Nyheder

4 grunde til at spise langsomt

En hurtig bid? Den kan også være for hurtig. Vi har fundet fire gode grunde til, at du bør tage dig god tid til dine måltider.

Foto: Shutterstock
1. februar 2023

En hurtig bid? Den kan også være for hurtig. Vi har fundet fire gode grunde til, at du bør tage dig god tid til dine måltider.

For 30 år siden var det nærmest et særsyn at se folk spise andet end is på gaden. I dag kan man ofte støde ind i mennesker, der fortravlet er ved at spise en fransk hotdog eller en sandwich, mens de bevæger sig fra A til B. Den amerikanske kultur, hvor ingen tid må spildes, er desværre også slået igennem på det felt.

Det er ikke sundt at sluge maden, mens du hast afsted. Det er faktisk ekstremt usundt. Vi har fundet fire gode grunde til, at du bør slå dig ned og bruge den fornødne tid til at smage og nyde din mad.

1. En hurtig bid forringer fordøjelsen

Dit spyt indeholder enzymer, der nedbryder stivelse og fedt, så hvis du ikke tygger din mad længe nok, betyder det, at du går glip af en del af den første fordøjelsesproces. Forskning tyder på, at vi skal tygge det gennemsnitlige stykke mad 30 gange (selvom hårdere/blødere fødevarer kan kræve mere/mindre end det).

– At spise for hurtigt er forbundet med flere helbredsproblemer, og en af ​​dem er dårlig fordøjelse. Tegn på det er halsbrand og mavekramper, som med tiden kan give betændelse, der tærer på maveslimhinden. Vores mave kan ikke klare for store stykker mad, så når vi nærmest inhalerer maden og ikke tygger den ordentligt, sluger vi mere luft. Det fører igen til, at du producerer mere gas og bliver oppustet. siger ernæringsekspert Fenella Hemus til Stylist.co.uk.

2. Du går glip af næringsstoffer i maden, når det går for hurtigt

Udover ubehag i forbindelse med fordøjelsesprocessen kan det betyde, at du ikke får det maksimale ud af den mad, du spiser, hvis du ikke tygger den ordentligt.

– Når maden sluges, kommer den til tarmen, hvor den fordøjes yderligere, blandt andet ved hjælp af enzymer. Hvis maden ikke nedbrydes nok, udvindes færre næringsstoffer fra den, siger forsker og diætist Claire Shortt.

Symptomer på ernæringsmangel kan omfatte uforklarlig træthed, hårtab, vægttab og mundtørhed.

3. Du får sværere ved at føle dig mæt

Hjernen har brug for tid til at registrere beskeder fra maven om, hvor mæt du er. At spise for hurtigt kan forstyrre det beskedsystem. Du er mindre tilbøjelig til at spise bevidst, når du ikke bemærker, hvor mæt du er.

– Det tager hele 20 minutter for maven at registrere mæthed og undertrykke sulthormonet ghrelin, siger Fenella Hemus.

Hjernen bliver også dårligere til at måle, hvor meget vi spiste tidligere på dagen, hvilket gør det nemt at overspise ved næste måltid. Med tiden glemmer kroppen, hvordan det føles at være mæt og sender forkerte beskeder til hjernen.

Når du er på farten og spiser for hurtigt, er risikoen også større for, at du træffer mindre nærende valg.

Forskning viser, at langvarig tygning ved måltider reducerer mellemmåltider senere på dagen. Samtidig viser en række undersøgelser, at de, der spiser hurtigt, løber dobbelt så stor risiko for at blive overvægtige end dem, der spiser langsommere.

4. At spise for hurtigt øger risikoen for stofskiftesygdomme

Ud over fordøjelsesproblemer og vægtøgning har folk, der spiser hurtigt, også større risiko for insulinresistens. Det betyder, at cellerne i dit fedt, muskler og lever ikke reagerer ordentligt på den insulin, der frigives. Det betyder, at glukosen i blodet ikke kan bruges til energi – hvilket igen øger blodsukkeret og kan føre til yderligere problemer.

– Over tid kan denne tilstand sætte dig i risiko for at udvikle type 2-diabetes. En undersøgelse har vist, at de, der spiste langsomt, er 1,5 gange mindre tilbøjelige til at udvikle insulinresistens sammenlignet med dem, der spiste hurtigt, siger Calire Shortt til Stylist.

Da det at spise for hurtigt kan føre til insulinresistens, øger det også risikoen for at udvikle metabolisk syndrom – et fællesnavn for en række faktorer, der øger risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme.

En tre-årig undersøgelse af 8.941 personer viste en klar sammenhæng mellem hurtigspisere og metabolisk syndrom, mens anden forskning, der strækker sig over fem år, viste, at hurtigspisere var 11,6 procent mere tilbøjelige til at udvikle metabolisk syndrom.

Sådan spiser du rigtigt

Det kan være en stressende oplevelse at sluge frokosten ved computeren eller i en anden arbejdssituation. Det er meget bedre for din krop og dit sind, hvis du sætter dig ned og spiser maden langsomt og bevidst.

Mindful spisning betyder at skabe en afslappende atmosfære at spise måltider i. Det kan være så simpelt som at rydde op i rodet foran dig og tage et par dybe vejrtrækninger, før du bider i din mad – at lade din krop vide, at nu er det tid til at gå ind i fordøjelsestilstand.

Det er da vigtigt at tygge ordentligt og nyde hver bid. Det giver dig også mulighed for fuldt ud at værdsætte din mad. Faktisk er følelser af taknemmelighed forbundet med bedre humør og reduceret stressniveau.

Kilde: Stylist.co.uk

Forrige artikelStyrk mellemgulvet og bliv halsbrand kvit

Næste artikel10 måder at håndtere migræne

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.