4 måneders tager ikke på?

Tak for støtte og hjælp til mig, som er førstegangsmor!

Denne gang drejer det sig om mit barns vægt og ernæring. Det er ca. en måned siden, hun blev vejet af sundhedsplejersken sidst, og siden har hun, så vidt jeg kan veje, ikke taget på. Overhovedet. Det gør mig naturligvis bekymret.

Hun er 4½ mdr. og forhistorien er, at vi i starten kæmpede med at få mælkeproduktionen op i gear og derfor i en periode supplerede med en del modermælkserstatning. Jeg arbejdede hårdt for at kunne amme hende mere; ammete, ammeolie, mælkebombe, hud mod hud, brystpumpe, tilbyde mad hele tiden, slynge, gode kosttilskud og masser af fiskeolie og kokosolie til mig osv osv. Og jeg synes virkelig det har virket. Der lader til at være mælk i brysterne hele tiden, og min datter virker mæt og rimelig veltilpas – men spiser stadig ofte, hvilket hun altid har gjort.

Jeg troede jo netop at det gik så godt med det amning, og derfor slår det mig noget ud, at hun nu ikke tager på.

Jeg er tilbageholdende med at kontakte sundhedsplejersken, for jeg er ikke i tvivl om at hun vil anbefale mere flaske, og at vi får stoppet noget grød i hende.. Og jeg ville bare så gerne vente lidt og introducere maden på en mere afslappet og naturlig måde, end at det pludselig skal handle om at få hende stopfodret, så hun kan tage på.

Eneste andet, der er at bemærke, er, at hun er begyndt at have noget oftere afføring, og at den er grønlig og tyndere end sædvanligt. Kan det have nogen sammenhæng, og er det grund til at kontakte f.eks. læge? Her står jeg altså med alle mine talenter og kan ikke rigtig se næste skridt – hvad synes du jeg skal gøre/ikke gøre?

Mvh.

P

 


 

Selv tak. Du er altid velkommen. Dejligt at du kan bruge brevkassen her. Som første gangsmor er det helt naturligt, at der opstår mange spørgsmål! Og du har virkelig gjort en kæmpe indsats for din datters sundhed. Hvor er det dejligt at høre, at du også har kunnet mærke en effekt af det! Fuld fortjent.

Når man skal vurdere en babys trivsel er der mange faktorer man skal tage med – sammen med vægten.

Først og fremmest, så skal man være opmærksom på, at der kan være en del forskel på vægte. Så når man skal vurdere et barns vægtøgning skal det være med den samme vægt, som blev brugt sidst. Og husk så, at der er meget andet at holde øje med end vægten. Du fortæller at hun virker rimelig mæt og veltilpas. Det er rigtigt vigtige parametre!

Du kan også lægge mærke til hendes vandladning. Tisser hun nogle gode tunge bleer i løbet af dagen? Så får hun nemlig godt med væske.

Udvikler hun sig som hun skal? Der er selvføglelig store variationer, men det kan godt være med til at danne et billede af, hvordan det går.

Ser hun fin og frisk ud? Eller er hun bleg med mørke rande om øjnene el. lign?

Grønlig afføring er ikke så ualmindeligt hos småbørn. Det kan være en reaktion på noget, de spiser, eller en lille mave-infektion eller en ubalance i tarmfloraen. Det er som oftest helt ufarligt.

Jeg synes, du skal give hende ekstra probiotika – f.eks. Bio Gaia dråber og se an en uges tid. Hvis ikke hendes afføring er blevet normal igen, kan du ringe og drøfte med lægen, om I f.eks. skal sende en afføringsprøve ind.

Mht. Din datters trivsel og vægt, så synes jeg det lyder til, at du godt kan have lidt is i maven. Men kig på de ting jeg har skrevet. Og hvis du er bekymret, så ring til sundhedsplejersken og bed om at få hende kigget igennem og vejet. Og husk, at det jo bagefter er helt op til dig, hvad der så skal ske. Lyt til sundhedsplejerskens tanker og tag så selv beslutningen.

Hvis beslutningen bliver at supplere med noget andet, så husk at der er mulighed for at vælge nogle gode økologiske produkter, som ikke behøver belaste hendes fordøjelse mere end højst nødvendigt. F.eks. ”Den første grød” fra Aurion kogt på vand og med lidt ekstra gode olier.

Men først og fremmest skal du se på HELE din datter – og ikke kun vægten.
 
God fornøjelse.
 
Med kærlig hilsen

Anette Opstrup

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*