Nyheder

3 naturlige til tandsundhed

Tandsundhed er essentiel for dit velbefindende og din livskvalitet. Heldigvis behøver du ikke gurgle i kemi for at slippe for tandkødsbetændelse eller caries.

Foto: Shutter- og Adobestock
27. februar 2024

Tandsundhed er essentiel for dit velbefindende og din livskvalitet. Heldigvis behøver du ikke gurgle i kemi for at slippe for tandkødsbetændelse eller caries.

I de seneste årtier er der kommet øget fokus på tandsundhed. Forskning har afsløret en sammenhæng mellem de bakterier, der danner blodpropper, og de bakterier, vi finder i paradentose. Sunde tænder og gummer er altså vigtige for din generelle sundhed – og dine chancer for at leve længe.

LÆS OGSÅ: Kender du indholdet af din tandpasta?

Men kan vi så ikke bare rense munden i et eller andet skrapt, der slår alle anløb til Karius og Baktus ned? Ikke helt. Din mund har – i lighed med din tarm – sit eget mikrobiom. Det består af bakterier, vira og svampe, der spiller en nøglerolle i såvel mundsundhed som generel sundhed. Når dit orale biom er ude af balance, kan der opstå problemer med tandkødet, og bakterier kan trænge ind i blodbanen, som kan bidrage til andre sygdomme.

6 råd til dagligdagen

  1. Sørg for at børste dine tænder mindst to gange om dagen.
  2. Investér i en tungeskraber.  En stor del af bakterierne i munden findes på tungen. De kan give dårlig ånde, tandkødsproblemer og huller i tænderne.
  3. Brug tandtråd eller tandstikker til at rense mellem tænderne.
  4. Minimer mellemmåltider og tyg gerne  sukkerfrit tyggegummi flere gange i løbet af dagen.
  5. Børst ikke tænder umiddelbart efter at have drukket juice, sodavand eller citrusdrikke, da det slider på emaljen. Vent i stedet et stykke tid eller skyl munden, inden du børster tænder.
  6. Gå til regelmæssige kontroller hos en tandplejer, så problemer kan tages i opløbet.

Der er dog ingen grund til at vente på problemerne. Brug gode tandstikkere eller tandtråd, hvis du har tendens til tandkødsbetændelse. For der er områder mellem tænderne, hvor din børste ikke kan trænge ind.

LÆS OGSÅ: Din mund har også brug for et holistisk blik

Ud over børstning og tandtråd kan dine valg af fødevarer også forbedre tandkødssundheden. Spis flere plantebaserede, klorofylrige grøntsager (de grønneste grøntsager), tilsæt gerne fermenterede fødevarer og vær selvfølgelig opmærksom på mængden af sukker i din kost.

Naturlige mundplejetips

1: HJEMMELAVET MUNDSKYL

Skyl munden med en kemikaliefri mundskyl for at holde dårlig ånde væk.

  • 5 dl vand
  • 1 tsk stødt nelliker
  • 1 tsk stødt kanel
  • 4 dråber pebermynte æterisk olie

Hæld vandet i en gryde. Tilsæt krydderierne. Bring hurtigt blandingen i kog, sluk for varmen og dæk gryden med låg. Lad ingredienserne trække i cirka ti minutter.

Si blandingen gennem en finmasket si og hæld væsken i en ren flaske. Tilsæt 4 dråber pebermynteolie. Sæt låget på flasken og ryst indholdet let, indtil det er godt blandet. Holder sig en lille uge i køleskabet.

“De grønne blade indeholder klorofyl, som dræber bakterier.”

2: Urter

Urter og krydderier som persille, dildblade og mynte kan hjælpe på dårlig ånde. De grønne blade indeholder klorofyl, som dræber bakterier.

Andre effektive krydderier er spidskommen, ingefær og nelliker. At skylle munden med en blanding af vand og lidt kardemomme eller tygge på kaffebønner kan også holde dårlig ånde væk.

3: OIL PULLING

Der findes ikke rigtig noget dansk ord for “oil pulling”. Det er et gammelt ayurvedisk ritual til naturligt at rense munden for toksiner og blege tænder. Det mest almindelige er at bruge kokosolie, som indeholder E-vitamin og fedtsyrer, der virker antibakteriel.

  • Start med at børste tænder og skyl munden med vand, så du ikke er tør.
  • Mål en teskefuld økologisk koldpresset kokosolie op, lad det smelte i munden.
  • Derefter skyller du olien rundt om munden, mellem tænderne og rundt om tungen i 10-15 minutter. Du bør undgå at sluge olien.

Spyt derefter olien ud – gerne i skraldespanden, da olien eller kan sætte sig fast i rørerne.

Forrige artikelEfter ferien: Fordøj din familie langsomt…

Næste artikelRygning er skidt for immunforsvaret

Thomas la Cour

Journalist