Udtrykket “alt med måde” er velkendt. Det gælder også i livets sunde valg. Vi har fundet fire virkeligt sunde fødevarer, som du ikke bør få for meget af.
Det sker måske af og til, at du føler et behov for et sundhedsboost. Det er i hvert fald meget almindeligt, at en længere periode med for dårlig mad og for lidt motion skaber dårlig samvittighed. En dårlig samvittighed, der så skal dulmes med bunker af grønt i køleskabet og masser af motion.
LÆS OGSÅ: 5 grønne drys, du ikke må glemme
Masser af motion er ikke altid godt. Hvis du er ude af form, kan du hurtigt få en skade, så du ender tilbage på sofaen. Den samme problematik kan opstå, hvis du ukritisk fylder dig med at det gode fra kosttrekanten. For der er skam sunde fødevarer, som du bør holde lidt igen med.
Der er ingen af de fire på listen, der rummer fare, hvis du spiser lidt ekstra i perioder.
Advarslen gælder kun, hvis dit indtag bliver ekstremt. Hvis du f.eks. dagligt spiser en hel pose gulerødder eller drikker et par liter rødbedesaft i stedet for vand.
1: NØDDER
Nødder er sprængfyldte med gode vitaminer, mineraler og antioxidanter. De styrker hud, hår og negle, sænker blodtryk og kolesteroltal, og forebygger hjertekarsygdomme og kræft. Det er dermed en god idé at snuppe en håndfuld i ny og næ. Den lave placering på det glykæmiske indeks sikrer samtidig, at nødderne ikke får dit blodsukker til at hoppe og danse.
Selvom nødderne er kendt for de mange sunde egenskaber, har de også et højt indhold af kalorier og fedt. Selvom det er sunde fedtstoffer, kan de stadig ses på badevægten.
LÆS OGSÅ: Seks sunde sæsongrøntsager
“Rødbeden er fyldt med vitaminer og mineraler, magnesium, jern og calcium, forebygger kræft, sygdomme i hjerte og lever, renser blodet.”
2: RØDBEDER
Rødbeder er måske ikke den grøntsag, som vi typisk spiser for meget af. Men hvis man først kender til alle dens gavnlige egenskaber, kan man hurtigt få lyst til at spise eller drikke den hver dag. Rødbeden er nemlig fyldt med vitaminer og mineraler, magnesium, jern og calcium, forebygger kræft, sygdomme i hjerte og lever, renser blodet.
Men hvis man får for meget af den sunde spise, kan det godt gå hen og blive farligt, da rødbeden også indeholder et højt indhold af oxalater, som er salte fra oxalsyre. Oxalater binder sig til magnesium og calcium, hvilket forhindrer vitaminerne i at blive optaget, og dette kan i værste fald føre til nyresten og knogleskørhed.
3: GULERØDDER
Gulerødder er sunde, sprøde, lækre og nemme at tage med på farten. De kan hældes i de fleste gryderetter. De orange rødder indeholder mange gode næringsstoffer, som er med til at regulere blodsukkeret, forebygge hjertekarsygdomme og kræft. Desuden booster de mange fibre din fordøjelse. De er tilmed kaloriefattige: 100 gram gulerødder indeholder kun omtrent 50 kalorier.
Men antioxidanten beta-caroten, som er pigmentet, der giver guleroden den orange farve, kan være skadeligt, hvis det indtages i meget overdrevne mængder. Forskning viser en sammenhæng mellem et højt indtag af beta-caroten og udvikling af kræft – især for rygere.
4: SOJA
Soja i alle dens former – mælk, yoghurt, tofu, bønner – er et fint alternativ, hvis du prøver at spise mindre kød, eller er laktoseintolerant. Soja er en god kilde til protein, selen og zink.
Men sojaens høje indhold af østrogener forstyrrer endokrinfunktionen, som er de organer i kroppen, der udskiller hormoner direkte til blodet.
De forhøjede niveauer af østrogen giver ikke mænd bryster, som onde tunger påstår. Men de kan øge risikoen for forringet fertilitet, ligesom det højner risikoen for brystkræft blandt kvinder.
“Men antioxidanten beta-caroten, som er pigmentet, der giver guleroden den orange farve, kan være skadeligt, hvis det indtages i meget overdrevne mængder. “