Nyheder

10 måder at slukke din halsbrand på

Foto: Adobe Stock
10. juni 2018

De fleste har mærket den brændende fornemmelse inde bag brystbenet og i halsen, der kan opstå efter et måltid med fed eller krydret mad, alkoholindtag eller for meget kaffedrikkeri – men hvordan kommer du smerten til livs?

Det, der kan føles som en ildspyende drage indvendigt, er i virkeligheden din lukkemuskel mellem dit spiserør og mavesæk, den øvre mavemund, der ikke slutter tæt – hvilket kan give den sviende smerte bag ved brystbenet, bedre kendt som halsbrand.

Mavesyren kan være hæmmende

Omkring en femtedel af den danske befolkning oplever tilbagevendende gener ved halsbrand på grund af maven, der er ude af balance – og mange tager endda også medicin for det.

En af dem, som har været ramt af både halsbrand, sure opstød, mavekatar, oppustethed og luft i maven igennem hele livet er Eva Anderson. Hun har altid skullet være meget forsigtig med, hvad hun puttede i maven, men på en ferie i Sicilien gik det helt galt.

– Det var skræmmende, for ligegyldigt hvad jeg spiste, efter jeg kom hjem, svulmede min mave helt op, og det gjorde forfærdeligt ondt i både min mave og hals.

Som en svamp, der suger smerten til sig

Det der imidlertid viste sig at være midlet mod Evas smerter var kiselgel. Det virker som en svamp, og suger ganske enkelt giftstoffer til sig og lægger en beskyttende hinde i maveslimhinden. Gelen gik altså ind og neutraliserede syreoverskuddet og genoprettede syre-base balancen i Evas mave.

Og det er da også vigtigt, at man reagerer – ikke kun på grund af smerten, men også fordi halsbrand i længere perioder kan føre til beskadigelse af den følsomme slimhinde i spiserøret og i sidste ende inflammere det.

Heldigvis er der flere naturlige måder, du kan slukke ildebranden i din hals på – vi har samlet ti af dem her!

1. Kisel/silicium gel

Kisel har en evne til at binde giftstoffer og transportere dem ud, og det får maven til at fungere normalt igen. Det vil sige, at en mave med tendens til at gå i stå eller danne for meget mavesyre kan stabiliseres med tilskud af kisel.

Naturproduktet Silicea Mave-Tarm gel er et godt bud på et effektivt, naturligt og hurtigtvirkende middel ved halsbrand og mavesmerter, der virker inden for få minutter.

2. Kiks og knækbrød

Fedtfattige kiks, knækbrød og tvebakker er godt, hvis du har halsbrand – tørt brød uden fedt neutraliserer nemlig din mavesyre.

3. Banan

Bananer indeholder syreneutraliserende stoffer og kan derfor også neutralisere syren i din mave.

4. Mandler

Tag en håndfuld mandler, og tyg dem godt igennem, når du begynder at føle den sviende følelse i halsen – mandler har nemlig også en dæmpende virkning og beskytter mavens slimhinder.

5. Natron

Et gammelt husmor-råd siger, at man skal drikke et glas vand med natron, når man har halsbrand – og der er noget om snakken.Natron smager nemlig salt og kan give en boblefornemmelse i maven på samme måde som kulsyre i sodavand. Du kan komme lidt saftevand eller sukker i, hvis du ikke bryder dig om smagen.

6. Saft fra rå kartofler

Riv to kartofler på et rivejern, og lad dem stå i et glas vand i mindst en time. Si og pres kartofler og vand gennem et klæde eller en si, så saften siver ned i en skål, og drik den.

7. Frisk ingefær

Skær frisk ingefær i skiver og lad det trække i en kop varmt vand i fem minutter. Det er et gammelt husråd mod halsbrand. Rå ingefær, der har trukket i vand, bruges også til at dæmpe kvalme.

8. Drik vand og spis små portioner

Kan du mærke, at du er ved at få halsbrand, mens du spiser, skal du stoppe med at spise. Drik i stedet meget vand og gå over til at spise små portioner. Gå en tur eller dyrk en form for motion, du kan lide.

9. Slap af

Hvis du føler dig stresset, kan det være en årsag til, at halsbranden opstår. Slap af og tag en pause.

10. Hold hovedet højt

Det er bedst at sidde eller stå under et anfald af halsbrand. Halsbranden forværres, når du lægger dig ned. Lider du ofte af halsbrand, kan du sove med hovedet hævet.

Kilde: https://samvirke.dk/artikler/10-ting-der-hjaelper-mod-halsbrand

Forrige artikelHampesmør

Næste artikelMavesyren – din bedste hjælper