Krop

Åreknuder og væskeophobning: Få styr på dit venekredsløb

15. juni 2014

Tunge ben, blå ben, hævede ben og åreknuder kan være tegn på, at dine vener har brug for hjælp til at transportere blodet tilbage mod hjertet. Et godt kredsløb handler også om turen tilbage mod hjertet – og det kan hjælpes både ude- og indefra.

Mens dine arterier bringer ilt ud til alle dele af kroppen, er det venernes opgave at bringe det af-iltede blod tilbage til hjertet, og i de fleste dele af kroppen sker dette uden problemer. Det er som regel ikke noget, vi mærker til eller skal spekulere over. I vores ben kommer venerne dog på noget af en opgave. Blodet er langt fra hjertet, og i vores vågne timer skal blodet meget af tiden trodse tyngdekraften for at komme op til hjertet igen. 

Derfor har vi også et effektivt venepumpesystem i vores ben. Her er blodet længst fra hjertet, der ellers pumper blodet rundt, så ved hjælp af veneklapper i vores ben, sørger venepumpen for at sende blodet op igen. Veneklapperne, der forhindrer blodet i at løbe ned igen, benytter sig blandt andet af vores muskelarbejde i benene, og hvis du f.eks. har været gravid, er du sikkert stødt på venepumpeøvelser, der hjælper denne proces.

Venekredsløbet påvirker hele kredsløbet

Det er også derfor rigtig mange først oplever problemer med venekredsløbet, når de har siddet eller stået stille i længere tid. Når vi f.eks. sidder i et fly eller en bil på lange ture, får venepumpen ikke nogen hjælp fra musklerne, ligesom vi ofte kommer til at lukke lidt af for de store vener i bækkenet, når vi sidder ned. Når blodet ikke kan føres ordentlig væk, vil vi opleve tunge ben, der hæver, fordi væske trænger ud i vævet.

Heldigvis er denne tilstand ofte midlertidig og bevægelse af benene kan hurtigt sætte gang i venekredsløbet igen.

Hvis du derimod lider af hævede, tunge ben på jævnlig basis eller åreknuder, er der grund til at være ekstra opmærksom på dit venekredsløb. Symptomerne på og i benene kan være generende nok i sig selv, men svage vener påvirker dit kredsløb, så ilttilførslen bliver forstyrret. Det gør huden medtaget med bl.a. kløe og tør hud og medfører, at den heler langsommere, hvilket man f.eks. ser ved de besværlige skinnebenssår hos nogle ældre. I yderste konsekvens kan et dårligt venekredsløb føre til blodpropper.

Nogle af os er genetisk disponeret for et dårligere venekredsløb, mens andre får symptomer på grund af jobs med meget stillestående eller stillesiddende arbejde.

Middel mod åreknuder

Mange med veneproblemer benytter sig af støttestrømper, som kan støtte venerne i den vågne tid. Men fra naturens side er der faktisk hjælp at hente. Hestekastanjen har faktisk vist sig ganske effektiv i forhold til veneproblemer. Årsagen er, at hestekastanjen indeholder aescin – et aktivt stof, der i flere undersøgelser har vist sig at styrke svage vener og kapillærer. Udover at styrke venerne kan aescin have en sænkende virkning på tre enzymer (beta-N-acetylglukosamindase, betaglukuronidase og arylsulfatase), der nedbryder de molekyler, der ellers giver styrke til venevæggene. Indholdet i blodet af de tre ødelæggende enzymer har i undersøgelser vist sig at være mellem 60 og 120 pct. højere hos folk, der lider af åreknuder.

Herhjemme fås et effektivt middel med hestekastanje, naturlægemidlet Aesculaforce Forte fra A. Vogel, der er fremstillet af friskindhøstede hestekastanjefrø. Aesculaforce fås både som tablet til indtagelse og som gel, der kan smøres lokalt på det ramte område.

Tabletterne indeholder hver 50 mg aescin, og med en daglig dosis på to tabletter har undersøgelser vist effekt i løbet af kort tid.

Flere undersøgelser bag

Et studie, der inkluderer 13 randomiserede undersøgelser med i alt 1.015 patienter og tre observationsstudier (med i alt 10.725 patienter) konkluderer, at hestekastanje i forhold til placebo kan reducere benenes volumen eller omfang (pga hævelser) med 46,4 ml., kan reducere smerter med fire gange og reducere ødemer (væskeophobninger) med halvanden gang.

Ved at styrke åre- og venevæggene og øge elasticiteten mindsker hestekastanje årsagen til den væskeophobning, der ellers sker i benene, og hestekastanje øger desuden kapillærårernes gennemtrængelighed, så overskudsvæsken kan genoptages i kredsløbet. På den måde virker midler med hestekastanje altså fra flere fronter mod væskeophobningerne, der giver symptomer og leder til åreknuder på sigt og både kan føre til betændelse i venerne og hindre blodcirkulation.

 

Hestekastanje vs. støttestrømper

 Hvis du lider af åreknuder eller væskeophobninger i benene, har du nok stiftet bekendskab med støttestrømper, som også er en nænsom metode til at hjælpe venerne med at gøre arbejdet i de vågne timer.

I et placebo-kontrolleret studie blev støttestrømper målt op mod hestekastanje.

Efter 12 uger havde gruppen, der tog hestekastanje, formindsket deres benvolumen med 43,8 ml, mens støttestrømpegruppen havde opnået 46,8 ml. Altså stort set ens resultater. Placebogruppen oplevede til gengæld en forøgelse af deres benvolumen på 9,8 ml.

Studiet viste altså, at indtagelse af hestekastanjeekstrakt var ligeså effektivt som støttestrømper og altså signifikant bedre end placebo. Derimod gør hestekastanje noget ved årsagen, mens støttestrømper udelukkende er symptombehandling.

 

 

 

 

6 tegn på at dit venekredsløb ikke fungerer optimalt:

– Du oplever jævnligt tunge og trætte ben.

– Du har mørke, blålige fremhævelser på benene.

– Du har sovende, prikkende fornemmelser i benene.

– Dine ankler hæver, og du har lettere ødemer (væskeophobning).

– Du oplever jævnligt lægkramper.

– Du har kløe og tør hud koncentreret på underbenene.

 

 

 

Vær ekstra opmærksom på dit venekredsløb, hvis du:

– har stillesiddende arbejde

– er stillestående i længere perioder

– er overvægtig

– er gravid (behandling bør ske i samråd med læge) eller tidligere har været gravid

– har for vane at gå med tætsiddende tøj eller i højhælede sko

– har forældre med dårligt venekredsløb

 

 

 

 

Giv dine vener optimale vilkår

– Bevægelse hjælper venerne, både gang, cykling, svømning, gymnastik m.m.

– Træk vejret helt ned i mellemgulvet.

– Du kan stimulere venerne med kolde brus på benene.

– Undgå stramt tøj og ubekvemme sko.

– Få væske nok.

– Dyrk venepumpeøvelser

 

 

Vidste du…
At hæmorider også er et tegn problemer med venekredsløbet?

Kilder: Siebert, U., et al., Efficacy, routine effectiveness, and safety of horsechestnut seed extract in the treatment of chronic venous insufficiency. A metaanalysis of randomized controlled trials and large observational studies. Int Angiol, 2002. 21(4): p. 305-15.

Diehm, C., et al., Comparison of leg compression stocking and oral horse-chestnut seed extract therapy in patients with chronic venous insufficiency. Lancet, 1996. 347(8997): p. 292-4.

Forrige artikelSorte ris, grønkål og aubergine-pilaf

Næste artikelFind sygdommen i din tarmflora

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.