Sødestoffet stevia er efter års ventetid blevet godkendt i USA. Tilhængerne jubler, mens forskere tvivler og EU's fødevaresikkerhedsmyndighed tøver med grønt lys. Planten fås herhjemme i planteskoler.
Det søder 300 gange mere end sukker, indeholder 0 fedt og kalorier og er udvundet af planten sød stevia, som Paraguays indianere har brugt siden oldtiden, og som nu er japanerne og andre asiaters foretrukne kunstige sødestof.
Vi taler om sødemidlet stevia – eller mere korrekt steviosid. Et stof, som på 20. år venter på at blive godkendt til brug som sødestof i EU. Og et stof, som deler forskerne og verdens toneangivende sundhedsmyndigheder.
Hyldet – og mistænkt
Tilhængerne kalder stevia mere naturligt end andre kaloriefattige sukkererstatninger og mener, at stoffet bl.a. kan sænke blodtrykket, dæmpe infektioner og holde blodsukker- og insulinniveauet i skak. De håber, at stevia kan bidrage til at redde Vesten fra at gå til i overvægt og fedme.
Kritikerne på den anden side mistænker derimod stoffet for at være både giftigt, kræftfremkaldende og hormonforstyrrende og siger, at det i bedste fald blot er endnu et i den uendeligt lange række af sukkerer-substitutter.
Trods uenigheden fik stevia, eller steviosid, efter mange årelang venten og to fejlslagne godkendelsesforsøg sit hidtil største kommercielle klap på skulderen. I form af den amerikanske fødevare- og sundhedsstyrelse Food and Drug Administrations (FDA) blå lys som sødestof i fødevarer på linje med sakkarin, aspartam, sorbitol og Birkesød xylitol og alle de andre kaloriebesparende varianter.
Og fødevaremastodonter som Coca Cola og PepsiCo har været hurtige til at tage nyheden til sig og søder allerede i dag bl.a. den nye Sprite Green, de populære Odwalla juicer og en ny kaloriefattig tropejuice, Trop50, fra Pepsi med stevia.
Sukkerchok
Fødevaremastodonterne er begejstrede for sødestoffet. Det kalder det mere “naturligt” end de andre kunstige kunstsødestoffer, men kritikerne påpeger, at bare, fordi et stof er udvundet af et naturprodukt, er det ikke nødvendigvis mere sundt end et stof, der er 100 pct. syntetisk.
Behovet for nyheder og nytænkning på området er imidlertid indiskutabelt. I snit indtager amerikanerne 20 teskefulde sukker hver dag – eller over det dobbelte af, hvad myndighederne anbefaler.
Samtidig fastslog et studie fra Louisiana State University's School of Public Health for nylig, at drikkevarer er en større kilde til amerikanernes stigende overvægt og fedme end fødevarer er det – og at kunstige sødestoffer sandsynligvis er vejen ud af nationens kaloriemisbrug.
I vores del af verden er det mere uvist, om eller hvornår vi vil kunne nyde en stevia-sødet
Coca Cola.
“Stoffet er ved at blive risikovurderet af EU's fælles fødevaresikkerhedsmyndighed, EFSA, som skal tage stilling til, om de kan godkende det som sødemiddel i fødevarer til de europæiske forbrugere,” siger Birgit Bønsager fra Fødevarestyrelsens kontor for fødevarekvalitet, teknologi og markedsføring.
Mulig EU-godkendelse
USA's ja til stevia kan påvirke EFSA's afgørelse, afviser Birgit Bønsager. Hun forudser, at en mulig godkendelse i EU vil tage mange måneder, måske flere år.
Det er tredje gang EU's fødevaresikkerhedseksperter kaster et kritisk blik på stevia. I 1989 og 1999 afviste EFSA – som dengang hed Scientific Committee on Food (SCF) at give grønt lys til sødestoffet, fordi den ikke fandt det tilstrækkeligt bevist, at det ikke var giftigt, kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende.
Samtidig tvivler Fødevarestyrelsens ekspert meget på, at en mulig godkendelse af Stevia vil kunne redde os fra fedmeepidemien.
“Vi har allerede en lang række kunstige sødemidler til rådighed. Jeg har svært ved at se, at et nyt stof vil kunne ændre meget ved overvægt og fedme,” siger Birgit Bønsager.
Snydt for kaloriesuset
Stadig flere eksperter er begyndt at tvivle på, om de kunstige sødemidler reelt overhovedet får os til at indtage mindre sukker og færre kalorier. En række studier har de senere år peget på, at kunstige sødemidler får kroppen til at forvente et kaloriebrus, som ikke kommer, og stik imod hensigten blot skærper appetitten søde og kalorieholdige sager endnu mere.
Selv det amerikanske diabetesforbund, American Dietetic Association, er ikke udelt begejstret for de kunstige sødestoffer.
“Set i lyset af vores fedmeproblem har stevia og andre kunstige sødemidler en berettigelse for mennesker, der indtager flere kalorier, end de burde. Sødestofferne må bare ikke erstatte en sundere kost generelt. For så kommer du til at indtage alt for mange bearbejdede føde- og drikkevarer, ” siger forbundets talsmand, den New York-baserede ernæringsekspert, Keri Gans til Msnbc.
Kilde: fpn.dk
(oprettet 25. maj 2009)