Julen er varme og hygge. Julen er stress og jag. Når vi det hele? Er der råd til det hele? Vi har fundet 12 gode metoder til en gladere jul.
Det er let at fyldes med en smule ambivalens, når det gælder julen. De fleste af os ser frem mod fællesskabet, varmen, hyggen i familiens skød. Men for de fleste er vejen derhen fortravlet og måske fyldt med bekymringer.
Vi har fundet 12 gode råd, der kan gøre julen lidt gladere og sundere.
1: PLANLÆG DIG UD AF STRESS
December er en travl måned. Hvis du vil undgå, at det hele vokser hen over hovedet på dig, er god planlægning nøglen til en stressfri jul.
Stress opstår ofte, når vi ikke kan overskue de mange opgaver eller har tid til at løse dem. Så sæt dig ned og skriv alt, hvad du skal lave inden jul. Planlægning i god tid skaber et overblik, der giver ro i sindet.
” Ved at starte dagen sundt, indsætter du grøn valuta på sundhedskontoen og skaber plads til lækkerier”
Erstat morgenmaden i december med en grøntsagssmoothie fyldt med vitaminer, mineraler, kostfibre og med et lavt kalorieindhold.
Ved at starte dagen sundt, indsætter du grøn valuta på sundhedskontoen og skaber plads til lækkerier, der kan dukke op i løbet af dagen.
3: VARME OG RESTITUTION
Pas på dig selv i kulde og mørke med en varmende stund i saunaen.
Mange svømmebassiner og kolde badehuse tilbyder saunasessioner med æteriske olier og vifte, der skaber ekstra intens varme i hele kroppen. Dette giver fornyet energi, styrker immunforsvaret og virker rensende.
4: SAFTIGE OG SUNDE DELIKATESSER
Traditionelt juleslik er ofte fyldt med fedt og sukker, men julens lækkerier behøver absolut ikke at være dårligt for dit helbred. December er også højsæson for saftige klementiner, appelsiner, æbler, granatæbler og tørret frugt og nødder. Det smager ikke kun sødt og lækkert – det indeholder også masser af vitaminer og fibre – helt uden kunstige tilsætningsstoffer.
5: FARVEL LØBENDE NÆSE
Corona-pandemien har lært os at være omhyggelige med håndhygiejnen, og på denne tid af året gør man ekstra klogt i ikke at spare på vaskerutiner. Den positive bivirkning er, at du samtidig øger dine chancer for at undgå både forkølelse og influenza.
6: VÆR AKTIV
I julen har vi ofte mange fridage sammen med familie og venner. Hvorfor ikke benytte lejligheden til bevægelse, mens du socialiserer? Gå en tur, tag på slæde med børn eller børnebørn – eller tag en cykeltur, hvis vejret tillader det.
Samtaler bliver bedre under bevægelse.
Læs også: Er overforbrug en vigtig tradition i din jul?
7: PAS PÅ MED ALKOHOLEN
Alkohol er både usundt og fyldt med kalorier. For at begrænse dit indtag i juletiden, kan det være klogt nogle gange helt at afholde sig fra alkohol.
Gem i stedet alkoholen til julefrokosten og juleaften — og du vil nyde det meget mere.
“Gem i stedet alkoholen til julefrokosten og juleaften — og du vil nyde det meget mere.”
8: PAS PÅ DIN MAVE
Den fede og fiberfattige julemad kan nogle gange være hård i maven. Forbered dig ved at styrke tarmfloraen i god tid med gavnlige probiotika. Du kan finde det naturligt i græsk yoghurt, kimchi og kombucha, men det er også godt at tage et probiotisk tilskud fra helsekostbutikken.
9: FIND RO
Føler du et behov for at træde et skridt tilbage og finde dig selv midt i juletiden? Så prøv denne enkle øvelse, der kun tager et par minutter at gennemføre: Sid med fødderne på gulvet, luk øjnene og prøv at slappe af i hele kroppen. Forestil dig din krop som et træ, hvor fødderne er rødderne, der når dybt ned i jorden. Fokuser på hvert åndedrag.
10: SKRU OP FOR VARMEN MED SUPPEN
Få ting kan varme dig op indefra så effektivt som en skål med dampende varm grøntsagssuppe.
Udover at jage kulden væk, fylder du din krop med masser af grønne fibre, vitaminer og proteiner, der mætter dig godt og holder vinterforkølelsen på afstand.
11: VÆLG KVALITET OVER KVANTITET
Nyd den gode julemad — men gør det gerne ud fra filosofien “kvalitet frem for kvantitet”. I praksis betyder det, at du kan spise, hvad du vil i december, men i mindre mængder og med fokus på nydelse. Jo mere du nyder maden og virkelig smager den, jo mere mærker du hvad du spiser og dermed spiser du også mindre.
“Jo mere du nyder maden og virkelig smager den, jo mere mærker du hvad du spiser og dermed spiser du også mindre.
12: PRIORITÉR DIN SØVN
At få en god nats søvn er godt af mange årsager, men i travle perioder lider søvnen ofte.
Tag dig derfor tid til at koble af i god tid om aftenen og prioritér en rigtig god nattesøvn, også ved juletid. Når du er træt, bliver det sværere at opfatte kroppens signaler og derfor er det også sværere at mærke, om du er mæt eller sulten. En god søvn mindsker derfor risikoen for overvægt.
“Når du er træt, bliver det sværere at opfatte kroppens signaler og derfor er det også sværere at mærke, om du er mæt eller sulten.”
Forrige artikelFire tilskud til en frisk hjerne
Næste artikelMere skarp – både på arbejde og i fritiden