Annonce

Bliver du fed af gluten?

28 april 2014

Kan gluten påvirke din vægt? Flere og flere danskere oplever, at en glutenfri levevis ikke alene bidrager til en bedre fordøjelse, men også til færre kilo på sidebenene. Men kan gluten ligefrem få os til at tage på i vægt?

Normalt hører man om glutenallergikere, der har så store problemer med gluten, at de ikke optager næringsstoffer og bare får det værre og værre med deres maveproblemer, indtil en diagnose heldigvis bliver fundet. Disse allergikere er sjældent overvægtige.Kan det være gluten, der forhindrer nogle i at tabe sig? (Foto: Colourbox)

Til gengæld er der en gruppe, der har svært ved at tolerere gluten. Deres symptomer er mere diffuse, og måske vil de ikke altid nå frem til den konklusion,at problemet er gluten, men i stedet leve med symptombehandling af f.eks. autoimmune sygdomme m.m.

Denne gruppe mangler også næringsstoffer, men her vil gluten i stedet kunne forårsage ophobning af væske, aktivere vores sultmekanisme og få kroppen til at oplagre fedt.

Det er derfor nogle intolerante oplever, at de taber sig på en glutenfri kost – læs mere om dette i mit blogindlæg: Gluten og stenalderkost

 

 

Annonce

Annonce

4 kommentarer

Jeg har fra jeg var 8-9 år gammel (er nu 37) kæmpet for at holde min vægt normal. Dengang var jeg blevet lidt buttet og blev drillet i skolen, men det lykkedes mig ved at spise mindre at komme tilbage til normal vægt. “Lidt mindre” var det, andre kalder normal størrelse måltider. Jeg “led” af “stor appetit”, men fandt tidligt ud af, at hvis jeg spiste til jeg følte mig mæt, tog jeg på. Siden da har jeg måttet spise mindre, end min krop ville have mig til, for at holde vægten normal.
Jeg har simpelthen dermed været konstant sulten! meget sulten! Folk har ofte sagt “jamen du er jo så slank”, og ja, ind imellem fem for meget på sidebenene, men rigtigt ellers. Problemet er, at for at være slank, har jeg i 30 år ikke tænkt på ret meget andet, end mad. Det har domineret mit liv, at jeg var sulten når jeg spiste normale måltider. Ydermere skulle jeg ikke andet, end TÆNKE ordet “kage” før jeg to tre kilo på, og tre kilo ville tage tre måneder med endnu mere sult (lidt mindre måltider og stort fokus på KUN at spise sundt), før de tre kilo var væk igen. For slet ikke at tale om de to gange, jeg var gravid. Min krop “tog over” begge gange og jeg spiste til jeg følte mig mæt i ni måneder…. 30 kilo tog jeg på begge gange! Og det tog ÅR med lidt-mindre-og-kun-sunde måltider – og dyb sult – at tabe dem igen.

Så fik jeg konstateret psoriasis. Lægen ville have jeg skulle smøre mig med hydrokortison, og det havde jeg meget lidt lyst til. Så jeg læste på nettet om alternative muligheder. Den ting, jeg så nævnt oftest, var glutenfri kost – så jeg besluttede mig til at give det et skud i minimum seks uger. Det kunne jo ikke skade! Tre uger efter havde jeg tabt fem kilo. OG JEG ER IKKE SULTEN!!!!!!!!!!! For første gang i tredive år, føler jeg kun sult, når det er længe siden jeg har spist. Altså når det er normalt og nødvendigt at føle sult. Jeg skal faktisk aktivt SØRGE for at spise NOK nu fordi jeg ikke bør tabe mig mere.

Nu læser jeg en masse om glutenfri kost og anbefaler til alle, som kæmper med et eller andet problem, ligemeget hvad det er, at prøve det et par måneder – det kan jo ikke skade – og så kan man jo bare spise gluten igen bagefter, hvis det ikke gjorde en forskel. Men man kan altså godt gå hen og blive voldsomt positivt overrasket!

Min psoriasis er i øvrigt næsten helt væk. Uden hydrokortison.

Jeg gik over til glutenfri kost for 1,5 år siden. Jeg havde døjet med IBS. I løbet af det første halve år tabte jeg mig næsten 10 kg uden at gøre noget for det. Det var jeg ret glad for, da jeg havde opgivet at tabe mig, da jeg i forvejen døjede med så meget andet.

Ved ikke om det er Gluten men har da absolut svært ved at tabe mig så kunne jo tænkes at jeg skulle prøve noget Glutenfri og se hvordan min krop så vil få det ❤️

Siden jeg fik konstateret cøliaki – og startede på glutenfri kost – for 16 mdr. siden, har jeg taget 7-8 kg på. Så her var glutenholdig kost lig med slankhed. Lægerne siger, at min tarm var ødelagt, og nu hvor den er næsten helet, “arbejder” min krop på at nå “idealvægten”. Men uha, hvor er jeg ked af den nye vægt og af alt det tøj, jeg ikke længere kan passe. Drømmer mig tilbage til str. 36/38

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*