Nyheder

3 tips, der giver dig kontrol over støjen

Du er omgivet af lyde hele tiden, og de påvirker dig mere, en du måske tror. Med 3 simple tips kan du tage kontrollen.  

Foto: shutterstock
15. september 2022

Du er omgivet af lyde hele tiden, og de påvirker dig mere, en du måske tror. Med 3 simple tips kan du tage kontrollen.  

Når du bevæger dig rundt blandt andre mennesker, udsættes du for lyde hele tiden. Nogle af dem sanser du knap nok, fordi du har vænnet dig til at lukke af. Fordi du er så vant til lydene, at du slet ikke hører dem mere. Tror du.   

Lydbilledet består af lyde, hvor nogle helt naturligt tiltaler dig mere end andre.

— Mange bruger lyd til at slappe af, men ligesom med musik er det meget individuelt, hvad der virker. Lyd er noget, du er vokset op med, og disse vaner påvirker, hvad der virker for dig. Generelt er naturlige lyde dog gode for os, og derfor er mange selvhjælpsmedier og apps, som skal få dig til at falde til ro, også opbygget af lyde fra rindende vand, bølger, fuglesang og regn. Det er lyde, der er konstante, som konstant gentages, og som ikke ønsker, at du skal gøre noget særligt og derfor virker generelt beroligende, siger Iben Have, der er underviser og lydforsker ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet til Tidningen Hälsa.

På samme måde kan både lyde og musik bruges til at lindre smerter og få dig til at føle dig tryg.

Accept kan hjælpe

Det er nemt at blive meget irriteret over for eksempel trafikstøj, men du kan også vælge at acceptere den og slappe af.

Dårlige lyde handler om, hvad du skal bruge dem til. De associationer du får af forskellige lyde er dels biologisk betingede, dels indlærte.

Støj kan også påvirke din koncentration. Forskning viser, at arbejde i åbne kontormiljøer både påvirker dit velbefindende, din arbejdsglæde og din koncentration, samt at støj fra elektroniske enheder kan være generende.

— Hvis du skal være tilgængelig på sociale medier, er det godt, at lydene får dig til at være opmærksom på de rigtige ting, men hvis du laver noget, der kræver din koncentration, er det ikke godt, hvis det er højt omkring dig. Hvis lydmønstrene omkring dig hele tiden ændrer sig, vil det påvirke din koncentrationsevne. Når man hjernescanner folks høresystem, kan vi se, at systemet straks reagerer, når et lydmønster brydes. Det skyldes, at ændringer kan være det samme som fare, og så giver du automatisk lydene din opmærksomhed, siger hjerneforsker og jazzmusiker Peter Vuust til Tidningen Hälsa.

Tag kontrol – hvis du kan

Ifølge Iben Have er det vigtigt, at du tager kontrol over de lyde, du omgiver dig med, når det er muligt.

— Det betyder, at du tager kontrol over dit eget lydmiljø, fordi styring gør det nemmere for dig at acceptere lydene. Hvis naboerne spiller høj musik, når man skal sove, er det meget nemmere at slappe af, hvis du ved, det slutter klokken to, end hvis du ikke ved, hvornår de stopper med at spille, siger Iben Have.

Det er vigtigt at vælge en positiv holdning til de lydmiljøer, som du ikke har kontrol over.

— Du bestemmer selv, hvordan du placerer dig i forhold til de lyde, der omgiver dig. Det er nemt at blive meget irriteret over for eksempel trafikstøj, men du kan også vælge at gå ind i dem og slappe af. Det er din egen holdning til lydene, der afgør, om du bliver irriteret eller ej, pointerer Iben Have.

Sådan tager du kontrol over støjen omkring dig:

1: Tag et par støjreducerende hovedtelefoner på og luk støjen ude. Pas dog på ikke at blive afhængig af dem, for så kan det pludselig blive svært at arbejde uden.

2: Stil krav til dit arbejdsmiljø, så du kan arbejde. Din chef forventer, at du præsterer så godt som muligt, men så skal du også kunne regne med et roligt arbejdsmiljø.

3: Lyt til musik eller en lydbog, mens du arbejder, træner eller bare er. Det kan både virke beroligende og motiverende, og er en god måde at få kontrol over dine tanker og koncentration.

Forrige artikelNaturmedicin kan måske forebygge hjertestop

Næste artikelHjælp dine celler tilbage i balance med naturlig energioptimering

Thomas la Cour

Journalist