Nyheder

4 måder at slippe offerrollen

Livets udfordringer kan måske placere dig i en offerrolle, men det er en rolle, du skal ud af i en fart. Vi har fundet fire gode metoder.

Foto: Shutterstock
8. marts 2023

Livets udfordringer kan måske placere dig i en offerrolle, men det er en rolle, du skal ud af i en fart. Vi har fundet fire gode metoder.  

Sygdom, arbejdsløshed, dødsfald, skilsmisse? Der kan være mange årsager til at ende i en offerrolle. Offerrollen kan være lokkende, fordi den kan gøre en kompleks situation enklere at forholde sig til. 

Men det kan være opslidende at omgås mennesker, der har en tendens til at se sig selv som ofre.  

Føler du, at du er i risiko for at ende i offerrollen? Psykoterapeut Rikke Thuesen har sammenfattet fire gode råd, hvis du vil undgå det. 

1: Tal altid åbent om dine behov 

Mange opfatter det som krævende og egoistisk, hvis de siger, hvad de vil. Derfor pakker de det ind, bøjer sig og forsøger på forskellige måder at få dem omkring dem til at gøre, hvad de vil. Det bliver en underlig gætteleg. 

Ofte vil dine nærmeste være glade for at give dig præcis det, du har brug for. Så find ud af, hvad du ønsker, og fortæl dem det. Tænk over, om der er særlige situationer, hvor du ikke tør give udtryk for dine behov, og hvilke metoder du bruger for at få dem opfyldt. 

2: Er du meget kritisk? Det kan være offerrollens skyld

Hvis du har en tendens til at straffe dine nærmeste, eventuelt din partner, ved for eksempel at kritisere og finde fejl, så kan det være, at du har sat dig selv i offerrollen. Ofte starter den person, der føler sig krænket, en konflikt, som kan give anledning til negative følelser som vrede og irritation. Når konflikten står på, er der grund til at skælde ud og få afløb for sine følelser. 

Øv dig i at udtrykke dine følelser, når de opstår, så du ikke holder dem inde, før du koger over og lader din vrede gå ud over din partner. Tag et ærligt kig på dig selv og stop, når du er urimeligt kritisk. Hvad er det præcis du længes efter? Svaret er sjældent konflikt, men ofte omsorg. 

3: Offerrollen kan skabe et behov for at hjælpe alle 

Hvis du er en person, der påtager dig rollen som den “alfaderlige eller almoderlige frelser”, kan du ende med at hjælpe andre, selv når de ikke har brug for hjælp. Det giver en rigtig dejlig følelse at være den, der kan ordne tingene. 

Men overdreven hjælpsomhed udspringer ofte af, at du kun kan føle sig god nok og kærlighedsværdig, hvis du gør noget for andre. Det er utilfredsstillende både for dig selv og for dem, du hjælper. De kan endda blive utaknemmelige eller irriterede. Du er værd at elske, selvom du ikke hjælper alle omkring dig. Prøv ikke at hjælpe alle og se, hvad der sker.  

4: Tag ansvar og kom ud af offerrollen

Hvis du påtager sig rollen som offer, tager du ikke ansvar. Andre får skylden for dine problemer, og du kan beskylde dine nærmeste for ikke at gøre nok for at hjælpe eller for at være den direkte årsag til din elendighed. 

Hvis andre forsøger at få dig til at tage ansvar, eskalerer hjælpeløsheden og passiviteten ofte, så du må selv lægge rollen fra dig. At blive bevidst om, at du er havnet i offerrollen, er første skridt i en proces, der kan være svær. Men du har meget at vinde – ikke mindst personlig frihed. 

Forrige artikelAldrig for sent at styrke hjernesundhed med motion

Næste artikelForår, sol og forkølelsessår

Thomas la Cour

Journalist