Mad

Smag på de eksotiske planter

23. april 2014

Har du et lyst vindue, en altan om sommeren, et drivhus eller et orangeri, så har du masser af mulighed for at udvide plantesortimentet til mere eksotiske arter. En solrig terrasse kan sagtens bruges til krukker, der kan flyttes ind og holdes frostfri om vinteren.

Jeg glemmer aldrig det første besøg hos min søster, som havde et stort citrontræ stående i fuldt flor i sin gårdhave nede sydpå. Samme duft, følelse og stemning ramte mig en dag i marts, hvor jeg kom ind i en butik, der havde udsalg af citrusplanter. Så jeg startede vores samling med et citrontræ. Siden er det blevet til oliven, små appelsiner og citrus-krydsninger. Jeg har altid sikret mig, at frugten fra planterne var til at spise, inden jeg købte dem.

Idéen er langt fra ny. Da jeg besøgte Gisselfeld park og orangeri, fik jeg masser af inspiration fra fortidens måde at passe de eksotiske planter i orangeriet – med nyttedyr og vækst-ler i jordblandinger, og det har jeg prøvet at overføre til vores krukker.

Om vinteren står de i vores udestue, og fra forår til efterår kommer de ud på terrassen, og det kan de godt lide. Jeg må sige, det er spændende at følge dem og finde ud af, hvordan man får dem til at trives.

En anden spændende ting ved det eksotiske er at få fat i planterne. Selvom man køber en citron eller appelsin, ved man ikke, hvilken sort man har fået fat i, og hvilke erfaringer der er med dem. Når det kommer til æbler, ved vi, at der er stor forskel på spiseæbler og madæbler, men ved citroner og appelsiner har vi ikke samme kendskab.

Når jeg får dem hjem, sætter jeg dem altid indenfor i varmen for sig selv de to første uger. Hvis der er utøj, vil det komme frem indenfor. Man kan så vælge at levere dem tilbage eller gøre noget ved det. Jeg køber altid planter, hvor der er mulighed for vejledning og udvalg. Det kan være på en planteskole eller i et plantecenter som Plantorama.

Citrus i krukken

Citrus kom til Europa ca. 3000 f.kr, sandsynligvis fra Nordindien.

Citron (Citrus medica) var den første citrusplante i vores krukker. Den har været nem at have med at gøre. Vi omplanter den en gang om foråret. Større planter behøver ikke at blive omplantet så tit. Det er vigtigt med godt dræn i potten, og jeg foretrækker vækst-ler. At vande med regnvand er en fordel, da vandet ikke indeholder kalk. Citrusplanter skal gerne overvintre lyst og køligt.

Vi får 5 til 8 citroner, men det bedste er, når den blomstrer, hvor man har en himmelsk duft at sanse.

At plukke sin egen citrus er noget specielt. Den smager af noget mere, ligesom de økologiske. Og så kan man bruge skallen, hvor der er gemt mange naturmidler i.

Vi har også små appelsiner, og træet giver rigtig meget. Frugten er bitter. Sidste gang høstede vi en stor skål, der blev til flere glas råsyltet marmelade af bedste duft og smagskarakter.

Jord til krukken

Der findes middelhavs-jordblandinger til palmer, oliven og citrus. Er der tilsat kunstgødning, og vil du ikke bruge det, kan du lave en blanding selv. Man kan vælge en grov rå spagnum og tilsætte kalk eller dolomit – 400 gram pr. 80 liter. Tilsæt kompost og bland det grundigt. PH skal gerne være 5.5 til 6.oo (Pindstrup har også økologiske plantesække og økologisk plantegødning).

Jordforbedring:

Champost er oprindeligt et spildprodukt fra dyrkning af champignon, men som efter endt varmebehandling er et fortrinligt miljøvenligt jordforbedringsmiddel. Der må ikke plantes direkte i Champost – den skal blandes med spagnum eller anden jord. Herefter 10 til 30 pct. vækst-ler. Champignonjord og vækst-ler bruges af flere af de store orangerier.

Selv har jeg blandet kompost, kalk og spagnum med gode resultater.

Vækst-ler:

Eksotiske planter kan godt lide luft og grov struktur. Mange bruger at tilsætte ekstra plante-ler. De graves op på Mors og Fur, og er skeletter af urgamle døde alger, som giver enestående egenskaber til at bevare fugtigheden og holde på næringsstofferne fra f.eks. kompost og frigive den sammen med vand.

Når leret graves op, tørres det i roterende ovne fra 15o til 200 grader og bliver til en hård struktur. Det kaldes plante-ler. Der er kisel i strukturen, og den bevares i jorden, så rødderne kan få luft. Til større planter er det godt at vælge grov struktur.

Produktet anvendes også til dyr. Lergranulatet forhindrer komprimering, er fugtregulerende og giver en porøs jord, der giver stærke rodnet og luft til rødderne.

Man lægger 3 cm i bunden, eller lega.nødder. Der blandes fra 10 til 30 pct. vækst-lergranulat i spagnum eller jordblanding,

Mere info.www.champost.dk

Oliventræ

Oliven er en perle fra middelhavslandende, der kommer fra vilde træer. Oliventræet kan blive over 2000 år gammelt, og der er rigtig mange arter og sorter. Blomster kommer først efter to år og er selvbestøvende. Man kan godt hjælpe til med en pensel.

Frugterne er umodne grønne og senere i høsttiden sorte. De kan ikke spises rå, men må ligges i blød i vand, som skiftes, indtil bitterheden forsvinder. Man kan også tilsætte kaudisk soda, hvor processen tager ca. 25 timer. Oliven vaskes herefter i vand hver anden time tre til fire gange, indtil der på frugten kan mærkes sæbestoffer (soda).

Herefter lægges de i lage med salt. 30 g havsalt pr. liter med aromatiske middelhavskrydderier.

Oliventræet kan klare ned til 7 graders frost, og den dør ved 12 graders frost.

Oliven skal gerne have sin dvaleperiode om vinteren. Man skal passe på med gulvvarme. Jeg har gode erfaringer med at lade dem står på en træplade og så en underskål. Sætter jeg dem direkte på gulvvarme, går oliventræet ud.

Olivenblade

At have oliventræet på sin terrasse eller inde, når vejret kræver det, er spændende. At få dem som frugt er også spændende. Det er vigtigt at vide, at man kan bruge bladene som naturmiddel.

Laver man et udtræk på bladene, trækker man et bitterstof ud, kaldet oleuropein, og heri er der elenolsyre. Forsøg og praktisk erfaring har vist, at hele olivens indholdsstoffer styrker immunsystemet og hjælper kroppen imod virus og bakterier. Disse stoffer og plantens andre phytokemikalier styrker hjerte og kredsløb. Opstammet oliven kan ikke tåle, at man bruger for mange af dens blade. Oliven kan fås som te eller i kapselform.

Den bedste virkning får man af de produkter, der er lavet af hele olivenbladet.

Te laves af en teskefuld olivenblade til én kop.

Kilder: ‘Naturens vitaminer og mineraler’ af Lisbeth Hagerup. ‘Frisk af mad’ GD. Roger. Div. interview: Plantorama, Pindstrup, Søren fra Champost, Bo fra Vækst-ler mm. Gisselfeld Orangeri, Greg, Borregård – Nyttedyr m.fl.

 

Husk vand!

Citrusplanter kan godt lide regnvand uden kalk, og jorden skal holdes jævnt fugtig gennem vækstsæsonen.

 

 

 

Gødning til citrus og oliven

I perioden marts til oktober kan citrusplanter have brug for gødning. Ecostyle laver en gødning, der kan bruges til økologiske arealer med organisk gødning samt mineraler og sammensat basis-roemasse. Der er jern i i sammensætningen, hvilket forhindrer, at bladene bliver gule.

 

 

 

Utøj på besøg

Luse fri er en insektsæbe, som kvæler og opløser lus. Kan bekæmpe uldlus og små skjoldlus.

Sprøjtes på begge sider af bladene. Kan anvendes inde som ude, men bør ikke bruges i stærkt sollys. Må anvendes til økologiske arealer. Læs forskrifterne før brug.

 

 

Insektfri

Insektfri er et produkt, der er lavet på udtræk af krysantemumblomster, hvorved det aktive stof pyritin kan bruges på skadevolder. Der sprøjtes direkte på skadevolder og planter og blade på begge sidder. Stoffet er omdannet inden for 24 timer. Kan anvendes inde som ude, men bør ikke bruges i stærkt sollys. Må anvendes til økologisk arealer. Læs forskrifterne før brug.

Ecostyle har en spændende gødningsbekæmpelsesmiddel-serie, der bruger naturlige aktive stoffer, der er nemme og effektive at anvende. Der er også påført, hvilke produkter der kan bruges efter gældende regler på økologiske arealer og med omtanke for naturen. De har også lavet to hæfter om gødning eller bekæmpelsesmidler, hvor der er lettilgængelige ideer og forslag. (www.ecostyle.dk)

 

 

Nyttedyr

Nyttedyr er på vej til private. De har været en kæmpe succes inden for professionel avl, f.eks. tomater og agurker. De bruges også i de store orangerier mm. Nyttedyrene er effektive, og Borregård leverer dem. Her er man ved at udvikle en hjemmeside, så man kan få fat i det helt rigtige. F.eks. findes der flere slags uldlus og skjoldlus, og det er ikke den samme type nyttedyr, der tager alle. I planteskoler kan du bestille nyttedyr mod spindmider.

 

 

Tips mod kravl

På terrassen sætter jeg krukkeplanterne i en underskål med vand. Det forhindrer myrer i at bruge krukkerne som bosted og forstyrre planten.

 

 

Håndlavede unikke haveredskaber

Håndlavede haveredskaber til potter er unikke og udført i kvalitet og funktionelt håndværk. Jeg faldt over en redskabsserie lavet i bronze, så de ikke kan ruste. Holdbarheden er meget længere end ved jern. Når man får dem i hånden, kan man straks mærke kvaliteten. Der er store og små redskaber. Skæfterne er ubehandlet, f.eks. lind. Skaftet kan behandles med linolie eller olivenolie.

Se mere på: www.paradehuset.dk

Forrige artikelFem råd til pollenallergikere

Næste artikelKan man lave sund mad hurtigt?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.