Krop

Pletter, kløe eller åbne sår – huden sladrer

25. september 2009

Huden er ikke kun et overtræk over kroppen, men et stort selvstændigt organ. Den afspejler vores sundhedstilstand og afslører ofte sygdomme inden i os. Har vi det dårligt, også psykisk, mister huden sin glød, og den er afhængig af, at vi gennem en sund kost og kosttilskud får alt det, som den har brug for.

De færreste af os er pletfri, i hvert fald på huden. Hos nogen er de medfødte, som modermærker eller jordbærmærker. De sidste skyldes særlig mange blodkar i hudens overflade og forsvinder i reglen med alderen. Det gør modermærker ikke, men i nogle tilfælde kan de ændre sig til modermærkekræft. Man skal derfor, hvis et modermærke ændrer farve, vokser eller giver kløe, undersøges hos en hudlæge. Fjernes et modermærke med kræft inden det er vokset for meget, er det ikke farligt. Det samme gælder for andre typer af hudkræft, der kan opstå i løbet af livet, især hos ældre.

Med alderen er det meget almindeligt at få brune pletter på huden, især hvor den er udsat for sol, mest på hænder og i ansigt. De kan skyldes en række sygdomme, som man må blive undersøgt hos en læge eller hudlæge for at udelukke. For eksempel dårlige nyrer, for megen og for lidt produktion af binyrebarkhormon, hvor der også kan være pletter i munden. Visse leverlidelser kan også give brune pletter. Er der andre farver i huden, skal man først og fremmest tænke på bivirkninger af medicin, som også kan medføre brune pletter.

Nogen kvinder er tilbøjelige til at få brun og uregelmæssig farve på lysudsatte områder på grund af øget produktion og ophobning af det brune melanin i huden. Det ses især hyppigt hos gravide kvinder og ved indtagelse af østrogent hormon.

Man kan hos begge køn også se det efter anvendelse af parfume og efter eksem. De små, lysebrune pletter, der kaldes fregner, ses især hos lys- og rødhårede, og ved sygdommen morbus Recklinghausen ser man adskillige velafgrænsede, lidt større pletter. Det er også en kendt bivirkning af hormonpillen Diane Mite, der indeholder østrogen og samtidig modvirker mandligt kønshormon. Det er bedst for kvinder med tilbøjelighed til at danne brune pletter at undgå længere tids solbadning og solarium.

Solen påvirker huden

Det er sundt at få sol på kroppen, blandt andet for at danne nok D3-vitamin, som er vigtigt for mange ting i kroppen, men man skal undgå at blive forbrændt.

Der findes ingen helt tilfredsstillende behandling af de brune pletter, men anvendelse af solcreme med høj faktor (solblokkere) kan forhindre yderligere pigmentering, og laserbehandling eller frysning af pletterne hos en hudlæge kan være virksomt.

Man kan forsøge med hybenkerne-olien fra Fuerza Vital. En bruger havde tre steder i ansigtet, der var brunt efter solskader fra ferier i syden. Hun brugte olien efter afrensning næsten hver aften i 1½ – 2 måneder – og det kunne tage det!

Det er en god idé at lade være med at tænke så meget på sine pletter i ansigtet og andre steder. Smil og venlighed får dem til at forsvinde fra bevidstheden hos de mennesker, man er sammen med. Skønhed er ikke kun noget ydre.

Alderens pletter på huden

De brune pletter, der har en tendens til at komme med alderen, er yderst almindelige. Pletterne er mørkebrune og sidder ikke kun på områder, der bliver udsat for lys, men dog mest på lysudsatte områder som på hænder og i ansigtet. De kaldes også leverpletter, men har ikke noget med leveren at gøre. Der ophobes et pigment ved navn lipofuscin i pletterne. Det opbygges i huden på grund af forharskning af fedtstof i kroppen, for eksempel transfedtsyrer, der angribes af skadelige frie iltradikaler.

Fregner har intet med denne proces at gøre. Her er der tale om et øget antal melanocytter – de celler i huden, der er fyldt med det brune farvestof melanin, som bla. har den funktion af beskytte os mod solen.

Er man usikker på sine brune pletter, eller ændrer de farve, begynder at klø, at bløde, så skal man, som ved modermærker, lade en hudlæge se på dem for at udelukke, at der kan være tale om modermærkekræft. Selenmangel øger risikoen for disse brune pletter, der også er udtryk for mangel på andre vigtige antioxidanter, der modvirker forharskning. Selen er et vigtigt antioxidant, som mange danskere mangler, fordi vores jord er fattig på dette mineral. Behovet for selen er 200 mikrogram organisk selen dagligt, for eksempel som Seleno Precise.

Ved brune alderspletter, der er lidt fedtede, smuldrende og ophævede, kan man se god virkning af at gnide dem med amerikansk olie på et stykke gaze. Det skal gøres nogle gange dagligt igennem længere tid.

Tilskud til huden
Ligesom selen er zink vigtig for huden og kan fås i kombination med selen. Andre vigtige antioxidanter er E-vitamin, C-vitamin, beta-karoten og flavonoider, der er farvestofferne i vores grønt og frugt. Som bekendt bør vi dagligt spise 600 gram – det meste som råkost, så næringsstofferne ikke ødelægges af opvarmning. Kan man ikke spise sig til de 600 gram, er det en mulighed at købe kapsler, der indeholder tørret grønt og frugt med fuld biologisk virkning.
Hudens sundhed er også afhængig af de livsvigtige omega-3 fedtsyrer samt gammalinolensyren (GLA), så det er en god idé at tage et dagligt tilskud af olier som for eksempel fiskeolie, Livets Olie, Nutridan Strong citron eller Udo’s Choice. Huden har også brug for en række andre næringsstoffer som svovl, jod, B-vitaminerne og D3-vitamin.

Børneeksem og fødevarer

Børneeksem, også kaldet astmaeksem, atopisk dermatitis, prurigo Besnier, er en kronisk, kløende allergisk sygdom, som er hyppigere hos mennesker, der også har andre former for allergi, især astma og pollenallergi. Småbørn bliver hyppigst ramt – deraf navnet børneeksem, og i de fleste tilfælde forsvinder eksemet i atten måneders alderen. Man skal først og fremmest forsøge at finde frem til fødemidler og andet, som kan udløse allergi eller overfølsomhed.

Nogen får det dramatisk bedre, når de udelukker det af kosten, som de ikke kan tåle. Kosten kan også have betydning ved andre former for eksem. Almindelige ting, som kan udløse allergi, er: Æg, mælk, andre mejeriprodukter, chokolade, peanuts, soja, skaldyr, kartofler og gluten fra hvede, rug og byg (cøliaki). Hos småbørn er komælk den hyppigste grund til fødemiddelallergi. Derfor tilrådes det, at børn bliver ammet så længe som muligt, især i familier med tendens til allergi. Tilsætningsstoffer, farvestoffer og konserveringsmidler kan være årsager til allergi.

Tarmens effekt på huden

Allergiske reaktioner i kroppen kan også udløses, hvis man ikke nedbryder sin mad ordentligt, så småstumper af ikke helt nedbrudt føde optages gennem en ofte utæt tarmslimhinde. Immunsystemet vil reagere på stumperne og udløse allergiske reaktioner, for eksempel nældefeber, astma og på længere sigt børneeksem og autoimmune sygdomme, hvor immunsystemet fejlagtigt angriber egne væv, f.eks. huden. Det sker blandt andet ved psoriasis og lupus (LED).

En sund og afbalanceret tarmbakterieflora har stor betydning for hudens tilstand og modvirker eksem. Den sikrer også en ordentlig fordøjelse, modvirker utæt tarm og danner vigtige vitaminer. Allerede den gravide mor skal sikre sig, at hendes tarme indeholder de rigtige og sunde bakterier. En sund balance i tarmbakteriefloraen er livsnødvendig for udviklingen og vedligeholdelsen af et sundt immunsystem. Det er derfor gavnligt at tage et tilskud af probiotika, for eksempel mælkesyrebakterier som kapsler eller pulver, eller som Vita Biosa, der indeholder en samling sunde og effektive mikroorganismer.

Styrkelse eller forværring af huden

Et godt kosttilskud er naturmidlet InZema fra firmaet Bidro, som mange med børneksem har oplevet betydelig bedring ved at indtage. Det er en kombination af urter og gode fedtsyrer. Aloe vera er også godt, både ind- og udvendigt. Cremen Zona Extra indeholder fiske-klække enzymer (zonase), som kan fjerne døde, beskadigede eller misdannede hudceller uden at skade resten af huden. Det styrker hudens fornyelse og opheling af skadet hud. Huden plejes og blødgøres.

Stress og psykiske belastninger kan forværre eksem og autoimmune sygdomme. Det ses blandt andet udpræget ved psoriasis. Det er derfor godt at planlægge ordentligt, så man ikke mister overblikket, og at være der, hvor man er, med sin fulde opmærksomhed. Lade være med at ærgre sig over ting, man ikke kan lave om på, og lade være med at bekymre sig.

Ved alle typer egentlig allergi kan man forsøge med et homøopatisk præparat ved navn SensiStop. Et andet middel, Oralmat, har oprindelse i Australien og er baseret på australsk rajgræs: Det har ved undersøgelser også vist sig at være forbavsende virksomt mod alle typer allergiske lidelser, også eksem. Det er dråber, der skal indtages gennem munden og virker gennem mundslimhinden.

Sår skal hele – hjælp det
Helingen af et sår kan fremskyndes ved at smøre E-vitamin, for eksempel fra kapsler med hvedekimolie, direkte på såret. Man prikker bare hul på kapslerne. Et nyt studie (2007) peger på, at honning er en af de mest effektive metoder til at få til sår til at hele hurtigt. Det ser også ud til, at honning virker lige så godt som antibiotika og specielt er effektivt i behandlingen af sår, der ikke vil lukke sig eller hele.
Men det er først og fremmest vigtigt med en sund og tilstrækkelig kost samt et godt tilskud af vitaminer og mineraler af god kvalitet. For eksempel Omnimin, Spektro, Vitamun eller Livskilde Komplet. Ekstra C-vitamin, f.eks. 750 mg 2-3 gange dagligt er vigtigt for helingen af bindevævet i huden. Ekstra E-vitamin styrker virkningen af C-vitamin og bedrer kredsløbet. Zink er meget vigtigt for sårhelingen. Efter operationer heler såret meget hurtigere, når man hurtigt kommer i gang med at spise og drikke. B2-vitamin og folinsyre er også vigtige for sårhelingen, så det er godt at tage 400 mg folinsyre samt ekstra B2-vitamin (riboflavin) og en stærk, blandet B-vitamin tablet. Det er fint med et tilskud af protein, da dets aminosyrer er byggestenene til det nye væv, der skal lukke såret. Fisk er for eksempel en god kilde til protein. Især ældre kan mangle protein og han have gavn af et ekstra tilskud, for eksempel som Protabs R, 2 tabl. 3 gange dagligt. Det er også vigtigt at drikke sin daglige vand, fordi mangel på væske i kroppen kan være med til at hæmme sårhelingen.

Magnetfeltbehandling af såret, for eksempel ved at anbringe en flad magnet uden på forbindingen, styrker kredsløbet meget og virker smertestillende. Væv heler meget hurtigere ved påvirkning fra magneter. Tilførsel af energi til såret i form af behandling med bløde laserstråler kan også fremskynde helingen og modvirke infektion i såret.

Når huden klør og kradser

Kløe er et symptom, og det er altid vigtigt at søge efter årsagen. Ikke blot behandle.

Kløe kan skyldes mange ting. Først og fremmest må man tænke på vandmangel. Med årene forsvinder tørstfornemmelsen, og mange ældre drikker alt for lidt vand. To liter om dagen er nødvendigt, og kaffe, té, vin og øl tæller ikke fuldt ud på grund af deres vanddrivende virkning.

Man skal også tænke på, om kroppen og dermed huden får alle de nødvendige næringsstoffer. Gammalinolensyre, GLA, er en livsvigtig fed syre, der er rigtig god for huden og derfor også god ved tør og kløende hud. Den skal helst virke indefra og indtages som kapsler eller flydende, f.eks. i form af kæmpenatlysolie.

Nogle mennesker bruger for meget sæbe og tørrer på den måde huden ud, så den klør. Hvis man har en sart hud og tilbøjelighed til kløe, bør man bruge flydende medicinsk sæbe og efter bad og vask smøre sig med fugtighedscreme. Man kan også tilsætte 1-2 spiseskefulde olivenolie til badevandet, men så må man passe på ikke at falde, da olien gør badekarret utrolig glat.

Kløe kan være en bivirkning af medicin. Man kan spørge lægen eller apoteket om dette. Den kan være tegn på sukkersyge, leverlidelser, nyresygdomme og visse blodsygdomme. Under alle omstændigheder bør man gå til sin læge og blive ordentligt undersøgt.

Plej dine sår

Ind imellem kradser vi hul, kommer til skade eller får åbne sår af andre grunde. Det vigtigste for sårheling er, at kredsløbet i huden omkring såret og dermed også i selve såret er i orden. Kommer der ikke ilt nok til vævet, vil det ikke heles. Det ses oftest ved sår på underbenet og anklen, hvor blodforsyningen kommer både ovenfra og nedefra og ikke sjældent er utilstrækkelig.

Hævelse omkring såret vil hæmme blodforsyningen, og på benene kan åreknuder både fremme hævelse og svække blodgennemstrømningen. Det tibetanske urtepræparat Padma 28 bedrer kredsløbet og virker samtidig bakteriehæmmende og modvirker åreforkalkning. Det er også vigtigt at bekæmpe infektion i såret og omgivelserne. Betændelsen medfører hævelse og hæmning af blodforsyningen til såret, og bakterierne kan udskille stoffer, der hæmmer helingen.

Urte-Pensil indeholder askeblade, Echinacea, bukkehornsfrø, propolis, brudurt og tormentilrod. Tilsammen har de en god virkning ved betændelsestilstande og kan bruges i stedet for penicillin ved lettere infektioner. Også hvidløg, oregano, hyperikum og ekstrakt af olivenblade har antibakteriel virkning. Ved kraftige infektioner bør man snakke med sin læge først, da de kan være så farlige, at egentlige antibiotika kan være nødvendige. Lokalt (på huden) er Tea Tree Olie (TTO) meget fint til at bekæmpe betændelse med.

Kolloidt sølv er et naturligt antibiotikum, som er totalt uden bivirkninger. Det skal være i ionform. Sølv-ionerne optages i mikroorganismerne og ødelægger deres kemiske processer, så de dræbes. Samtidig medfører den måde, sølv-ionerne virker på, at mikroorganismerne ikke kan mutere eller blive resistente. Sølv i ion-form er uden bivirkninger af nogen art, så man kan ikke blive forgiftet. Det ophobes heller ikke i kroppen. Sølv er godkendt til brug i mad.

Forrige artikelHvad har du dog gjort ved dit hår?

Næste artikelDet reneste støv eller billige fyldstoffer?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.