Nyheder

11 grunde til hævede hænder og fødder

Der kan være mange årsager til hævede hænder eller fødder. Heldigvis er det som oftest helt ufarligt.

Foto: Shutterstock
13. juni 2023

Der kan være mange årsager til hævede hænder eller fødder. Heldigvis er det som oftest helt ufarligt.

Hævede hænder og fødder kan have forskellige årsager. Nogle gange har det at gøre med kredsløbet, andre gange med væskeophobning eller med manglende bevægelse.

Det mest almindelige er, at det forsvinder igen. Måske får du jævnligt hævede fødder eller hænder, der forsvinder relativt hurtigt igen. Så er der næppe grund til bekymring. Det er værre, hvis tilstanden pludselig opstår eller bliver mere kronisk. Så er der grund til at søge læge. Så kan hævelsen forbindes med alvorlige risici, herunder blodprop.  

Hvis der ikke er mistanke om alvorlige tilstande, kan du finde gode cremer og balsam i din lokale helsekost. De kan lindre symptomerne. Det kan en god massage med æteriske olier også.

Vi har fundet 11 almindelige årsager til hævede hænder og fødder:

1. Varme er en udpræget årsag til hævede hænder og fødder

Høje temperaturer får blodkarrene til at udvide sig. Det kan give hævede hænder og fødder. Hvis blodårerne ikke kan føre blodet tilbage til hjertet, opstår der en betydelig hævelse i anklerne.

2. Mangel på fysisk aktivitet giver hævede fødder

En lav mængde fysisk aktivitet fører til langsommere blodcirkulation. Det gør det vanskeligere for blodet at strømme fra armene eller benene til hjertet.

3. Hævede hænder og fødder efter lange rejser

Dette er en anden årsag til hævede hænder og fødder, som hænger sammen med det foregående punkt. Under lange rejser er man som regel siddende.

Denne stilling får blodet til at ophobe sig i benene. Det øger også risikoen for trombose (blodprop). En god forebyggelse er kompressionsstrømper – ligesom små vandreture op og ned ad midtergangen i et fly er vigtige på de lange flyveture til eksempelvis Asien eller USA.

4. Alkoholforbruget kan rumme årsagen

Alkoholforbrug får kroppen til at tilbageholde mere væske og forårsager hævelse i fødderne. Nogle gange i hænderne.

Den type hævelse forsvinder normalt inden for få timer. Hvis det forekommer meget hyppigt, er det et tegn på overforbrug eller et lever-, nyre- eller hjerteproblem, der stammer fra alkoholisme.

5. Graviditet giver hævede fødder

Det er meget almindeligt under graviditet at få hævede hænder og fødder. Det er normalt mere mærkbart i de nedre lemmer, og hævelsen er mild.

Det skyldes, at kroppen tilbageholder mere væske og producerer mere blod og forskellige væsker. Dette er mærkbart efter den femte måned og især om natten.

6. Skader giver hævelser

Skader på arme, ben, hænder eller fødder forårsager hævelse i det berørte område. Forstuvninger, forstrækninger eller brud får blodet til at strømme til det område, hvor traumaet er sket. Virkningen er hævelse sammen med smerte.

7. Medicin har bivirkninger

Blandt bivirkningerne af visse lægemidler er hævede hænder og fødder. De lægemidler, der normalt forårsager det, er lægemidler, der indeholder hormoner, steroider, antidepressiva, NSAID’er (ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler), antidiabetika og ACE-hæmmere (angiotensin-konverterende enzymhæmmere).

8. Infektioner

Infektioner er også en mulig årsag til hævede hænder og fødder. Det kan ske, at der er et sår, et bid eller en forbrænding, og at det bliver inficeret.

9. Åreforkalkning giver hævelser

Dårligt blodomløb på grund af åreforkalkning opstår, når arterierne bliver stivere og dermed mindre fleksible. Under disse omstændigheder skal hjertet arbejde hårdere for at transportere blodet rundt i hele kroppen.

10. Diabetes og dens inflammatoriske virkning på hænder og fødder

Diabetes forårsager ofte betændelse, især i fødderne. Det kan dog også forekomme i hænderne.

Det sker, når glukoseniveauet ikke er kontrolleret og fører til dårlig blodcirkulation. Ofte ledsages hævelsen af rødme i fingrene.

11. Venøs insufficiens

Venøs insufficiens opstår, når ventilerne i venerne ikke fungerer korrekt. Som i andre tilfælde kan venerne ikke transportere det blod, de modtager, tilbage til hjertet. Det er mere almindeligt hos overvægtige og ældre mennesker.

Forrige artikelChatbot begyndte at give farlige råd

Næste artikelMælk og alternativer

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.