Indianere, afrikanske ørkener og køerne på de schweiziske alpesider har altsammen spillet en rolle for en dansk virksomhed, der nu har leveret naturens bestsellere til danskerne i mere end 40 år.
Eksotisk ville simpelthen være at tage munden for fuld. Vi befinder os i Ans – en mindre jysk by mellem Viborg, Bjerringbro og Silkeborg. Tæt på bymidten, men alligevel i et industriområde. Praktisk 80’er-arkitektur præger bygningen, der de sidste 34 år har huset Bioforce Danmark.
Men inde i mødelokalet er der knald på væggene. Her blomstrer den røde solhat i den ene ende overfor et hus på en alpeskråning i den anden ende. Alpehusets tidligere ejer – Alfred Vogel – hænger på et portræt midt imellem. Og ved bordet nedenfor portrættet sidder Preben Christensen, som de sidste 40 år har brugt en stor del af sit arbejdsliv på planterne, som den schweiziske naturpioner fandt og udviklede til effektive naturmidler.
Men forkærligheden for de naturlige midler og den sunde kost, fik Preben såmænd allerede i sit barndomshjem, hvor hans far – Oscar Christensen – drev klinik for alle, der trængte til mere sundhed gennem en optimeret kost og hjælp fra planterne.
– Jeg startede selv på klinikken i 1976, fordi der var så mange klienter. Og da var vi gået i gang med at bruge A. Vogels produkter, fortæller Preben.
A. Vogels produkter er nok mest kendt for sin røde solhat, Echinaforce, et middel mod forkølelse og virus kendt af indianerne og for valle, Valleforce, lavet af mælk fra køerne i Schweiz. Men også roden fra djævleklo fra ørkenen i Kalahari, hestekastanjer og savpalmebær danner grundlag for skattede naturmidler fra serien, der også tæller helt almindelige fødevarer som urtesalt og müsli og meget, meget mere.
Skæbnen ville, at den daværende sælger i Danmark ikke altid var så stabil ud i at få bestilt naturmidlerne fra Sverige. Og da kunderne begyndte at efterspørge, søgte Bioforce i Schweiz en, der kunne overtage agenturet i Danmark.
Blot 26 år gammel, med far som kautionist og en ung familie i hjemmet, sprang Preben ud som forhandler af A. Vogels produkter. En opgave, der hurtigt voksede ud af kælderen i barndomshjemmet til et hus i Skive, hvor butikken Skive Helseservice dannede rammen om forretningen.
– Det var ikke meningen, at det skulle være større, end at vi selv kunne passe det, husker Preben.
Men den intention måtte han bide i sig allerede i 1984. Her flyttede virksomhed og familien til Ans, hvor firmaet fik bygget de første af de nuværende rammer omkring Bioforce Danmark sammen med en villa til familien ved siden af.
Siden er der bygget til ad flere omgange, for Bioforce Danmark stoppede ikke ved de schweiziske naturprodukter. Udover A. Vogel kom mærket Biorto – kosttilskud fremstillet i England til Bioforce Danmark – til i 1992, og i 2008 fandt kvalitets-mælkesyrebakterierne LactiPlus-serien vej til hylderne i Ans.
Produkterne er i dag faste varemærker i de fleste helsekostforretninger, ligesom urtesalt og urteboullion også har fundet vej til supermarkeder i Danmark. Når helsekost de sidste 20 år er rykket fra at være forbeholdt særlige kunder til at være bredt ud til familien Danmark, har Bioforce Danmark ikke mindst været en del af udviklingen.
Både produkterne, men så sandelig også de medarbejdere, som hver dag får maskineriet bag til at køre, holder en helt særlig plads i Prebens hjerte. Men 40 år er lang tid, og derfor er han også meget bevidst om, at det snart er tid til at trække sig. Fra næste år overtager hovedkoncernen i Schweiz Bioforce Danmark, men Preben bliver næste år med og skal være med til at finde sin afløser i spidsen for virksomheden.
– Firmaet er næsten blevet et barn, og Bioforce i Schweiz har været med til at forme det. Så jeg har det rigtig godt med, at de overtager. Det betyder også, at det fortsat bliver fra Ans, at produkterne sendes ud – og at medarbejderne kan blive her.
Bag ham kigger Alfred Vogel ned fra væggen. Han er gået til de evige blomstermarker. Men på hjemmefronten er Preben endnu ikke ældste generation – den plantekyndige Oscar lever såmænd stadig i en alder af 99 år.
Schweizeren Alfred Vogel endte med at være en berejst mand, der byggede et planteimperium ved at drage ud i verden og finde naturmidler hos især naturfolk.
Udover at besøge indianere og andre stammefolk i både USA, Sydamerika og Afrika for at samle viden og ingredienser, gjorde Alfred Vogel også en del ud af at dele ud af denne viden.
Han skrev adskillige værker om naturmidler og levevis – og i Schweiz havde han desuden en klinik i mange år, hvor folk både kunne komme i konsultation, men også på ophold.
Alfred Vogel blev 93 år.