Nyheder

5 facts om jordbær

Så er de danske jordbær for alvor ved at friste i butikkerne. Der er flere gode grunde til at spise rigeligt af dem – ud over den gode smag.

Foto: Shutterstock
15. juni 2022

Så er de danske jordbær for alvor ved at friste i butikkerne. Der er flere gode grunde til at spise rigeligt af dem – ud over den gode smag.

Den danske jordbærsæson er blevet noget længere, end den var for tyve år siden. Det skyldes mere hårdføre sorter og drivhusjordbær i foråret. De bedste, danske jordbær fås hen mod juli, og de bliver ikke ringere af, at du plukker dem selv.  

Men ved du mere om jordbær, end at de smager fantastisk? Vi har fundet fem facts om jordbær, du måske ikke var klar over.   

1: Jordbær kan forebygge kræft 

Jordbær får sin farve fra ellagitanniner og anthocyaniner. Ellagitanniner, en tannin, er især kendt for at forhindre en række kræftformer og holde cellerne sunde og unge. Ellagitannin forhindrer stigningen af skadelige tarmbakterier, herunder salmonella, stafylokokker og campylobakterier. 

2: Jordbær er sprængfyldt med C-vitamin 

Jordbær er en fremragende kilde til C-vitamin. Der er mere C-vitamin i jordbær end i appelsiner. C-vitamin styrker immunforsvaret, øger optagelsen af jern fra fuldkorn og er vigtig for opbygning af bindevæv. Det er også en kraftig antioxidant. 

3: Jordbær kan forebygge hjertesygdomme 

Blåbær, jordbær og hindbær indeholder de potente antioxidanter anthocyaniner, et blåt farvestof, der forhindrer kolesterol i at oxidere. På denne måde forebygges hjertesygdomme. En undersøgelse fra 2013 viste, at voksne kvinder, der spiste blåbær og jordbær dagligt, havde en 32 pct. lavere risiko for at få et hjerteanfald, når man sammenlignede med dem, der spiste mindre af de sunde bær.  

4: Jordbær gavner blodtrykket 

I en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrients 2020 undersøgte forskere effekten af forskellige fødevarer på blodsukkerniveauet efter et måltid. Deltagerne i forsøget havde alle metabolisk syndrom (dårligt reguleret blodsukker og højt kolesteroltal, på grænsen til at udvikle type 2-diabetes og hjertesygdomme). Frysetørrede jordbær havde en akut og tydeligt normaliserende effekt på blodsukkeret efter et måltid. Det er antioxidanterne, der får æren for effekten. Andre polyfenoler i jordbær kan øge niveauet af nitrogenoxid i blodet, et stof, der får blodkarvæggene til at slappe af. Jordbær kan derfor give dig lavere blodtryk. 

5: Jordbær være allergifremkaldende 

Jordbær kan forårsage en allergisk reaktion (ofte en krydsreaktion med pollen). Optøede, frosne jordbær er ofte endnu værre på den front end friske bær. Hvis du er allergisk over for jordbær, tåler du måske bedre økologisk dyrkede jordbær. Årsagen er, at disse har et lavere indhold af allergenerne Bet v1 og profilin. Årsagen findes i dyrkningsmetoden.  

Kilde: tidningenhalsa.se

Forrige artikel5 kosttilskud mod pollenallergi

Næste artikelLyst til at spise sundt

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.