Nyheder

10 fødevarer, der skærper din hjerne

30. august 2017

Blåbær, olivenolie, kefir, valnødder, grønne grøntsager, havregryn, bananer og algeolie. Disse er nogle af de fødevarer, der spiller en rolle, når du skal holde hjernen sund gennem hele livet.

Det, du indtager, påvirker din hjernes sundhed, og nogle fødevarer påvirker i højere grad hjernen positivt, end andre gør. Hjernen er en af kroppens vigtigste maskinerier, og ligesom en cykel, skal hjernen også smørres optimalt. Det kan du gøre, hvis du spiser disse ti fødevarer.

Blåbær:

Blåbær beskytter hjerneceller og er oven i købet lidt af en ungdomseliksir. Blåbær indeholder nemlig høje niveauer af flavonider, der reducerer oxidation i kroppen, som over tid ødelægger vores celler og bidrager til aldring.

Olivenolie:

Olivenolie et højt indhold af umættede fedtsyrer. Den er også en nøglekomponent i Middelhavskost og den relaterede MIND-kost, som skulle mindske risikoen for Alzheimers.

Kefir:

Kefir er en fermenteret mælkedrik. Den er fyldt med ’probiotika’, som faktisk tilføjer gavnlige bakterier til din tarm. Vedligeholdelse af sunde tarmbakterier kan have positive konsekvenser for hjernens sundhed.  Der findes en sammenhæng mellem hjerne og tarm, og tarmen kan blandt andet styre, om der kommer betændelse i hjernen eller ej.

Grønne grøntsager:

Grønne grøntsager såsom romainesalat, kål, broccoli og spinat er bare nogle af de grøntsager, der understøtter hjernens sundhed. På tværs af undersøgelser, er der resultater, der beviser, at grønne grøntsager nedsætter risikoen for kognitive forringelser og demens.

Valnødder:

Valnødder indeholder omega 3-fedtsyrer. Omega 3-fedtsyrer hjælper med at sænke ”det dårlige kolesterol”, der øger risikoen for slagtilfælde eller hjerteanfald. Det er også essentielt for, at vores hjerneceller fungerer optimalt

Kimichi:

Kimichi er en fermenteret kålret, der traditionelt findes i koreanske diæter. Men alle kan nyde godt af den probiotika-fyldte mad. Ligesom Kefir tilføjer Kemichi også de gode og gavnlige bakterier til tarmen. Det bidrager til at reducere betændelse i centralnervesystemet, hvilket påvirker hjernens sundhed.

Laks:

Laks er rig på omega 3-fedtsyrer. Folk hvis kostvaner indeholder mere fisk, synes at være mindre tilbøjelige til at udvikle hukommelsesproblemer.

Algeolie:

Algeolie indeholder også omega-3 fedtsyrer. I modsætning til kosttilskud med fiskeolie, bærer algeolie ikke risikoen for kontaminering med tungmetaller. Fiskeolie kommer fra fed fisk, der lever i havet. Men eftersom vores oceaner er forurenede med tungmetaller som kviksølv, cæsium, cadmium og bly, påvirker det fiskens fedt, hvor disse metaller er koncentreret. Retfærdigvis skal det nævnes, at flere kosttilskud renses for tungmetaller.

Havregrød:

Havregrød er præbiotisk mad, kendt som mad med mange kostfibre i, som kan stimulere væksten af gavnlige  bakterier i fordøjelsessystemet. Det påvirker mange lidelser, blandt andet diabetes, hjertekarsygdomme og forstyrrelser af mavetarmkanalen.

Faste indimellem:

Det er endnu ikke klart, hvad fastende og kaloriebegrænsende kostvaner har af fordele for hjernens sundhed. Dog har både dyre- og humanstudier vist, at visse fastende kostvaner kan hjælpe mod andre sygdomme såsom insulinresistens.

 

 

 

 

Forrige artikelNaturligt stof i vand kan beskytte mod demens

Næste artikelBeskyt dig mod stress med næringsstoffer