Nyheder

4 gode grunde til at snuppe en “morfar”

Foto: Shutterstock
10. maj 2022

Når du kommer træt hjem fra arbejde, er det sundt med en lur, og den giver dig mere energi til resten af dagen. 

Måske er du nervøs for at sove, når det er blevet eftermiddag. “Hvis jeg lægger mig til at sove nu, vågner jeg først i morgen”, tænker mange. Men kroppen er glad for vaner, og hvis du vænner dig til at tage en kort powernap, når du kommer hjem, vil det sjældent gå galt. 

En powernap bør ikke være meget mere end tyve minutter eller en halv time. Hvis du er alene, kan du jo stille vækkeuret. Kroppen har heldigvis også sit eget ur, så for mange vil vækkeuret være unødvendigt. Det kan også virke stressende at ligge der og vide, at om tyve minutter ringer uret, og du skal nå at falde i søvn inden. Så hvis du kan klare dig med kroppens ur eller har en, der kan ruske dig blidt efter en lille halv time, er det klart at foretrække.  

For luren er vigtig. Her er fire gode grunde til at lukke øjnene en stund: 

1: Du får ekstra power på dine batterier 

Et studie fra den amerikanske rumfartsorganisation NASA viste, at en lur på helt op til toenhalvtime styrkede hjernens evne til at multitaske. Deltagerne, der havde taget en lur, blev mere skarpe, når det gjaldt om at koncentrere sig om én opgave, mens andre opgaver forblev klare i hukommelsen. Det lod også til, at selv en kort lur kunne få deltagerne til at føle sig mere afslappede. Følelsen af at være afslappet kan også have haft noget at sige i forhold til at bevare overblikket og evne multitasking. 

2: Det styrker din hjertesundhed 

Hvis du tager en lur én eller to gange om ugen, har du en lavere risiko for at opleve hjerteanfald. Det viser et studie fra 2019, som er publiceret i tidsskriftet Heart.  

I studiet fulgte man mere end 3400 mennesker i alderen 35 til 75 i mere end fem år. Man spurgte deltagerne om alle de vaner, som kunne have indflydelse på deres sundhed. Det viste sig, at de deltagere, som én eller to gange om ugen tog en “morfar” på mellem fem minutter og én time havde 48 pct. mindre risiko for hjerteproblemer end dem, der ikke tog en “skraver” på divaneseren.  

3: En lur kan få dig til at holde vægten

Et studie fra 2020, der fokuserede på kvinder, viste, at kvinder i søvnunderskud var langt mere udsatte for fristelserne i sukker, fedt og koffein.  

Manglen på søvn øgede risikoen for at overspise, fordi det stimulerer sultfornemmelsen og undertrykker hormonsignalerne ved mæthed. Det var væsentlige resultater, fordi netop kvinder er særlig udsatte for at udvikle stærk overvægt og søvnproblemer. Det er to sider af samme mønt, konkluderede forskerne.   

De fandt også ud af, at vanen med en lur generelt styrker søvnkvaliteten – også om natten.  

4: “Morfar” styrker din kreativitet 

Forskning peger på, at den højre side af din hjerne får et boost, når du tager en lur. Højre side er vigtig, når kreativiteten, visualiseringen og tænkningen skal udfoldes, mens din venstre hjernehalvdel er mere analytisk.  

Forskere kiggede på hjernen hos 15 mennesker, mens de tog en lur. Det viste sig, at den højre side kommunikerede lystigt med sig selv og venstre hjernehalvdel, mens venstre hjernehalvdel forblev relativ stille.  

Den opdagelse bakkes op af et kinesisk studie fra 2020, hvor man opdelte 2214 voksne kinesere i alderen fra 60 og opefter efter deres vaner med eftermiddagslur. Man fandt ud af, at de deltagere, som tog en eftermiddagslur på mellem fem minutter og to timer viste større mentalt overskud end dem, der ikke sov til middag.  

En lur er ikke nøglen til alt, men den kan forbedre dit helbred booste din hjerne. Så tag du bare en “morfar” – med god samvittighed. 

Kilde: CNN

Forrige artikelDet skal være rart at svede

Næste artikelTil kamp imod aldersvækkelse

Thomas la Cour

Journalist