Nyheder

5 almindelige grunde til rygprolemer

Kvinder er oftere end mænd ramt af rygproblemer. Vi har fundet de fem mest almindelige årsager.

Foto: Shutterstock
5. april 2023

Kvinder er oftere end mænd ramt af rygproblemer. Vi har fundet de fem mest almindelige årsager.

Det er muligt, du ikke er 20 år længere – men det betyder ikke, at du per definition skal have ondt i ryggen. Det er en ret udbredt undskyldning, når ryggen værker – men selvom du eventuelt er 40, 50, 60, 70 eller 80, er det ikke nogen naturlov, at du skal have ondt i ryggen.  

Ryggen er måske den kropsdel, de fleste oplever problemer med. En ny undersøgelse viser også, at rygproblemer bliver mere almindelige, efterhånden som man bliver ældre – og også er mere almindelige blandt mænd end kvinder. 

Smerterne kan skyldes aldersrelaterede forandringer i diskus og facetled, men kan også komme fra muskler og ledbånd eller mere kroniske tilstande som gigt. Der er også nogle kønsspecifikke årsager til, at kvinder kan have flere rygproblemer.  

Fem grunde til, at kvinder får ondt i ryggen: 

1. PMS er en naturlig kilde til rygproblemer

Omkring 90 procent af alle menstruerende kvinder har oplevet PMS (præmenstruelt syndrom), som kan omfatte humørsvingninger, oppustethed, kramper, træthed – og lændesmerter. 

Undersøgelser viser, at niveauet af inflammatoriske markører er forhøjet i denne del af cyklussen. På denne tid af måneden øger niveauerne af østrogen og progesteron også vævshævelse. Når der er hævelse mellem nerverødderne i rygsøjlen, kan det føre til smerter. 

2. Dysmenoré (menstruationssmerter) giver ondt i ryggen

Dysmenoré er defineret som stærke smerter forbundet med menstruation og er opdelt i primær og sekundær. Primær dysmenoré er, når de smertefulde menstruationer kommer allerede i forbindelse med starten af menstruationen. Sekundær dysmenoré er defineret som smertefuld menstruation hos en kvinde, der tidligere har haft smertefri menstruation. 

Smerterne føles som regel som en krampe i den nederste del af maven, men kan også stråle fra lænden og op i lårene. 

3. Graviditet 

Det er ingen hemmelighed, at det tager hårdt på ryggen at skabe et nyt menneske og bære det rundt i maven i ni måneder. 

Det nye, voksende liv betyder, at kvinder bærer rundt på ekstra vægt. Det ændrer kropsholdningen og bevægemønstret. Det belaster alt sammen ryggen. 

De hormoner, kroppen producerer under graviditeten, kan også forårsage ryg- og ledsmerter, normalt fra andet trimester til fødslen. 

4. Overgangsalderen og rygproblemer

I overgangsalderen og før overgangsalderen ændres en kvindes hormonniveauer. Østrogenniveauet falder, og kollagenvævet omkring skiverne i ryggen falder også. Det kan føre til degeneration af lændeskiven og forårsage rygsmerter. Lave østrogenniveauer kan også påvirke ledbåndene i kroppen, hvilket er en anden grund til, at kvinder kan opleve rygsmerter i denne tid af livet.  

5. Angst og depression kan sætte sig i ryggen

Kvinder er næsten dobbelt så tilbøjelige til at opleve angst og depression end mænd, og mulige årsager omfatter hormonelle udsving og forskelle i hjernens kemi. Undersøgelser har vist en sammenhæng mellem angst, depression og rygsmerter hos især kvinder. 

Stress, angst og depression kan bidrage til rygsmerter, og selvom nogle af disse mekanismer er uklare, ved vi, at disse følelser kan opstå samtidig med ændringer i nervesystemet. 

Tærsklen for smertesignaler sænkes, når humøret ændrer sig. Under kronisk stress kan adrenalin- og kortisolhormoner sensibilisere de nerver, der er ansvarlige for smertesignaler. 

Forrige artikelNaturens egen smertelindring

Næste artikelKolesterol og tilskud

Thomas la Cour

Journalist