Sind

Tankemylder? Detox din hjerne!

Foto: Scanpix/Iris
18. januar 2018

Er hovedet som en tung grød? Kører tankerne rundt som et garnnøgle, hvor du forgæves leder efter enden? Og synes du efterhånden, at det er tid til at få ’renset’ hjernen? Vi er i mere eller mindre grad alle belastet af tankemylder, men vi har selv ansvar for at skrue ned.

Der skrives mangt og meget – virkelig meget – om ”nærvær” og ”anti-stress”, og det er der gode grunde til.

Hvad enten du skal holde styr på din travle hverdag, tilegne dig ny viden, koncentrere dig om en god bog, eller drømmer om overskud til at lægge livsstilen om, må du sande, at overblik og ro skal der til.

Vi hører konstant om stress-fremkaldte sygemeldinger og stadig flere tilfælde af angst og depression hos ganske almindelige mennesker. Det ligefrem råber på mere ro i hverdagen, altså stilhed, plads til fordybelse og større overskuelighed.

Jeg ser mange eksempler i min klinik, og blandt familie, venner og bekendte i øvrigt – alle trænger til at lukke ned og slippe for tankemylder. Det kan ikke blive ved.

 

Tankemylder er et råb om hjælp

Vi er ikke skabt til konstant at forholde os til nye indtryk – f.eks. fra smartphonen og de mange online-tilbud. Når adrenalinen giver os et ekstra skub i en presset situation, er det en kæmpe fordel – men det må ikke misbruges, for adrenalin er et meget effektivt stof, der påvirker vores hjerne, hjerte og muskler.

En konstant belastning pga. tankemylder – for mange spekulationer og forventninger – betyder imidlertid, at vores krop reelt bliver overdoseret – målbart og mærkbart. Hjertet hamrer, fingrene prikker, hovedet snurrer … Kroppen råber om hjælp.

Tempo-tyranni eller ro på?

I 1970’erne sagde vi ”Ro på!”, når nogen hidsede sig op eller bare ’tonsede’ fremad – og tilbage i mine bedsteforældres generation var en fast parole ”Hastværk er lastværk”, når nogen ’jappede’ gennem tingene.

Frem til 1950’erne, når bonden eller ølkusken sad bag sine ’store jyder’ (læs: meget stærke og nærmest uopslidelige heste), foregik det i et adstadigt tempo, fordi fugerne skulle være lige og dybe, og ølflaskerne skulle hele frem. Billedet siger det hele …

I 1980-90’erne blev ro og regelmæssighed til gengæld fy-ord. Vi skulle bare fremad – og yuppierne gik forrest i tempo-tyranniet. Alt nyt, luksuriøst og gerne amerikansk inspireret var ”in”. ”Fitness” og ”jogging” blev folkesport – slut med gennemarrangeret jazzgymnastik og gulvøvelser med bolde og vimpler i takt til danske slagere fra båndoptageren.

Nye, hårdtpumpende rytmer satte efterhånden tempoet – stadigt hurtigere, længere og større skulle det være.

 

Vender det nu?

Siden har vi ikke rigtigt kunne finde ned i fart, og nu betaler vi regningen. Miljøet betaler, kroppene betaler, samfundet betaler.

Mit håb – som terapeut og menneske – er dog, at de nye tendenser omkring bæredygtighed og ”social responsability” i virksomhederne (CSR) for alvor vil smitte af på vores livsstil. Der er tegn på, at nye vinde blæser.

Mange af dyderne fra både før og lige efter 2. verdenskrig får nyt liv: nøjsomhed bliver til ”retro og genbrug”, det langsommelige håndarbejde sniger sig ind og viser ”personlighed” og ”overskud”, og såkaldte tarvelige retter som budding, stuvning og grød er blevet a la carte.

Bogmarkedet alene vidner om en enorm interesse for en mere holdbar og nærværende livsstil. Men er det bare en dille? Jeg håber det ikke, for vi har virkelig brug for en vending.

 

Detox din hjerne

Når du trænger til ro og for at slippe for tankemylder – hvad enten du skal studere, føler dig stresset eller har lyst til at være mere i nu’et, er der overordnet tre tilgange til at få styr på tankemylderet og kunne mærke dig selv igen:

1) Observer det – Anbring det uden for dig selv:

  • lav lister (af enhver tænkelig slags)
  • skriv ned (ukritisk ’tømning’ af hjernen, som et hemmeligt brev til dig selv)
  • mal eller tegn det ud – alt fra krusseduller til klatmaleri (du skal ikke være kunstner, og det behøver ikke være pænt …)
  • tal med en ven eller veninde
  • gå til en coach, der kan give dig konkrete redskaber til at forstå og håndtere.

2) Gennemlev det – forsøg at realisere og afslutte det:

  • brug kroppen til at slippe det: dans det ud, græd det ud – slip det lige her og nu, i stedet for at være ’tapper’ og lægge endnu mere på læsset
  • tag hul på at løse det problem, der konstant vender tilbage i dine tanker
  • gå til en hypnoterapeut eller kropsterapeut (der arbejder med regression) for at blive fri af evt. traumer og generelle vrangforestillinger, som styrer dig.

3) Minimer det – flyt fokus et andet sted hen:

  • mediter, brug mindfulness, selvhypnose, banketeknikker (tankefeltterapi)
  • motioner
  • dyrk fornøjelser, som adspreder og løfter dit sind, f.eks. musik, kunst og kreativitet.

 

Detox, der virker?

Det er klart, at enhver afgiftning skal holdes ved lige – så det handler om at lære af de metoder, du vælger at bruge, og om overhovedet muligt at ændre på den del af dit liv, der fodrer det tankemylder eller den forvirring, stress, rastløshed, apati eller håbløshed, du måtte opleve.

Metode 1 egner sig til dig, der har et vist overskud og en bevidsthed om, hvad der sker med dig. Når du eksternaliserer dine tanker, mister de deres blinde magt over dig. Dermed bliver det nemmere at ændre på situationen.

Metode 2 er til dig, der virkelig er plaget af ’snurrende hoved’ og måske tilmed er nedtrykt og apatisk (deprimeret?). Her er der behov for mere langsigtet hjælp. Du kan dog stadig selv gøre noget for ikke at øge på og forhindre, at kroppen hober endnu mere op.

Når du vælger Metode 3, vil der oftest være tale om en midlertidig løsning, som til gengæld kan være en ’støtte’ til de andre to metoder. Den kan nemlig give dig overskuddet til at arbejde mere i dybden med det, der fylder dine tanker op og støjer.

 


En lille selvhypnose …

… er altid godt! Og jeg har ofte skrevet om både hypnose og selvhypnose, bl.a. med lidt længere instruktioner* – men du kan faktisk klare dig med 3 trin:

  1. Fokuser på et punkt foran dig, lad øjnene hvile der.
  2. Begynd at trække vejret dybere og dybere …
  3. Forestil dig, at dine hænder og fødder er helt bløde, tunge og afslappede …

VIGTIGT Reglen er: Det virker, når du gør det – og der er ingen ’forkert’ måde, tilpas efter behov.

*Se f.eks. ‘Lær dig selv at kende på ny – og få ro på med hypnose’ og ‘Hypnoterapi – Fra mystik til moderne værktøj’ i vores artikelsamling på www.naturli.dk

Forrige artikelHPV-vaccinens bedste forsvar er fyldt med grove fejl

Næste artikelSkab et lækkert miljø for (de gode) bakterier

Birgitte Aagaard

Coach
Skribent på Naturli siden 2010.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.