Annonce

Hvad er granatæbler godt for?

Af: Carsten Vagn-Hansen

12 januar 2011

Jeg vil gerne spørge til din viden om granatæblets positive indvirken på vores helbred.

Venlig hilsen
Anni


Tak for mailen. Granatæblesaft indeholder stærke antioxidanter og har en lang række positive virkninger. Den forebygger åreforkalkning og blodpropper, forebygger Alzheimers demens, nedsætter muskelsmerter efter træning, bedrer sædkvaliteten. Og ikke mindst hæmmer og modvirker granatæblesaft kræft af forskellige arter. Se også forskningsresultater nedenunder.

Mange gode hilsener
Carsten Vagn-Hansen


Granatæblejuice

En amerikansk undersøgelse peger på, at et glas granatæblejuice om dagen kan bremse et stigende PSA-tal ganske betragteligt, stabilisere PSA og derved hæmme sygdomsudviklingen. (Clinical Cancer Research, juli 2006. Vol. 12/3: side 4018-26).

Granatæblejuice indeholder ekstraordinært mange antioxidanter. Forskerne har i et ekstra forsøg fundet, at granatæblejuice foruden at dæmpe væksten af kræftcellerne kan få dem til at begå selvmord. Forskerne isolerede serum fra patienternes blodprøver før og efter, de havde drukket granatæblejuicen, og blandede serum med prostatakræftceller i et laboratorieforsøg.

Forskere fra University of Wisconsin har i et forsøg med mus fundet, at ekstrakt af granatæble kan sænke antallet og størrelsen af lungekræftsvulster signifikant.

Forskerne gav en gruppe mus ekstrakt af granatæble i deres drikkevand. En anden gruppe fik ikke tilsat ekstraktet. Begge grupper blev så udsat for en eller to kendte kræftfremkaldende midler. Antallet af tumorer, som udvikledes hos de mus, der havde fået ekstrakt af granatæble, var op til 61% færre end i kontrolgruppen.

Forskerne bekræftede også, at forskellige signalstoffer, der normalt findes i kræftsvulster, blev kraftigt hæmmet hos de mus, der havde fået granatæbleekstrakt. (Cancer Res. 2007 Apr 1; 67(7): 3475-82).

Man skal være opmærksom på, at granatæble er en potent hæmmer af enzymet cytokrom P450 3A4 (CYP3A4), som er involveret i nedbrydningen af over halvdelen af alle markedsførte lægemidler. herunder vigtige lægemidler i behandlingen af psykiske lidelser og hjerte- kredsløbslidelser, blandt andre risperidon, mirtazepin, quetapin, simvastatin, atorvastatin, verapamil og amlodipin. En hæmning af enzymet vil give nedsat omsætning af lægemidlerne og derfor højere koncentration af lægemidlerne i blodet. Det vil igen føre til øget risiko for bivirkninger og i værste fald alvorlige forgiftninger. (Tidsskr Nor Lægeforening nr. 5. 2006; 126: 638).

Annonce

Annonce

1 kommentar

Men hvad er granatæble, spist råt som kerner, så godt for. Hvilke vitaminer og antioxydanter indeholder det?
Hvad kan det gøre for fx knogleskørhed?

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.

*