Mad

3 fødevarer du altid bør have i dit køkken

Du kender dem godt. Og højst sandsynligt har du dem allerede i dit køkken til glæde for både din krop og din økonomi. Vi snakker om bælgfrugter, hvidløg og urter

Foto: Shutterstock
11. maj 2023

Fordi de er super sunde og tilmed billige

Du kender dem godt. Og højst sandsynligt har du dem allerede i dit køkken til glæde for både din krop og din økonomi.

Vi snakker om bælgfrugter, hvidløg og urter. Som hver især udmærker sig ved at være nogle af naturens meget gavmilde givere af vitaminer og mineraler.

Særligt bælgfrugter får meget fokus for tiden, fordi de i snakken om klima og reduktion af vores kødforbrug fremhæves som et godt og billigt alternativ på grund af deres høje indhold af protein. Vegetarer har da også for længst taget bælgfrugterne til sig som en basal kilde til protein i den kødfrie livsstil.

Fælles for de tre fødevarer er, at de har høj sundhedsværdi, er billige og lettilgængelige.

Hvilket gør dem til at must have i ethvert køkken.

De fleste, selv den ”fattige” studerende på SU, kan få råd til at købe et bundt persille, en pose kikærter og et hvidløg – og lave et sundt og nærende måltid til få penge og med stor sundhedsværdi.

Ja, faktisk er der ingen undskyldning for ikke at spise bælgfrugter, hvidløg og urter – medmindre selvfølgelig, at man ikke kan lide smagen.

B æ l g f r u g t e r

Lad os først se på bælgfrugterne, der både kan være friske og tørrede.

De friske er eksempelvis grønne bønner og ærter, som vi alle sammen kender fra den danske sommer, og mange af os elsker at sætte tænderne i.

Eller tørrede røde, grønne og sorte linser, kikærter, hestebønner, tørrede brune, hvide og kidney bønner.

Faktisk er jordnødder også en bælgfrugt.

Bælgfrugter er basiskost i store dele af verden, herunder Mellem- og Sydamerika. Og det er de, fordi de er billige, sunde, fedtfattige, har et højt indhold af protein og indeholder mange kostfibre, vitaminer og mineraler.

Så med de aktuelle kødpriser herhjemme er bælgfrugter bare blevet endnu mere attraktive.

De seneste officielle kostråd anbefaler da også at skrue ned for kødet og op for bælgfrugter. Dels fordi det er sundere, men også fordi det er mere klimavenlig mad, da produktionen af bælgfrugter ikke udleder så meget CO2 som produktionen af kød.

En rapport fra Aarhus Universitet viser, at under 10 procent af danskerne spiser bælgfrugter hver uge, og at forbruget er størst hos de unge og folk i de større byer.

Rapporten konkluderer også, at mange gerne vil spise flere bælgfrugter, men at de mangler viden om de forskellige slags, og hvordan de kan tilberedes.

Der er altså med andre ord et stykke vej endnu for bælgfrugterne til danskernes middagstallerkner.

H v i d l ø g

Hvidløg er en løgplante, der bruges som krydderurt – og lægeplante.

Som de fleste enten elsker eller absolut ikke bryder sig – ofte på grund af lugten.

Det kan da også lugte lidt stramt dagen efter et måltid med gavmilde mængder hvidløg.

Men om man kan lide de små fed eller ej, så peger forskning på, at det er godt for sundheden. Hvidløg er rig på mineraler, vitamin B6 og vitamin C.

Studier har vist effekt ved forhøjet blodtryk og for meget kolesterol i blodet. Derudover virker hvidløg i rå form regulerende på blodsukkeret og har antiinflammatorisk effekt.

Et godt tip er at tilsætte hvidløg til maden til allersidst for at bevare flest muligt af de sundhedsfremmende stoffer.

Studier har tillige vist, at det lille kraftfulde løg har antibiotisk virkning. Derfor kaldes hvidløg også for havens penicillin.


U r t e r

Ligesom bælgfrugterne kan urter være friske såvel som tørrede.

Nogle af de mest brugte urter i det danske køkken er persille, rosmarin, purløg, dild, timian, basilikum, citronmelisse og mynte. Derfor er det også typisk dem, der står på supermarkedernes hylder. Andre skønne urter er eksempelvis estragon, kørvel og koriander.

Urter er en af naturens bedste kilder til vitaminer og mineraler.

Bare en halv til en hel skefuld tørrede eller friske urter dagligt gør godt for immunforsvaret.

Derfor er det en rigtig god ide at bruge urter i alle afskygninger i maden og som drys på maden.

Det både smager skønt og er en fryd for øjet.

Hvis du selv dyrker dine krydderurter i vindueskarmen, højbedet eller drivhuset, er du sikker på at få økologiske urter fri for skadelig kemi og uønskede bakterier. Det kan du ikke være sikker på, hvis du køber ikke-økologiske urter i supermarkedet. Derfor må det gode råd være altid at købe økologisk – også selvom de måtte koste et par kroner ekstra. Det er godt givet ud sundhedsmæssigt.

De fleste urter har også egenskaber, der kan lindre ved forskellige udfordringer. Eksempelvis er basilikum godt ved bøvl med fordøjelsen. Timian ved ondt i halsen. Persillen ved jernmangel, og baldrian ved søvnbesvær, lyder nogle af de gamle husråd.

Ærtedip med hvidløg og urter

Skøn til grill, brød, grøntsagsstænger og kød.
• 300 g friske eller frosne ærter
• 1-2 fed hvidløg
• 1 bundt krydderurter persille og basillikum
• 3-4 spsk olivenolie
• 1 spsk citronsaft
• 1 tsk salt

Bruger du frosne ærter, skal de optøs eller overhældes med kogende vand. Blend det hele til en grøn mos, rør godt sammen og smag til med salt og citron.

Forrige artikelWHO vil bestemme mere

Næste artikelKarrysild