Nyheder

5 gode valg for god søvn i varmen

6. juni 2017

Med sommeren kommer varme nætter med dårlig søvn. Men der er ingen grund til panik.

De fleste oplever det af og til. Pludselig ligger du der og kan ikke falde i søvn. Måske er der en partner ved din side, der allerede snorker, klokken nærmer sig midnat, og du skal tidligt op næste dag. Du vender og drejer dig. Slapper af. Tænker positive, enkle tanker. Genoplever en cykeltur i skoven eller gus ved kysten. Men det hjælper ikke. Du falder ikke i søvn. Hvis du samtidig må slås med varme, kan det være lidt af et helvede at komme igennem.

Heldigvis kan du gøre noget for at undgå det. Psykolog og søvnspecialist Torben Jager Petersen har givet Ekstra Bladet en række gode råd.

1: Styr temperaturen

Sørg for rigeligt med udluftning i soveværelset før sengetid. Hvis soveværelset vender mod syd eller vest, kan det have opnået høje temperaturer i løbet af dagen. Det bedste er et soveværelse med vindue mod nord, men et mørklægningsgardin og godt med udluftning kan også gøre en positiv forskel. Lad gerne vinduet stå åbent på klem natten igennem – men undgå træk.

2: Tænk over, hvad du spiser og drikker før sengetid

De varme sommeraftener får os til at spise senere. Sukker er en skidt ting at få for meget af, før der skal soves, og det samme kan naturligvis siges om koffein og alkohol. Så lad slik, sodavand, øl, vin og kaffe stå efter aftensmaden. Og lad samtidig være med at spise dig stopmæt i svært fordøjelige fødevarer. En hårdtarbejdende fordøjelse er også garant for dårlig søvn.

Skru også ned for vandindtaget i de sidste timer. Vand er godt om sommeren, men hvis du drikker en liter vand i den sidste time før sengetid, vil din blære med ret stor sandsynlighed vække dig.

3: Køl dig selv ned – og få bedre søvn

Et udpræget problem kan være, at din krop er meget varm. Den kan du køle ned ved hjælp af vand og sol eller luft. Hvis aftensolen er varm, kan du tage et køligt bad og lade solen tørre dig bagefter. Når vandet på din hud fordamper, skabes kulde, der nedkøler din krop. Du kan også lade dig tørre af en ventilator. Det vil også nedkøle din krop.

4: Af med tøjet og dynen

Sov nøgen under dynen, for det gør kroppen bedre i stand til at temperaturregulere. Udskift vinterdynen med en tynd sommermodel – eller sov blot under et dynevår.

5: Tag den med ro

Der er ingen grund til at stresse, når du ligger og ikke kan falde i søvn. Mennesket er fra urtiden vænnet til at have nattesøvn af skiftende kvalitet. Dengang kunne man også blive vækket af et tordenskrald eller et dyr. Der sker intet ved, at du ikke får tilstrækkeligt med søvn i et par nætter. Men hvis det bliver et fast mønster, bør du opsøge din læge eller en søvnspecialist.

Kilde: eb.dk.

 

Forrige artikelUdbredte misforståelser om æteriske olier

Næste artikelSukker og fedt – en overvægtig alliance