Olie hjælper ikke på astma-eksem?

Jeg har en veninde, som er meget kær for mig. Hun er 62 år og har, siden hun var 15 år, haft meget voldsom astmaeksem. I perioder har hun ikke kunnet have hverken tøj på, eller lade være. Hun har ikke kunnet sove og ikke kunnet være nogen steder. Nu har hun fået et slemt anfald igen, og jeg vil så gerne hjælpe hende.

Jeg har givet hende en god omega 3-olie (Pure Arctic Oil), som hjælper så mange, og hun har taget olien i otte måneder. Men den har ikke kunnet gøre noget særligt for hendes eksem. Jeg kan bare ikke forstå det, da den hjælper så mange. Hvad kan jeg gøre for hende?

Karen

 


 

Der er tale om en kronisk, kløende allergisk sygdom, som er hyppigere hos mennesker, der også har andre former for allergi, især astma og pollenallergi. Eksem er ikke en sygdom i sig selv. Det er et symptom, og man skal altid søge efter årsagen. Det er immunsystemet, der overreagerer på noget, man ikke kan tåle. Først og fremmest skal man forsøge at finde frem til fødemidler og andet, som kan udløse allergi eller overfølsomhed. Nogen får det dramatisk bedre, når de udelukker det af kosten, som de ikke kan tåle.

Almindelige ting, som kan udløse allergi, er: Æg, mælk, andre mælkeprodukter, chokolade, peanuts, soja, kartofler og gluten fra f.eks. hvede, rug, byg og havre (cøliaki) samt skaldyr.

En sund og afbalanceret tarmbakterieflora har stor betydning for hudens tilstand og modvirker eksem. En af de ting, som en god tarmbakterieflora sikrer, er en produktion af tilstrækkelig meget B12-vitamin, der også er vigtig for huden. En undersøgelse af behandling med en creme med B12-vitamin viste god eller meget god virkning hos næsten alle.

B12-vitamin optages fint fra sugetabletter med methylcobalamin. Pharma Cosmetics Danmark har importen af et hudplejeprodukt fra Schweiz, der hedder VITACREME B12.

B3-vitamin (niacin) og B6-vitamin (pyridoxin) er vigtige for nydannelse af hudcellerne og hudens funktion i det hele taget. Mangel på disse vitaminer har sammenhæng med forskellige typer eksem og hudsygdomme. Man kan for eksempel tage B3-vitamin 100-500 mg dagligt, og B6-vitamin 50-100 mg dagligt. Da man aldrig må tage tilskud af blot et eller to B-vitaminer alene, skal man også tage et B-vitamin kompleks (stærke B-vitaminer).

De gode omega-3 fedtsyrer er også meget vigtige for huden, men det er ikke nok. Jeg vil råde dig til at læse min artikel om eksem på www.radiodoktoren.dk.

Zink er også vigtigt for huden, og man kan kombinere zink med selen i form af Bio-selen plus Zink. To tabl. om aftenen (voksendosis). D-vitamin har også stor betydning for huden, så det er nødvendigt med tilskud af D3-vitamin, gerne 100 mikrogram dagligt. En god creme ved navn ByLykke Skin creme indeholder colostrum, den første mælk fra køer efter kælvningen, som indeholder vigtige immunstoffer.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen, læge

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*