Tænker du bæredygtighed ind i dine møbler?

Af: Freja Fredsted Dumont

Foto: Adobe Stock

Har du nogensinde overvejet, hvor materialet til dit bord, din sofa eller dit tæppe kommer fra? Har produktionen mon været bæredygtig over for naturen?

Du har helt sikkert allerede møbler eller interiør af træ, læder og tekstil – nu kan du blive klogere på, hvordan du fremover finder bæredygtige møbler, når der skal købes nyt spisebord, stole eller puder.

Træmøbler 

Træ er et naturmateriale, men træmøbler er ikke altid produceret naturvenligt. Med over 16.000 forskellige træarter i Amazon-regnskoven er det ikke overraskende, at træmøbler tager mange former og nuancer ­– problemet er bare, at netop regnskoven er vital for jordklodens klima samt trivsel, og vi bør derfor tænke os om en ekstra gang, når vi køber træ – ellers forsvinder regnskoven hastigt.

Men bare rolig. Du kan stadig med god samvittighed købe møbler af træ, så længe de er produceret med bæredygtige metoder og af de rigtige træsorter. Men hvordan sikrer vi så skovdriften? Et godt sted at starte er ved at kigge efter de to mest prominente certificeringer.

FSC-mærket er den ultimative garanti for, at et træmøbel er bæredygtigt og det sørger blandt andet for, at der ikke bliver fældet mere træ, end skovene selv reproducerer.

PEFC-mærket er en anden garanti for bæredygtig fældning af skovens træer. PEFC er verdens største nonprofit og ikke-statslig skov-certificeringsystem. De certificerer skove efter, hvorvidt træfældningen foregår på en ansvarlig vis.

Certificeringerne er sjældent bare klistermærker; De er æstetiske mærkninger på træmøblet. Et FSC-certifikat kan eksempelvis pynte nydeligt på dine havemøbler.

Lædermøbler

Læder kan være skinnende og flot på møblerne, men moderne produktionsmetoder gør i mange tilfælde materialet giftigt. Moderne gaverier (de steder, hvor læderen bliver produceret) er nogle gange så giftige, at de efterladte grunde ikke kan bruges til landbrug, at bygge på eller endda at sælge.

Der findes heldigvis en række måder hvorpå, du kan købe bæredygtigt læder:

1. Vegetabilsk læder

Vegetabilsk-produceret læder er en metode, hvor der skæres drastisk ned på det giftige krom. I stedet for krom anvendes der vegetabilsk tannin – en tanninblanding med bark og frugt, som læderet gennemblødes i. Ulempen ved denne metode er, at det tager længere tid (flere uger) end krom-garvet læder, og derfor kan det kræve store mængder af vand og energi. Til gengæld spares der på giften.

2. Genanvendt læder

Læder er et stærkt materiale, og derfor kan det sagtens genanvendes over flere omgange. Nogle lædersofaer og -stole laves eksempelvis af genanvendt læder fra tasker, bælter mm.

3. Veganske erstatninger

Nogle materialer kan fremstilles, så de ligner læder – selvom de er menneskeskabte. Fordelen ved at bruge veganske erstatninger af læder er, at ingen dyr gøres fortræd. Til gengæld er ulempen, at produktion kan være lige så giftig som produktionen af ægte læder.

Der findes et par officielle miljømærker i Danmark; Svanemærket og EU-blomsten. Begge mærker står for skrappe krav til både miljø og sundhed, bl.a. med skrappe krav til kemikalier. Mærkningerne er altså din vej til trygt at kunne købe møbler af læder – og andre materialer, for den sags skyld.

Tekstilmøbler 

Vidste du, at produktionen af en simpel stofsofa kan have store miljømæssige konsekvenser?

Tekstilindustrien har nemlig tidligere været kendt for notorisk at svine med miljøet.

Tekstilfrabrikker har f.eks. udledt betydelige mængder af kemikaler i naturen – bl.a. i Kinas floder. Det fortæller rapporten “Dirty Laundry”, som Greenpeace udgav i 2011.

Samtidig har tekstilprodukter vist sig at indholde kemikalier, der er giftige for mennesker.

Find her tre trin til køb af bæredygtige tekstilmøbler:

1. Økologisk

Ved køb af møbler, hvor tekstilet er økologisk – f.eks. økologisk bomuld, uld, hamp eller hør, sparer du både miljøet og dig selv. Økologisk tekstil dyrkes nemlig hverken uden kemikalier eller kunstgødning.

At købe økologisk kan betyde større krav til vedligeholdelse af tekstilproduktet – men set i det store perspektiv, vil det gøre dit liv nemmere. Du undgår nemlig eksempelvis sundhedrisici ved kemikalietilført tekstil.

2. Fair trade

Fair trade er en international handelsaftale, som sikrer at produktionen af et produkt sker under ordentlige vilkår for bønderne i tredjeverdenslande såvel som for miljøet. Når du køber møbler med tekstil (samt andre materialer – især med produktion i tredjeverdenslande), bør du kigge efter Fair Trade-mærket.

3. Miljømærkning

Der findes stadig flere miljømærkninger, men nogle af dem er mere udbredte end andre. I Danmark har vi de to officielle miljømærkninger; Svanemærket og EU-blomsten, som begge stiller krav til både dyrkelsen og produktionen af tekstilerne.

 

Læs meget mere om bæredygtige møbler på på http://designerstuen.dk/baeredygtige-moebler

 

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*