Mad

Sunde snacks – til den lille sult, mod sukkertrang og på farten

Foto: Fra bøgerne ‘N’icecream’ og ‘FoodPrepping’
16. februar 2018

I en travl hverdag kan det nogle gange være uoverskueligt også at leve sundt. Det hele skal gerne gå stærkt – også dine snacks, og når lækkersulten sætter ind, er det ofte for sent, og så spiser du det første, det bedste – eller værste. 

 

Vi kender det alle sammen. Hen på eftermiddagen eller et par timer efter aftensmaden begynder den lille lækkersult at melde sin ankomst. På automatpilot stiler du mod køleskabet eller slikskuffen. Og hvis ikke der er sunde sager, så griber du hurtigt det usunde.

Du skal være forberedt, næste gang dine ’cravings’ spiller dig et puds, så du ikke tyer til de hurtige kalorier i form af snacks som chokolade, sodavand og kage.

 

Forkæl dig selv – uden at være usund

Dagen kan være startet fint med masser af grønt, groft og nærende – men så kommer kollegaen med kage – og man vil jo gerne være høflig (host, host) og tager et stykke. Når man nu allerede har syndet,  så kan man vel også godt lige snuppe et pølsehorn med til bilturen hjem?

Og så starter den onde spiral, hvor sukkeret og stivelsen udløser insulin. Og insulinet får derefter dit blodsukker helt i bund og samler fedt, som sætter sig på maven.

Caroline Fibæk og Carolina Cia Bruun er kvinderne bag det digitale sundhedsunivers GreenGoddess.dk. Sammen sætter de to ’sundhedsgudinder’ fokus på at inspirere til at se på sundhed med nye øjne. Fokus er, at man gerne må spise snacks, chokolade og kager. Der kan nemlig laves rigtig sundt, hvis bare du ved, hvad du gør.

– Vi tager alt det, folk normalt forbinder med tomme kulhydrater, sukker og dårlige fedtsyrer og erstatter med en hel masse næringsrige ingredienser. Sukkerholdige søde sager udløser velværehormoner i løbet af fem minutter, men det er desværre bare som at tisse i bukserne for at holde varmen. Forbered derfor altid snacks med antioxidanter, sunde fedtsyrer og vitaminer og mineraler – og sundere kilder til sødt, siger Carolina.

– Jeg har rigtig tit rawkugler med på farten –  og det eneste, de kræver, er en foodprocesser. Det rigtig gode er, at børnene også elsker dem, og de er super gode til madpakken, siger Carolina.

 

Forberedelse af snacks er alfa-omega

Hvis du først og fremmest sørger for at forberede din mad, så er første skridt taget mod at undgå at sætte tænderne i usunde snacks og andre unødvendige hurtige ’quick fixes’ i løbet af dagen. I følge Carolina, så kan ’prepping’ gøre det meget lettere at leve sundt – og samtidig spare tid, penge og energi.

– Hvis vi aldrig planlægger vores mad, så hopper vi let i de hurtige kulhydrater, fordi de er overalt. Uanset, om du er i supermarked, på en togstation eller på motorvejstanken – så er der altid skodmad. Derfor er foodprepping smart, for så har du altid noget med dig, som er sundt og nærende.

Derfor har Caroline og Carolina skrevet bogen ’FoodPrepping’, som tager læseren i hånden, og guider til, hvordan man på bedst mulig vis kan forberede sin mad. Og så imødekommer de undskyldninger såsom: “Jeg ved slet ikke, hvor jeg skal starte”, eller: “Det tager da alt for lang tid …” – for lige præcis de ting er der råd for, ifølge sundhedsgudinderne:

– Det tager altid lidt tid at skabe sig en ny vane. Personligt sætter jeg søndag af til at forberede min uge rent madmæssigt. Og jo, det tager da tid at hakke, snitte og skære, men jeg lover, at du får din tid trefoldigt igen, siger Carolina.

Der er mange grunde til, at food prepping er en god ide. Udover at skåne dig selv og din familie for hurtige, dumme madvalg, så kan food prepping også spare dig for en masse penge. Du skal nemlig ikke stå klokken 17.30 i supermarkedet med trætte børn, der plager – og du undgår derfor en masse impulskøb og færdigretter. Derudover reducerer du også madspild, eftersom du planlægger dine køb og tilbereder større mængder ad gangen.

Sidst men ikke mindst, så er food prepping en selvkærlig handling, som vil give mere energi til de ting, der virkelig betyder noget i hverdagen.

 

Motiver dig selv

Der skal selvfølgelig også være plads til, at man spiser, hvad man har lyst til engang i mellem. Men tænk dig om, og spørg dig selv, hvorfor du har lyst til noget sødt. Bruger du det som medicin, når du er nedtrykt, rastløs eller keder dig?

Lav dig selv en kop god te eventuelt med lidt mælk eller honning i. Nogle gange stimuleres lysten til noget sødt, hvis du blot har noget, du kan sidde og nippe af.

Et andet tip er, at hver gang du har lyst til en muffin eller noget andet usundt, så tænk på alle de penge, du sparer ved at lade være. For at motivere dig selv ekstra meget, kan du overføre beløbet for den snack, du virkelig har lyst til, til en opsparing – og til sidst købe noget, du har ønsket dig. Så kan du både glæde dig over den nye kjole OG de sparede kalorier.

 

Energy bites – rawkugler

Rødbede hummus

Glutenfrit bananbrød


Bogen FoodPrepping

E-Bogen ’FoodPrepping’ er skrevet af Caroline Fibæk og Carolina Cia Bruun, som er kvinderne bag sundhedsuniverset GreenGoddess.dk.

I bogen får du en komplet step-by-step guide til forberedelser af sund og let mad – på kortere tid. Alt sammen uden mælk, sukker og gluten.

Du finder og downloader e-bogen på greengoddess.dk til vejl. pris kr. 98,-.

 

Forrige artikelFå styr på din tissetrang

Næste artikelIoniseret vand: Få din egen livgivende kilde

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.