af spændingen og slippe helt. Gentag 4-5 gange. Efterhånden kan du dele øvelsen op i flere ”etager” end de to, der er nævnt her.

Hold en så kraftig spænding, som du kan, i så mange sekunder, du kan. Arbejd dig hen i mod at knibe i et halvt minut. Uden at bide tænder, holde vejret, løfte skulderne eller andet samtidig. Gentag øvelsen 2-3 gange, men hold en god pause mellem hver. Blodet skal lige nå at løbe gennem vævet.

Efterhånden, som du kommer i form, kan du udføre øvelserne liggende på maven, siden, siddende og stående. Du skal kunne aktivere bækkenbunden i alle positioner.

Hvad skal du være opmærksom på?

Pauserne mellem øvelserne er vigtige, slap helt af…

Det er ikke hensigtsmæssigt at gå og småspænde i bækkenbunden hele dagen. Det vil give dig en for opspændt bækkenbund, svarende til hvis det var skuldrene, du gik og spændte i dagen lang. Av.

Hvis du ikke synes, der sker fremskridt trods daglige øvelser, må du en tur til lægen, som vil vejlede dig videre. Der kan evt. være problemer med nerveforsyningen, og så skal der andet end øvelser til.

Forrige artikelHindbærblade som fødselshjælpere

Næste artikelBleg beskyttelse eller brændende brun?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.