Sådan slipper du af med æbleformen

Af: Kristine Buske Nielsen / Foto: istock

Ligner din mave en fodbold, og er det svært at slippe af med den overflødige mavefedt? Fedt på maven er ikke til at spøge med, men der kan være mange årsager, som du bør være opmærksom på.

 

Vi ved godt, at for meget fedt på kroppen ikke er sundt. Men det mest usunde er den såkaldte ”æbleform”, der viser sig ved en stor taljeomkreds.  Her lagres det overflødige fedt nemlig omkring de indre organer, hvor det konstant belaster vores kredsløb.

For meget overflødigt fedt på maven giver øget risiko for livsstilssygdomme som diabetes, forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme.

Men hvad er årsagen til, at fedtet sætter sig på dunken?

 

Sørg for luft i kalenderen

Det handler ikke kun om, hvad du putter i munden. Hvis kalenderen er for booket, og stressen hænger som en tordensky over dit hoved, kan det være svært at komme af med det overskydende mavefedt.

– Ligger du under for stress, er kroppen mere disponeret for at lagre fedt inde i bughulen, så det handler om at vende blikket indad og få mere ro i sit mentale liv, siger trænings- og ernæringsekspert Martin Kreutzer til Ritzau Fokus.

Stress har også betydning for vores kostvaner. I en travl hverdag har vi nemlig tendens til at proppe os med for mange kulhydrater som pasta, hvidt brød og slik. Det fortæller Per Brændgaard, der er cand.scient. i human ernæring og vejleder i kost og motion.

– Når man spiser for mange kulhydrater og for meget sukker, er det som regel, fordi man er stresset, så når man fjerner stressen, får man også ofte fjernet den specifikke lyst til sukker, siger han til Ritzau Fokus.

Han tilføjer, at det også er vigtigt at dyrke regelmæssig motion.

 

Husk søvnen

Andre uvaner, du bør kigge på, er om du drikker og ryger for meget. Det stresser nemlig kroppen og øger fedtlagringen i bughulen.

Sørg også for nok søvn, for at din krop har mulighed for at restituere. En svensk undersøgelse af unge kvinder viste, at dem der sov mest i gennemsnit havde en ni centimeter mindre talje end resten. Det skyldes, at for kort søvn forstyrrer produktionen af cortisol og væksthormoner, som kan medvirke til øget vækst.

 

 

__________

Har du æbleform?

Du kan nemt selv tjekke, om du er æbleformet ved at se på forholdet mellem din talje og din hofte. Divider dit taljemål med hoftemålet. Hvis du for eksempel er 70 centimeter om maven og 90 centimeter om hoften, har du et tajle/hoftemål på 0,78.
Er dit talje/hoftemål over 1,0 som mand og 0,8 som kvinde, har du den risikable æbleform og bør overveje en livsstilsændring.

 

Kilder: Ritzau Fokus og netdoktor

 

2 kommentarer

 • Trine Kirkegaard siger:

  Altid spændende læsning. Tak

 • Henning Rolapp siger:

  Æbleformen og andre for store former,skyldes fundamentalt at man spiser for meget. At man er for sulten “hele tiden”.
  Jeg har selv i mange år haft stor appetit.
  I forbindelse med en kraftig forkølelse begynder jeg at tage en del C-Vitamin og D-Vitamin.
  Der sker så det forundelige, at jeg (og min kone) opdager at min overdrevne appetit er aftaget nærmest fuldstændig og at jeg kan konstatere at jeg løbende taber mig. Dette er en fuldstændig klar realitet.

  Det skal undersøges nærmere.
  Her finder jeg så denne historie: http://pcoliv.dk/d-vitamin-og-kalium-tanker-og-erfaringer/
  Og denne er lige på kornet, lige som jeg selv oplever det.

  Så anbefalingen er, at hvis du har en overdreven sultfølelse, skulle du nok prøve lidt større doser D-vitamin, så kan det være du får styr på din sultfølelse. Jeg brugte 75-100 mcg D3 i døgnet.

  Er det for øvrigt ikke også lettere at holde vægten om sommeren end om vinteren. Solskin danner jo D3 vitamin.
  Jeg spørger bare.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *