Tumlingediarré i to måneder?

Vores søn på 13 måneder har haft diarré i to måneder. Han er tjekket for bakterier, virus og parasitter uden at finde noget.

Den praktiserende læge kalder det for tumlingediarré, hvilket vi vurderer er en skraldespandsdiagnose. Lægen anbefaler en fiberfattig kost uden frugt, bortset fra banan, da det skulle forsinke kostens vej gennem tarmen.

Det har dog ikke ændret væsentligt på afføringen, den kommer i mindre portioner og lidt mindre ofte, men stadig 4-6 gange om dagen. Vi har også forsøgt at udelade mælk (ikke helt konsekvent) – også uden nævneværdigt resultat, men det gik dog lidt bedre.

Han opfører sig normalt og vokser efter lægens vurdering normalt, og lægen mener ikke, at han mangler næring, mineraler, vitaminer eller andet. Jeg synes også, han virker normal, men jeg har også set ham med mere energi.

Det startede på ferie i syden, hvor vi tror, han har fået en bakterie, han ikke kunne magte, men det kan også have været, fordi han var forkølet, ifølge lægevidenskaben. Han er gået fra at have afføring om morgenen til at have fire-seks afførringer om dagen – i starten var det op til ti afføringer om dagen og natten. I begyndelsen var afføringen helt grøn og slimet, men den er blevet mere almindelig i farven. Da der er en del ufordøjet mad, tager den også ofte farve af, hvad der er på menuen.

Vi er nu gået tilbage til almindelig kost, da vi ikke så nogen bedring, og da han jo trods alt ifølge lægen stadig optager det, han har brug for fra kosten. Vi udelader dog stadig mælk, bortset fra det han får gennem maden i vuggestuen.

Jeg ammer ham stadig en hel del både dag og nat. Det virker ikke, som om han har mere luft i maven end normalt. Jeg har selv efter en forhøjet stofskiftesygdom fået rod med fordøjelsen og holder mig stort set fra gluten og laktose – kan jeg have påvirket ham via fødslen?

Vi har også givet ham D-dråber med mælkesyrebakterier – uden effekt.

Selvom lægen mener, det er uskadeligt, kan jeg ikke tro, at det ikke påvirker ham, og jeg synes, det er synd, at han skal have diarré. Er det mon noget, du kan hjælpe os med?

Med forhåbningsfulde hilsner

K

 


 

Dejligt at høre, at jeres søn udvikles normalt. Men det er helt rigtigt at tumlingediarré er en diagnose, som ikke siger noget om årsagen – og dermed er en slags skraldespands-diagnose.

Diarre vil helt sikkert forstyrre fordøjelsen og dermed optagelsen af næringsstoffer. Så selvom han måske ikke har deciderede tydelige mangelsymptomer, så er hans optagelse bestemt ikke optimal.

Og dermed kan han sagtens være i underskud af nogle næringsstoffer.

Når fordøjelsen er ude af balance, er immunforsvaret det også, da ca. 70 pct. af immunforsvaret sidder her. Samtidig er det bestemt også ubehageligt for ham og for hans hud, så det giver rigtig god mening, at der skal findes en årsag. Så der er altså alle mulige grunde til at finde til bunds i problematikken.

Det er godt at høre, at jeres søn er blevet tjekket for diverse ubudne gæster. Men symptomerne viser, at der stadig er en ubalance.

Jeg vil anbefale, at I giver et bredere mælkesyrebakterie-produkt end Lactocare Baby, som I har prøvet. Udo’s Probiotics Super Infant blend er et godt og bredt produkt for børn op til 5 år. I finder det i helsekosten.

Jeg vi også anbefale en kur med det homøoptaiske middel: Homasin, som virker afbalancerende på hele fordøjelsen.

Det er bestemt også vigtigt at tænke på eventuelle fødevare-reaktioner. Og ja – han har jo fra graviditeten, fødslen og amningen fået en stor påvirkning fra din fordøjelse og dine tarm-bakterier. Derfor er han lidt ekstra sårbar på det område.

Jeg synes, at I skal prøve at køre ham 100 pct. mælkefri og glutenfri. Altså 100 pct. – start med en uge! Også mælkepulveret i leverpostej osv. I er nødt til at have en periode, hvor han er 100 pct. fri for tingene, for at I kan vurdere det.

En uge er egentlig ikke lang tid nok, men hvis I får bare en lille forbedring, så vil det være en god indikator at arbejde videre med.

Det kan være nødvendigt at få noget individuel vejledning for at sammensætte en lødig kost til ham fremadrettet, hvis diæten skal fortsætte. Men du er jo heldigvis en del inde i tingene i forhold til din egen kost.

Det er rigtigt, at kerner og fibre kan forstærke diarreen, så hold lidt igen med det, indtil der er ro på maven igen.

Hvis der er tegn på, at gluten kan være et problem, så skal I være opmærksomme på, at hvis han skal have taget prøver for gluten-reaktioner, så skal han spise gluten, imens de tages. Derfor kan en uge bare være jeres prøve-ballon, og så kan I evt. gå tilbage til lægen.

Husk dog, at man også godt kan have gluten-reaktioner, uden at det kan måles i de traditionelle prøver. Så jeres søns symptomer er den vigtigste besked til jer om, hvad han kan tåle.

Hvis ikke gluten og mælkefri diæt giver løsningen, så kan det være nødvendigt at kigge efter andre mulige fødevarereaktioner. Her kan en IgG blodprøve sendt til Tyskland via Hankomedico.dk være en hjælp videre.

Rigtig god bedring.

De bedste hilsner

Anette Straadt, sundhedsplejerske

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*