Nyheder

5 gode grunde til at nyde nye kartofler   

Nye danske kartofler er forsommerens kulinariske nydelse. Der er flere gode grunde til at spise løs – vi har fundet fem.

Foto: Shutterstock
5. juni 2024

Nye danske kartofler er forsommerens kulinariske nydelse. Der er flere gode grunde til at spise løs – vi har fundet fem.  

Har du smagt de nye, danske kartofler? Måske var du allerede med, da prisen for et kilo oversteg prisen på en god flaske rødvin? Nu er de nede i et prisleje, hvor alle kan være med. For skribenten til denne artikel er den ultimative sommernydelse, når de kommer på bordet med smør, spegesild, rødløg, dild og flagesalt. Væk med de gamle, stivelsesrige kartofler fra vinteren og ind med de søde, grøntsagsagtige kartofler fra mulden på Samsø. Det er dansk (for)sommer, når den er bedst.

Der er mange gode grunde til at spise kartofler. Vi har fundet fem: 

1: De er rige på C-vitamin 

Mange tænker på citrusfrugter, når snakken falder på C-vitaminer. Men faktisk er kartoflen en af vores største kilder til vitaminet. Målt i indhold pr. 100 g når den godt nok ikke citroner og appelsiner til sokkeholderne, men det kompenseres der for, ved at de fleste af os spiser markant flere kartofler end citrusfrugter. C-vitaminer gavner både din hud, dine led og sener og dit immunforsvar og kan tilmed have en gunstig indflydelse på din stresstolerance. 

Indholdet af C-vitamin afhænger dog af kartoflernes alder. Mens friskhøstede kartofler indeholder knap 20 mg C-vitamin pr. 100 g, falder indholdet i en gammel kartoffel til under det halve.  

Rigtig meget går dog tabt, hvis du koger kartoflerne og hælder kogevandet ud. Hvis du vil beholde mest muligt af C-vitaminet, skal du dampe de små kartofler i mikroovnen.  

LÆS OGSÅ: Kartofler: Rå, kogte eller kolde?

2: Kartofler er gode, hvis du vil tabe dig 

Selve kartoflen er på grund af sit store vandindhold og minimale mængder fedt forholdsvis kalorielet, når den sammenlignes med andre stivelseskilder. Derfor fylder den godt i maven uden at sprænge kaloriebudgettet. Det er altså de færreste, der vil kunne undskylde de stramme bukser med et stort forbrug af kogte kartofler. Skylden skal nok snarere placeres hos sovsen ovenpå, kødet ved siden af eller en eventuel friturestegning. Kogte kartofler indeholder fx kun 0,3 g fedt pr. 100 g, mens tallene for pommes frites er 19 g pr. 100 g. 

3: Skrællen er sund 

Det er tæt på vanvid at skrælle nye kartofler. Den papirtynde skræl er fyldt med smag og vitaminer. Sammenlignet med “indmaden” er skrællen langt den sundeste del af kartoflen. Det er i og lige under skrællen, at du finder den største koncentration af C-vitamin og kostfibre. I dag er det heldigvis muligt at købe pæne, rengjorte kartofler, der er lige til at anvende, uden at du behøver at skrælle dem først. Det er både nemt og sundt! Foretrækker du alligevel at skrælle kartoflerne, fx til kartoffelmos, så gem den rengjorte skræl, og lav fx lækre sprøde chips. 

LÆS OGSÅ: Skrællen er skyts til dit immunforsvar

4: Det er klimavenlig mad 

Udbyttet af kartofler pr. hektar er tårnhøjt. I modsætning til ris skal markerne vandes utrolig lidt for at få et godt udbytte. Da de samtidig som oftest produceres lokalt og derfor transporteres over korte afstande, er kartoflen at regne for lidt af en klimaduks.  

5: Spis resterne kolde

Kartofler behøver ikke indgå i regnskabet over madspild. Hvis du koger for mange, kan de passende spises i dagene efter. Gerne kolde, for kolde kartofler er faktisk sundere end varme.

Når du afkøler kogte kartofler, ændres noget af kartoflens stivelse til noget, der kaldes resistent stivelse. Da du ikke har så let ved at fordøje resistent stivelse, får du færre kalorier.
Fordøjelsen går langsommere, når du f.eks. smiser en kartoffelmad. Det er bedre for blodsukkeret og gør, at du er mæt i længere tid. Dine sunde tarmbakterier elsker resistent stivelse, og de er vigtige for dit immunforsvar.

Forrige artikelMedicinalindustrien mangler økonomisk incitament til ny antibiotika

Næste artikelHvad truer dit drikkevand?

Thomas la Cour

Journalist